Hopp til innhold

Over 100.000 velgere over 100 år kan stemme i valget i Zimbabwe

Omverdenen er bekymret for hvordan valget i Zimbabwe vil forløpe. Beskyldningene om fusk er allerede sterke. Men så inneholder da også manntallene både døde personer og mer enn 100.000 velgere over 100 år.

Robert Mugabe på valgmøte

Zimbabwes president Robert Mugabe gir seg ikke og stiller til valg for en ny periode. Mange frykter valget og etterspillet blir like kaotisk som i 2008.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Lars Sigurd Sunnanå i Nairobi
Foto: NRK

89 år gamle Robert Mugabe, Zimbabwes president de siste 33 årene, møter 61 år gamle statsminister Morgan Tsvangirai – til et nytt oppgjør om landets høyeste embete.

Blodig vold og økonomisk katastrofe rammet den afrikanske nasjonen sist de to møttes – i presidentvalget for fem år siden.

Og advarslene foran dagens valg er mange.

100.000 velgere over 100 år

En av de sterkeste kom i mandag fra den anerkjente fredsfremmende tankesmien International Crisis Group (ICG).

For i Johannesburg gjorde organisasjonens prosjektdirektør for det sørlige Afrika, Piers Pigou, det klart at det ikke eksisterer rammebetingelser for et fritt og ryddig valg på ny president og nasjonalforsamling i Zimbabwe når de 9670 stemmelokalene åpner.

– Manntallene bærer preg av «salig rot», fortalte han.

– Valgkommisjonen er «dårlig forberedt» og beskyldningene om fusk er allerede «gjennomtrengende».

Rundt 6,5 millioner zimbabwere har rett til å stemme, men svært mange unge velgere er ikke blitt registrert.

Manntallene inneholder på den annen side et betydelig antall avdøde og mer enn 100.000 velgere over 100 år.

– Det ser ikke bra ut, sa Lindiwe Zulu, en av rådgiverne til Sør-Afrikas president Jacob Zuma, da hun for to uker siden ble spurt om mulighetene for en god gjennomføring av valget i nabolandet.

Det fikk hun på pukkelen for.

Zimbabwes 89 år gamle president, Robert Mugabe – som allerede hadde kalt henne «et dorsk, idiotisk kvinnfolk» – truet umiddelbart med å trekke seg fra SADC – samarbeidsorganisasjonen for 15 land i det sørlige Afrika.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Robert Mugabe og kona Grace på valgmøte

Presidentekteparet Robert og Grace Mugabe på vei ut fra et valgmøte i Harare for få dager siden. 48 år gamle Grace, som er kjent for sin hang til ekstravagant shopping, har vært landets førstedame siden 1996 og hjelper mer og mer sin aldrende mann under valgkampen.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Valget som endte i blodbad

SADC og Den afrikanske unionen (AU) er de eneste som har fått lov til å sende observatører til valget i Zimbabwe, og begge organisasjonene vil komme til å spille en sentral diplomatisk rolle når valgresultatet foreligger etter noen dager.

For det er ikke bare International Crisis Group som frykter hva som kan skje nå når president Mugabe og hans fremste rival, statsminister Morgan Tsvangirai, braker sammen i et nytt valgoppgjør.

De fleste uavhengige observatører gjør det.

Sist de to møttes, for fem år siden, vant Tsvangirai i den første valgomgangen, men trakk seg fra den andre etter at flere hundre av hans tilhengere var blitt drept og tusenvis banket opp av Mugabes politi- og sikkerhetsstyrker.

Skulle verken Mugabe eller Tsvangirai oppnå de nødvendige 50 prosent av stemmene for å bli valgt direkte, og det blir en ny valgomgang, kan det samme skje igjen dersom ikke et sterkt diplomatisk press fra SADC og AU – og i første rekke president Jacob Zuma i Sør-Afrika – klarer å forhindre det.

Zimbabwes politi- og sikkerhetsstyrker er i overveiende grad lojale til Mugabe og hans regjeringspart Zanu-PF. Det har ikke funnet sted noen overhaling og reform av dem siden sist de var i sving for å sikre ham fem nye år i presidentpalasset.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Morgan og kona Elizabeth Tsvangirai på valgmøte

Statsminister Morgan Tsvangirai stiller med sin unge og nye kone Elizabeth (36) i valgkampen, etter at hans første kone Susan, som var sentral i partiet MDC, døde i en bilulykke få måneder etter valget i 2008. Statsministerens aktive kjærlighetsliv som enkemann har blitt et sentralt tema i valgkampen.

Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / Ap

Økonomien på vei opp igjen

Zimbabwes økonomi gikk fullstendig av hengslene etter forrige valg.

Mot slutten av 2008 var den årlige inflasjonen oppe i 231 millioner prosent. Pensjoner og lønninger ble verdiløse, skoler og sykehus stengt. Åtte av ti zimbabwere var uten arbeid.

Men etter at Tsvangirai og hans parti Movement for Democratic Change (MDC) gikk inn i en samlingsregjering med Mugabes Zanu-PF i 2009, er forholdene gradvis blitt bedre.

De tomme butikkhyllene er fylt igjen. Skoler og sykehus er gjenåpnet, veier blir vedlikeholdt, strømstansene færre og fiberkabler bringer internett til stadig flere brukere.

En av hovedårsakene til fremgangen er at Zimbabwe satte en strek over sin egen verdiløse valuta og begynte å bruke amerikanske dollar i stedet.

En annen grunn, som ellers i Afrika, er Kinas behov for mineraler og andre råvarer, som også har kommet Zimbabwe til gode. Ikke minst eksporten fra gruvene i landet bidro i 2011 til at den økonomiske veksten kom opp i 7 prosent.

I år viser imidlertid prognosene en mer beskjeden vekst på 3,4 prosent. Ny uro etter valget i morgen, kan bringe den ytterligere ned. Mye står på spill for rundt 13 millioner zimbabwere.

Homohat og kvinnehistorier

Selve valgkampen har heldigvis gått rimelig fredelig for seg. Tsvangirai har holdt rundt 60 folkemøter, den aldrende Mugabe bare 10.

Mens utfordreren først og fremst har fremholdt at de bedrede økonomiske forholdene i landet skyldes at ODM kom inn i regjeringen i 2009 og fikk finansministeren, har Mugabe i kjent stil særlig langet ut mot homofile.

På et av valgmøtene overrasket han forsamlingen med å si at han kunne godkjenne homofile ekteskap, men, tilføyde han, bare dersom parene fikk barn i løpet av ett år etter vielsene.

Hvis ikke, ville han personlig sørge for at de havnet rett i kasjotten.

Hans partiapparat, som kontrollerer det statlige fjernsynet, har heller ikke latt være å tegne et bilde av Tsvangirai som en skjørtejeger og rundbrenner som en ikke kan stole på.

En etter en er flere av statsministerens forsmådde flammer blitt intervjuet i TV-nyhetene med anledning til å brette ut hvor dårlig de er blitt behandlet.

Om få dager får man svaret om strategien virker.

SISTE NYTT

Siste nytt