Oppdaget motstandsdyktig malaria-parasitt

Nye, motstandsdyktige stammer av parasitten som forårsaker malaria har blitt identifisert av forskere.

THAILAND-HEALTH-MALARIA-MYANMAR

Helsepersonell tar blodprøve av et barn ved en malariaklinikk i Thailand i oktober 2012. 1,1 millioner dødsfall har blitt forhindret det siste tiåret blant annet ved hjelp av stoffet artemisinin. 85 prosent av de som dør av sykdommen er barn under 5 år.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Forskerne fant parasitter i vestlige Kambodsja som er genetisk forskjellig fra andre stammer rundt om i verden, skriver BBC.

Disse organismene er i stand til å tåle behandling av Artemisinin - som er et av de viktigste stoffene som brukes i kampen mot malaria.

Rapporter om motstandsdyktighet i stoffet dukket først opp i 2008. Problemet har siden spredt seg til andre deler av Sørøst-Asia.

Studien er publisert i tidsskriftet Nature Genetics.

– Alle de mest effektive stoffer som vi har hatt i de siste tiårene har vært ubrukelige på grunn av denne parasittens bemerkelsesverdige evne til å mutere og utvikle motstandsdyktighet, sier hovedforfatter av studien, Dr. Olivo Miotto ved University of Oxford og Mahidol University i Thailand.

Artemisinin fungerer veldig bra akkurat nå. Det er det beste våpenet vi har mot sykdommen, og vi trenger å beholde den, fortsetter Dr. Miotto.

Genetisk fingeravtrykk

Forskerne forstår ikke hvorfor, men siden 1950 har parasitter utviklet motstandsktighet mot en rekke medikamenter mot malaria. Problemet har spredt seg til andre deler av Asia og Afrika.

Nå er forskerne bekymret for at det samme vil skje med stoffet Artemisinin. Dette stoffet brukes mye rundt om i verden mot sykdom som stammer fra mygg, og kan behandle en infeksjon i noen dager når den brukes i kombinasjon med andre medikamenter.

For å undersøke dette nærmere har forskere samlet inn og analysert genomet til 800 parasitter (Plasmodium falciparum) fra hele verden som forårsaker malaria.

– Når vi sammenlignet DNA-et til parasittene i Kambodsja, synes de å ha dannet noen nye bestander som vi egentlig ikke har sett andre steder, sier Dr. Miotto.

Det internasjonale teamet fant tre spesifikke grupper av motstandsdyktige parasitter som finnes i området.

Forskerne sa at de visste ikke riktig hvilke genetiske mutasjoner som hadde oppstått som gjorde at parasitten tålte behandling med Artemisinin.

De kunne imidlertid forstå at deres genetiske fingeravtrykk ville hjelpe dem til å kunne raskt oppdage og spore disse stammene hvis de sprer seg videre.

– Det kan være et verktøy for å oppdage i sanntid fremveksten av motstand i stoffet, sier Dr. Miotto.

Vil stoppe spredningen

Verdens helseorganisasjon har uttalt at et vesentlig mål er å stoppe spredningen av malaria-parasitter som er motstandsdyktige mot medikamenter.

Ifølge de siste beregningene som er gjort, var det om lag 219 millioner tilfeller av malaria i 2010 og 660 000 dødsfall.

Afrika er hardest rammet, cirka 90 prosent av alle dødsfall som følge av malaria, forekommer på kontinentet.

SISTE NYTT

Siste nytt