– Presidentvalg gir mindre mat til fattige i USA

Rike amerikanske velgjørere donerer heller sine penger til presidentvalgkampen enn til frivillige organisasjoner som gir mat til trengende.

Republikansk valgkampanje

MILLIONKAMPANJER: Valgkampanjen før presidentvalget koster flesk, og kandidatene bruker mye tid på å samle inn penger til sin kampanje. Dette går på bekostning av de frivillige organisasjonene som merker en klar nedgang i donasjoner til trengende under presidentvalgkampen.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Matutdeling

SINT: Judy Alley har delt ut mat til trengende i 22 år. Hun blir forbanna over at noen må stille seg i kø for å få mat i et så rikt landt som USA.

Foto: EBU

– Familier kommer til å åpne skap og se at det ikke er noe mat der, og så blir mora og faren nødt til å si til barna sine at de ikke kan spise i dag, forteller Janeen Wadsworth, som leder Matbanken i delstaten Oregon.

Matbanken er en frivillig veldedighetsorganisasjon som deler ut mat til de som ikke selv klarer å få endene til å møtes.

Mange småbarnsforeldre i matkø

Ifølge det amerikanske landbruksdepartementet sliter en av ti barnefamilier i landet med å skaffe mat på bordet. I fjor delte matbanken ut nødproviant til en million trengende. En tredel av dem var småbarnsforeldre.

– Om jeg blir flau over å komme hit? Ja, men er det nødvendig? Ja, svarer Nicole Johnnie mens hun kikker på utvalget av hermetikk og tørrvarer i lageret til Matbanken.

Mora er en av mange som har svelget stoltheten og oppsøkt organisasjoner for å be om hjelp for å stille hungeren.

Ifølge en ny rapport fra Unicef om fattigdom blant barn i den rike delen av verden, havner USA på andreplass over det forskerne kaller «relativ» barnefattigdom. Kun Romania har flere fattige barn i henhold til denne standarden. 23,1 prosent av barna i USA havner i denne kategorien mot 25,2 prosent i Romania.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Matkø

– FLAUT, MEN NØDVENDIG: Nicole Johnnie og datteren ser på radene med hermetikk og tørrvarer hos den frivillige organisasjonen, som de er avhengig av å holde sulten unna.

Foto: EBU

Donasjonene tørker inn

Mens matkøene blir lengre, merker imidlertid de veldedige organisasjonene at donasjonene blir færre i valgår.

– Jeg har gjort dette i 22 år, og i år hvor det er presidentvalg, donerer folk heller til politikerne og deres kampanjer på bekostning av det lille de tidligere ga til veldedige organisasjoner, sier Judy Alley som er daglig leder for en av organisasjonene som deler ut mat.

Alley sier hun blir sint av å tenke på at så mange går sultne i et så rikt land som USA:

– Folk burde ikke måtte stille seg i matkø. Vi har nok i dette landet, vi må bare lære oss å dele, konkluderer hun.

65 år gamle Marsha Stenberg måtte også oppsøke matkøen da hun mistet jobben.

– Jeg vet rett og slett ikke hva annet jeg kan gjøre, akkurat som de andre her. Jeg er sikker på at heller ikke de vet sine arme råd, sier Stenberg.

Matkø

NESTE: Sultne amerikanere stiller seg i kø for å få hjelp.

Foto: EBU

SISTE NYTT

Siste nytt