Hopp til innhold

Mount Everest på «billigsalg»

Tenzing Norgay og Edmund Hillary var de første som besteg Mount Everest. Nå skal det bli billigere å følge i deres fotspor.

Fjellklatrer på Mount Everest

Siden den første oppstigningen i 1953 har rundt 5000 mennesker besteget Mount Everest.

Foto: Adrian Ballinger / Ap

25.000 dollar, det er avgiften alle som vil til topps på Mount Everest må betale til Nepals myndigheter. Men fra neste år er det «tilbud», melder nyhetsbyrået Reuters. Prisen er satt ned til 11.000 dollar – av to grunner.

Lavere pris betyr flere klatrere, og det vil forhindre at utrente og ukyndige eventyrere slår seg sammen bare for å få «grupperabatt».

Sir Edmund Hillary (tv) og sherpaen Sardar Tenzing Norgay.

Sherpaen Tenzing Norgay g den britiske klatreren Edmund Hillary ble de to første til å bestige Mount Everest, 29. mai 1953. Her avbildet vel en måned senere i utstyret de brukte.

Foto: AP
Edmund Hillary og Tenzing Norgay

Norgay og Hillary ble feiret stort da de i juli samme år kom London.

Foto: -- / Afp

Tidligere kunne nemlig grupper på syv få en felleslisens for 70.000 dollar. Det førte til at mange dannet grupper på grunn av rabatten, uten at det var noe annet som knyttet dem sammen, verken sosialt eller klatrefaglig.

Som med andre rabatter

Den nye rabatten har selvfølgelig sine begrensninger, den gjelder bare på den sørøstlige ruten på Nepal-siden, men blir til gjengjeld innført i høysesongen mars til mai.

En prisreduksjon på rundt 80.000 kroner kan lokke flere til Himalaya – både seriøse klatrere og urutinerte turister.

Samtidig er ethvert fremstøt mot det 8848 meter høye fjellet en betydelig økonomisk belastning for de fleste. Personlig fjell- og klatreutstyr, oksygen og generell utrustning, bærere og guide, reise og proviant – det koster.

Mount Everest – eller hva det nå heter...

Det var de britiske kolonimyndighetene som ga fjellet navn. De kartla imperiet og noe måtte fjell og daler hete. Men det skal de ha: De forsøkte å ta utgangspunkt i lokale benevnelser, men det var ikke alltid like enkelt.

Verdens høyeste fjell hadde flere lokale navn allerede på 1850-tallet. Navnene varierte i uttale og skrivemåte, og siden både Tibet og Nepal var lukkede land, så var det vanskelig å fastslå hvilket navn som var mest brukt: Sagarmatha eller Chomolungma.

Så britene valgte å oppkalle fjellet etter en av sine egne, en tidligere imperial oppmålingsleder George Everest.

Eksklusiv ferieutflukt

Neste år er det mulig å reise på en helnorsk ferietur til Mount Everest med norsk turarrangør, ekspedisjonsleder og opplegg.

Det vil koste nærmere en halv million kroner, alt inkludert; og selskapet som står bak fremstøtet mot jordklodens høyeste punkt melder om stor interesse – og bare noen få ledige plasser.

Totalt sett har mindre enn 5000 personer besteget Everest, tallet er noe usikkert, men de aller fleste har gjort det etter årtusenskiftet. Da kom nemlig «masseturismen».

Utstyret ble bedre og eksklusive ekstremreisemål ble «in». Det dukket opp pakketilbud om fysiske ferieutfordringer, og mange velstående risikosøkere slo til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mount Everest

Selv om antallet bestigere øker, skal det fortsatt noe til for å ta seg til toppen.

Foto: Adrian Ballinger / Ap

Når suksess blir en trussel

Alle er ikke like begeistret for at Mount Everest blir stadig mer tilgjengelig. Søppel langs ruta og slitasje på fjellet er de økologiske utfordringene.

Men gitt at Mount Everest er selve juvelen i Nepas lukrative tindebestigningsbusiness, så vil forholdene bli lagt stadig bedre til rette.

Mange tar nå helikopter i stedet for den lange marsjen inn til «base camp». Andre sover i høydetelt hjemme før ekspedisjonen starter for å forkorte akklimatiseringsperioden. Tid er penger.

Og apropos penger: Har du nok av det, så kan man faktisk hyre inn noen ekstra sherpaer slik at man kan nyte sushi og champagne underveis.

Kø og trafikkaos

På travle dager er det kø opp fjellsiden. Derfor er det lansert forslag om trapp, eller stige, i det såkalte Hillary Step, den siste klatretekniske utfordringen før toppen.

Det dreier seg om et bratt strekk på snaut 15 meter, men det er plass til bare én klatrer om gangen, så det blir ventetid både opp og ned. På travle dager med inntil 100 klatrere, kan det bli flere timers venting i 8790 meters høyde.

Det er ikke bare ubehagelig i sterk vind, tynn luft og mange kuldegrader, det kan være direkte farlig. Men klatrepurister er skeptiske til den type «juks» og forslaget er meget kontroversielt.

Mystikken forsvinner

Fra et utkikkspunkt nær sin hjemby Darjeeling i India, kunne sherpalegenden Tenzing Norgay i det fjerne se fjelltoppen han besteg sammen med Hillary som de første i verden.

Base Camp Mount Everest

Bilde fra Base Camp.

Foto: STR / Afp

Før han døde i 1986 så han med uro på utviklingen.

For lokalbefolkningen har verdens høyeste topp vært både hellig og symboltung.

Mange savner tiden da veien til toppen dreide seg om kampen mot elementene, om menneskekrefter mot naturkrefter. I dag er det 3G dekning på toppen og de som lykkes kan umiddelbart legge ut videoer av seg selv på Youtube.

Ikke noe galt i det, men det blir ikke helt det samme. Og ikke nødvendigvis bedre heller.

SISTE NYTT

Siste nytt