Hopp til innhold

Sikkerhetspolitiet i Zimbabwe planlegger massearrest

Zimbabwes fryktede sikkerhetspoliti har utstedt arrestordre på 100 av president Robert Mugabes motstandere. Samtidig venter alle på grunnlovsdomstolen, som skal avgjøre maktkampen mellom president Mugabe og statsminister Morgan Tsvangirai.

Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai

Statsminister Morgan Tsvangirai har levert inn en protest mot valggjennomføringen til landets grunnlovsdomstol. Kampen mellom ham og president Robert Mugbabe følges tett av verdenspressen.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Tsvangirai har krevd at grunnlovsdomstolen erklærer det nylig avholdte valget til president og parlament ugyldig på grunn av omfattende valgjuks.

MDS advokat Chris Mhike

MDS advokat Chris Mhike på vei til retten på fredag for å få omgjort valget.

Foto: JEKESAI NJIKIZANA / Afp

Dommerne har 14 dager på seg til å komme med en avgjørelse – og mens fortsetter valgdramaet og maktkampen utenfor rettssalen.

Etterretningsdokumenter som den britiske avisen The Sunday Times har fått tilgang til, viser at myndighetene trolig planlegger en massearrestasjon av president Robert Mugabes motstandere.

Blant de 100 navnene som figurerer på sikkerhetspolitiets liste er tidligere finansminister og nå partisekretær i MDC Tendai Biti, i tillegg til en rekke andre opposisjonspolitikere, menneskerettighetsadvokater og journalister.

Også statsminister Morgan Tsvangirai skal ha et tiltalepunkt hengende over seg. Han anklages for å ha overlevert statshemmeligheter til utenlandske regjeringer.

Dokumentene, som er datert 3. august, viser at det også er planer om nitidig overvåking av e-poster, telefoner og sosiale medier – etter at sikkerhetstjenesten fanget opp at opposisjonen planlegger å holde en massedemonstrasjon i protest mot valget kommende onsdag i Harare.

Brukte diamantpenger til å fikse valglistene

Den britiske avisen har tidligere brakt opplysninger fra andre hemmeligstemplede etterretningsdokumenter som viser at president Robert Mugabe og partiet Zanu PF skal ha brukt penger- betalt av diamantselskaper og naboland – til å jukse seg til seier i president- og parlamentsvalget.

Pengene ble brukt til å betale et israelsk firma til å fikse valgmanntallet, ifølge dokumentene. Firmaet skal ha lovet at Mugabe skulle få 50 prosent av velgerne, ifølge The Sunday Times.

Og det er manntallistene – som består av 1958 permer og til sammen veier 1958 tonn – som er stridens kjerne og som grunnlovsdomstolen skal forholde seg til.

Statsminister Morgan Tsvangirai hevder at valgmanntallet er gjennommanipulert.

Blant annet hevder MDC at deres velgere ble strøket fra manntallet eller ble nektet å stemme fordi valgfunksjonærer ved valglokaler avviste dem med unnskyldningen om at de var registrert ved andre lokaler eller at de hadde feil identifikasjon.

Til gjengjeld brukte Zanu PF identiteten til døde personer, slik at soldater og andre statsansatte ble busset rundt fra lokale til lokale og stemte i døde personers navn. Mange av bussene var for øvrig gitt av utenforstående firmaer.

Blant annet hevder man å ha bevis for at en 136 år gammel oberst angivelig skal ha stemt i valget, og 100.000 personer over 100 år stod beviselig oppført i manntallene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Frihetsplassen i Harare

Politiet, med pansrede biler og vannkanoner, har allerede slått seg ned på Frihetsplassen i hovedstaden, i påvente av varslede demonstrasjoner.

Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / Ap

Vanlig juksemetode

– Det å manipulere valgmanntallet er en velkjent metode i Zimbabwe, sier Tomm Kristiansen, den siste av NRKs Afrika-korrespondenter som hadde kontor i Zimbabwe.

– Dette vet også statsminister Morgan Tsvangirai, men problemet er at både statsministeren og partiet hans MDC ikke har hatt noe hånd om valget og valgforberedelsene. Det har Mugabe og Zanu PF slått ring om i regjeringen.

– MDC sier de har en liste over hendelser på juks som kan dokumenteres. Det blir interessant å se denne listen legges frem i retten. For det vanskelige for Tsvangirai og MDC er jo å dokumentere valgjukset, gitt at det meste av jukset skjedde lenge før valgdagen.

Valgkommisjonen har riktignok innrømmet at over 300.000 velgere ikke fikk avlagt sin stemme, fordi de ble avvist ved valglokalene. Dette skjedde hovedsakelig i hovedstaden Harare og andre større byer hvor MDC og statsminister Tsvangirai har størst oppslutning.

I tillegg skal over 200.000 personer ha fått «hjelp» under stemmegivningen, og man frykter at dette har åpnet for urettmessig påvirkning eller press.

– Problemet for Tsvangirai er at dette ikke blir mange nok i forhold til MDCs egne tall. De hevder at 900.000 personer ikke fikk stemt. 900.000 er de stemmene han manglet for å vinne over Mugabe. Problemet er å få bevist – med skikkelige dokumentasjon – at det virkelige dreier seg om så mange, sier Tomm Kristiansen.

– Retten må uansett ta stilling til om de 300.000 velgerne det ikke er noe tvist om, er mange nok til påvirke resultatet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Symbolsk begravelse av Morgan Tsvangirai

Zanu PF-tilhengere holdt en symbolsk protest mot statsminister Morgan Tsvangirai, med en kiste og ønsket om å hvile i fred.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Dommerne trolig på Mugabes side

Robert Mugabe har samlet all makt i Zimbabwe i sine og Zanu PFs hender gjennom de siste 30 årene, blant annet ved å innplassere og utnevne lojale støttespillere i viktige posisjoner.

– Er det derfor noen som helst mulighet for at rettssaken kan ende i Tsvangirai og MDCs favør, ved at grunnlovdomstolen erklærer valget for ugyldig og det må holdes et nytt valg?

– Jeg tror ikke det, selv om jeg mange ganger har blitt imponert over hvordan rettssaker i Zimbabwe avvikles.

– Men i denne saken er det to ting. For det første er deler av valgjukset gjort så finurlig at det trolig er vanskelig å legge frem motdokumentasjon som holder.

– For det andre kommer lojaliteten til systemet. Mange av dommerne i Zimbabwe er Mugabe-tro. Mange av dem fikk en farm da Mugabe splittet opp de hvites jord, og de kan frykte en maktendring og systemskifte, sier Tomm Kristiansen.

– De aller fleste av dem som er dommere nå, har fått sin utdanning og har hatt sitt karriereløp under Mugabe-æraen. Mugabe satset kraftig på å gi svart ungdom utdannelse etter at Rhodesia var blitt til Zimbabwe. Dommere som ikke har den samme lojaliteten til Mugabe, har i stor grad reist fra landet av ulike grunner.

Opphetet tid i vente

Fordi statsminister Tsvangirai har levert inn rettslig protest, er Mugabes sjette presidentinnsettelse satt på hold inntil grunnlovsdomstolen har kommet med en kjennelse.

Domstolen har 14 dager på seg til å ta stilling til saken.

Hvis den kommer til at valget er ugyldig, må et nytt valg holdes innen en viss tidsfrist. Hvis den kommer at valget er gyldig, kan Mugabe innsettes innen 48 timer.

– Morgan Tsvangirai og MDC må i løpet av de 48 timene avgjøre om de trekker seg fra regjeringen, sier Kristiansen.

Regjeringsekteskapet mellom Tsvangirai og Mugabe ble påpresset av tidligere FN-sjef Kofi Annan og andre internasjonale aktører, i et forsøk på å unngå mer blodsutgytelse og bråk i etterkant av det brutale valget i 2008, da Tsvangirai og MDC etter alle solemerker vant.

Med MDC i regjeringen har investorene kommet tilbake til landet, de internasjonale sanksjonene er hevet og den økonomiske situasjonen forbedret.

– Problemet for Tsvangirai er at Mugabe – som regjeringssjef – har endt opp med æren for at det nå går bedre i landet, sier Kristiansen.

– MDC har utvilsomt tatt noen riktige grep rundt økonomien. I tillegg produserer de svarte småbøndene, som ble gitt jord under den kontroversielle jordreformen, omtrent like mye som de hvite storbøndene gjorde før. Dette har gjort at det går fremover på flere fronter.

– Mange velgere i byområder har nok gitt Tsvangirai sin takk gjennom å stemme på ham, eller i det minste prøve – vi vet bare ikke helt hvor mange. Men på landsbygda er folk konservative og stemmer på den sittende presidenten, uansett.

Politisk kommer det til å bli en opphetet tid mens rettssaken foregår. Etter det vil det trolig roe seg, ifølge Kristiansen.

For det er i ferd med å bre seg en forståelse innad i Zimbabwe at det er siste gang 89 år gamle Mugabe stiller til valg.

– Flere mener derfor det er tid til å vente og at problemene med den sittende presidenten vil løses av seg selv – uten bråk.

– Etter Mugabe venter en skikkelig en maktkamp i Zanu PF, han har holdt alle arvtakere unna. Først da kan man også se hvor sterkt Tsvangirai og MDC reelt står, med og uten juks, sier Tomm Kristiansen.

SISTE NYTT

Siste nytt