Hopp til innhold

Mnangagwa vant presidentvalget i Zimbabwe

Sittende president Emmerson Mnangagwa (75) fra regjeringspartiet ZANU-PF har vunnet presidentvalget i Zimbabwe med knapp margin, opplyser valgkommisjonen.

Emmerson Mnangagwa

SEIERHERRE: Emmerson Mnangagwe (75) er en mangeårig alliert av Robert Mugabe som ble styrtet i et militærkupp i november i fjor, etter mer enn 30 år ved makten. Han har tilnavnet «Krokodillen».

Foto: PHILIMON BULAWAYO / Reuters

Samtidig gjentar opposisjonspartiet at de ikke anerkjenner valgresultatet, og at de vil ta saken til retten.

Det offisielle resultatet viser en langt mindre seier til Mnangagwa enn mange på forhånd hadde ventet for mannen som i fjor tvang Robert Mugabe fra makten.

Mnangagwa har ifølge valgkommisjonen fått 2,46 millioner stemmer (50,8 prosent), mens Nelson Chamisa (40), som leder landets største opposisjonsparti MDC, endte med 2,14 millioner stemmer (44,3 prosent).

Etter at alle de 10 valgdistriktene var talt opp, skilte nær 300.000 stemmer.

Valgkommisjonen i Zimbabwe

Valgkommisjonen ledes av Priscilla Chigumba (midt i bildet) som her offentliggjør valgresultatet på en pressekonferanse i Harare.

Foto: ZINYANGE AUNTONY / AFP

Takket på Twitter

Mnangagwa var avhengig av å få mer enn 50 prosent av stemmene for å slippe en ny valgrunde.

– Tusen takk, Zimbabwe! Jeg er ydmyk over å bli valgt som Zimbabwes president, ytret 75-åringen likevel på Twitter.

– Selv om vi har stått splittet ved urnene, står vi samlet om samme drøm. Dette er en ny start, skriver han.

Laster Twitter-innhold

Sier resultatet er manipulert

Situasjonen i Zimbabwe har vært svært spent etter mandagens valg.

Onsdag ble det klart at ZANU-PF hadde sikret seg to tredels flertall i nasjonalforsamlingen, mens resultatene fra presidentvalget har latt vente på seg.

Nelson Chamisas portrett på en rød T-skjorte

Nelson Chamisas portrett på en T-skjorte.

Foto: ZINYANGE AUNTONY / AFP

Chamisa og MDC anklager regjeringspartiet for å ha manipulert valgresultatet og mener at det er derfor det blir offentliggjort så sent.

Allerede tirsdag erklærte både Mnangagwa og Chamisa seier i presidentvalget.

På Twitter torsdag kveld gjentok Nelson Chamisa at han er valgvinneren. Han hevder han har fått flest stemmer, og skriver at «ingen manipulasjon av valgresultatet kan endre det».

Han ber valgkommisjonen offentliggjøre korrekte og etterprøvbare tall som partiene er enige om. Han hevder også at valgkommisjonen har nektet representanter for MCD å gå gjennom resultatene, før de ble offentliggjort.

Ifølge Chamisa har partiets hovedkontor blitt ransaket av politiet, som har beslaglagt datamaskiner.

– Heldigvis har vi sikkerhetskopier, skriver opposisjonslederen på Twitter fredag morgen.

Rundt 75 prosent av landets 5,6 millioner stemmeberettigede skal ha stemt.

Laster Twitter-innhold

Under valgkommisjonens opplesning av resultatet, gikk MDC-talsperson Morgan Komichi på scenen og kunngjorde at hans parti ikke vil godta valgkommisjonens utroping av landets nye president.

– Alt ved valget var ulovlig. Det var rigget, det er manipulert. De prøver å forfalske resultatet, og det vil vi ikke godta, rakk Komichi å si før sikkerhetsvakter fikk hentet ham ned.

Noen timer senere sier Komichi til AFP at de vil gå rettens vei for å få resultatet omgjort.

Tilhengjarar MDC

Tilhengere av opposisjonskandidaten Nelson Chamisa sang og danset i gatene etter valget, sikre på seier.

Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters

Seks drept i opptøyer

Spørsmålet er hva som nå vil skje.

Onsdag gikk omkring 4000 opposisjonstilhengere ut i gatene i landets hovedstad Harare for å protestere. Da demonstrantene ødela biler og knuste rutene på butikker, løp soldater inn i folkemengden og slo folk med geværkolbene.

Det også ble skutt med skarpt og brukt tåregass. Så langt er seks personer bekreftet drept, mens fjorten får behandling på sykehus.

Det er ventet videre uro i dagene som kommer, og det er ekstra spent i store byer som Harare og Bulawayo, hvor Chamisa har hatt størst oppslutning.

Mnangagwa har lovet en uavhengig gransking av valguroen.

Kritisert valg

Årets valg er Zimbabwes første etter at Robert Mugabe i november i fjor ble fjernet fra stillingen som president etter 37 år. Det er også første gang siden 2002 at observatører fra EU, USA og Samveldet av nasjoner har fått overvåke et valg i landet.

På en pressekonferanse onsdag kritiserte EU-observatørene valget for å være urettferdig og for at hele prosessen lider av mangel på tillit.

– Observatører har rapportert om forsøk på å undergrave ytringsfriheten gjennom tilskyndelser, trusler, press og ved å overtale velgere til å stemme på regjeringspartiet, uttalte lederen for EUs observatørkorps, Elmar Brok.

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa forlater valglokalet i Kwekwe 30. juli 2018

Midlertidig president Emmerson Mnangagwa forlater valglokalet i hjembyen Kwekwe etter å ha avlagt sin stemme på valgdagen.

Foto: Jerome Delay / AP

Tidligere Mugabe-venn

Mnangagwa har en fortid som etterretningssjef, sikkerhetsminister og finansminister. Han var i mange år en lojal støttespiller for Mugabe og ledet blant annet diktatorens valgkamp i 2008.

Etter at Mugabe ble veltet i et militærkupp i november i fjor, ble Mnangagwa innsatt som midlertidig president. De to er i dag bitre fiender.

Mnangagwa har lovet å styrke landets skakkjørte økonomi og bedre det enda mer skakkjørte forholdet til Vesten. 75-åringen har overlevd flere drapsforsøk de siste årene, senest da en bombe gikk av og drepte to personer mens han snakket til en større forsamling i juni.

– Vi har åpnet Zimbabwe for investorer, og vi går inn i en ny tid med et Zimbabwe våre barn vil være stolte av, sa han da han rundet av valgkampen.

Som ung var Mnangagwa helt sentral i en geriljagruppa ved navn «Crocodile Gang», derav kallenavnet «krokodillen», som kjempet for frigjøringen fra Storbritannia.

Han ble i 1964 dømt til døden for å ha sprengt et tog, men straffen ble omgjort til 10 års fengsel på grunn av hans lave alder. Siden har Mnangagwa vært en sterk politisk motstander av dødsstraff.

SISTE NYTT

Siste nytt