Hopp til innhold

– Situasjonen er tragisk og frustrerende

Leger Uten Grensers livsviktige arbeid blir alvorlig forstyrret etter at opprørere kuppet makten i Den sentralafrikanske republikk.

Leger Uten Grenser i Den sentralafrikanske republikk

Medisinsk krise, epidemier og ekstrem mangel på helsetjenester. Den sentralafrikanske republikk har omtrent 300 leger på knappa fem millioner innbyggere. Her lege Hilde Brun Andersen fra Leger Uten Grenser som var på feltoppdrag i landet i 2011. Arkivbilde.

Foto: Leger Uten Grenser

Opprørere fra flere grupper, som har gått sammen i koalisjonen kalt Seleka, rykket søndag inn i hovedstaden Bangui og jaget president François Bozize på flukt til nabolandet Kamerun.

Situasjonen er prekær i Den sentralafrikanske republikk, og det påvirker også den livsviktige medisinske hjelpen som Legen Uten Grenser bidrar med i landet.

De siste to døgnene har nødhjelpen til Leger Uten Grenser blitt alvorlig forstyrret i Bangui og flere nærliggende områder.

Nils Mørk

Nils Mørk er kommunikasjons-sjef for Leger Uten Grenser.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Hjelpeorganisasjonen har for eksempel ikke hatt mulighet til å sende kritisk sårede pasienter videre for operasjoner.

– Vi har redusert aktivitet i flere områder, og særlig i Bangui. Skadde og syke pasienter må få den livreddende behandlingen de trenger, men vi får ikke nådd fram med hjelpen vår. Situasjonen er tragisk og frustrerende, og dette kan koste mange liv, sier Nils Mørk, kommunikasjonssjef for Leger Uten Grenser, til NRK.no.

Oppsøker ikke lege i frykt for å bli ofre

Seleka-opprørere kontroller nå presidentpalasset, radio og TV-stasjoner, og det streifer væpnede gjenger rundt i Banguis gater og plyndrer butikker.

–De pågående kampene sørger for at Leger Uten Grenser ikke kan gi livsviktig behandling og at mange mennesker ikke oppsøker sykehus i frykt for å bli ofre i den konflikten, sier Mørk.

Så langt er det 23 skadede pasienter som ikke har mulighet til å bli videresendt fra Leger Uten Grensers klinikk i Sibut til Bangui for videre behandling. Flere tusen mennesker kan være rammet av denne situasjonen.

Leger Uten Grenser krever at partene i den pågående konflikten respekterer pasienter, medisinsk ansatte og helsefasiliteter, skriver hjelpeorganisasjonen på sine nettsider.

Opprørere i Bangui

Opprørere fra flere grupper, som har gått sammen i koalisjonen kalt Seleka, rykket søndag inn i hovedstaden Bangui og jaget president Francois Bozize på flukt. Her utenfor presidentpalasset i Bangui.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

– Risikerer å dø av sykdommer som lett kan behandles

Leger Uten Grenser har gitt medisinsk nødhjelp i Den sentralafrikanske republikk siden 1996. Rundt 80 internasjonale feltarbeidere arbeider i fem av landets 17 prefekturer.

– Våre feltarbeidere er svært bekymret for situasjonen. Innbyggerne holder seg innendørs, og risikerer dermed å dø av sykdommer som lett kan behandles, sier han til NRK.no.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC frykter på den annen side at sykehusene i Bangui ikke er i stand til å håndtere de mange skadde som nå kommer inn.

ICRC påpeker også at de hyppige strømbruddene også skaper store problemer.

Får ikke gitt malariabehandling

Leger Uten Grenser har ti sykehus og mange flere mobile klinikker i landet. De mobile klinikkene reiser rundt, gir grunnleggende hjelp og frakter pasienter inn til sykehus hvor de kan få eksperthjelp.

Mørk forteller at det eksempelvis kan føre til at gravide velger å føde hjemme, noe som øker risikoen betraktelig for både mor og barn.

Malaria er den største helsetrusselen i landet, og den ledende dødsårsaken blant barn og sykehuspasienter. Hvert år er det nesten 4,7 millioner av malaria her.

– Slik situasjonen er nå får ikke folk oppsøkt lege i hovedstaden. De får dermed ikke diagnostisert for eksempel malaria og en behandling som kan redde livet deres, sier Mørk.

Flere mobiler klinikker

Leger Uten Grenser driver mange mobile klinikker i Den sentralafrikanske republikk. Arkivbilde.

Foto: Sylvain Groulx / Leger Uten Grenser

Et av verdens minst utviklede land

Den sentralafrikanske republikk regnes som et av verdens minst utviklede og har siden uavhengigheten fra Frankrike i 1960 vært preget av kupp, konflikter og uro.

Kommunikasjonssjefen for Leger Uten Grenser sier at den dårlige utviklede infrastruktur i landet gjør jobben ekstra vanskelig.

– Det nasjonale helsesystemet er så svakt at det nærmest ikke eksisterer. Vi må være fleksible og resultatorienterte. Vi må stå for egen forsyning av medisin, strøm og vann. Folk trenger virkelig hjelp her, sier Mørk til NRK.no

Han forteller at Den sentralafrikanske republikk har nesten like mange innbyggere som Norge, men at det kun finnes 300 leger i landet. I Norge finnes det til sammenligning nesten 30.000 leger.

Helseklinikker har blitt plyndret

Helseklinikker av Leger Uten Grensers er også blitt plyndret. Organisasjonen ber alle parter i konflikten om å respektere medisinske strukturer, ambulanser, ansatte og syke og skadede pasienter.

– Vi fordømmer plyndringen som har rammet våre klinikker i Bangui og Batangafo. Partene i konflikten må respektere menneskers rett til helsehjelp, sier Mørk.

I resten av landet, og i byer som Seleka også har tatt kontroll over, har mennesker på flukt vanskeligheter med å få tilgang til helsetjenester.

Leger Uten Grensers arbeid fortsetter i Carnot, Paoua, Mboki, Zemio, Boguila, Batafango, Kabo, Sibut og Ndele.

Så snart sikkerhetssituasjonen tillater det, ønsker Leger Uten Grenser å undersøke de medisinske behovene i Bangui og andre byer rundt om i landet, skriver organisasjonen.

Væpnede gjenger plyndrer i Bangui

Et bilde fra en video viser en mann som sparker en mistenkt opprørere fra gruppen Seleka i Begoua utenfor hovedstaden Bangui.

Foto: Reuters / NTB Scanpix

Kuppleder befester makten

Imens har kupplederen i Den sentralafrikanske republikk, Michel Djotodia, oppløst nasjonalforsamlingen, sparket regjeringen og slått en strek over grunnloven.

– Jeg finner det nødvendig å suspendere grunnloven av 27. november 2004 og oppløse både parlamentet og regjeringen. Jeg kommer til å styre ved dekret gjennom en overgangsperiode som skal lede oss til frie, troverdige og åpne valg, sier Djotodia.

Ifølge den tidligere diplomaten, som skal være i 60-årsalderen, blir overgangsperioden på tre år, skriver NTB.

Han utelukker ikke at han selv kommer til å stille som presidentkandidat i 2016.

FN fordømmer kuppet

FNs sikkerhetsråd fordømmer på det sterkeste kuppet i Den sentralafrikanske republikk og ber kuppmakerne respektere folkeretten og menneskerettighetene.

– Sikkerhetsrådet vil om nødvendig vurdere å ta ytterligere steg, heter det i en uttalelse.

Den afrikanske union (AU) stenger Den sentralafrikanske republikk ute fra organisasjonen. AU har også innført reiserestriksjoner og frys av kontoene til lederne for opprørsbevegelsen Seleka.

– Vi har besluttet å suspendere Den sentralafrikanske republikk fra alle aktiviteter med øyeblikkelig effekt, sier AUs kommisjonær for fred og sikkerhet, Ramtane Lamamra.

Opprørere fra Seleka kontrollerer presidentpalasset

Opprørere fra Seleka kontrollerer nå presidentpalasset i Bangui, og kupplederen har oppløst nasjonalforsamlingen og regjeringen i Den sentralafrikanske republikk.

Foto: Reuters / NTB Scanpix

Den sentralafrikanske republikk på vaklende bein

Franskmennene kalte Den sentralafrikanske republikk en forsømt Askepott blant sine kolonier.

De siste årene har landets svakt beskyttede grenser vært krenket av inntrengere fra Kongo, Sudan og Tsjad. Disse inntrengerne har drevet krypskytteri og plyndret landsbyer, til dels i samarbeid med lokale banditter som kalles Zaraguinas.

I 2007 stemplet tankesmia International Crisis Group Den sentralafrikanske republikk som en spøkelsesstat.

To år senere beskrev amerikanske diplomater landet som en statsdannelse definert av noen streker på kartet og utenfor effektiv politisk kontroll.

SISTE NYTT

Siste nytt