Hopp til innhold

Militsgruppe angrep oljeledninger med droner i Saudi-Arabia

To saudiarabiske oljerørledninger er angrepet med droner. Angrepet skjer dagen etter at flere oljetankere, et av dem norskeid, ble beskutt i Omanbukten.

Oljeanlegget i Haradh i Saudi-Arabia. Det var et lignende anlegg som ble angrepet tirsdag morgen.

Oljeanlegget i Haradh i Saudi-Arabia. Det var et lignende anlegg i nærheten som ble angrepet tirsdag morgen, ifølge saudiarabiske myndigheter.

Foto: AFP

Angrepet skjedde tirsdag og var rettet mot to oljeledninger og pumpestasjoner. Oljerørene fraktet olje fra et område øst i Saudi-Arabia og ut mot havnebyen Yanbu ved Rødehavet. Angrepet startet ved 0600-tiden lokal tid.

Hendelsen blir bekreftet av det saudiarabiske energidepartementet. Myndighetene i landet omtaler angrepet som en terrorhandling.

Også andre mål i Saudi-Arabia skal tirsdag ha blitt angrepet med droner. Det foreligger foreløpig få opplysninger om hvilke mål dette er og eventuelt skadeomfang.

Det saudiarabiske kongedømmet hevder at angrepet ikke bare truer nasjonale interesser. De mener det også kan få internasjonale konsekvenser.

Bekrefter angrep

I Jemen bekrefter en talsmann for Houthi-regimet at de tirsdag har angrepet mål i Saudi-Arabia med droner. Houthi-bevegelsen er en islamistisk gruppering som støttes av Iran.

Det er også bekreftet at oljeledningene var målet for angrepet.

Houthi-bevegelsen i det vestlige Jemen er i krig med Saudi-Arabia.

Houthi-bevegelsen i det vestlige Jemen er i krig med Saudi-Arabia. Gjentatte ganger har de angrepet nabolandet med droner og raketter.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

– Dette er en melding til Saudi-Arabia, stopp din aggresjon. Vårt mål er å svare på de forbrytelsene de begår hver dag mot det jemenske folket, sier en talsmann for Houthi-opprørerne.

Vil øke kampen mot terror

Energiminister Khalid al-Falih uttalte til flere medier at angrepet viser nødvendigheten av å slå til mot det han omtaler som terrorgrupper.

Det skriver den arabiske avisen Asharq Al-Awsat.

Energiminister Khalid al-Falih

Energiminister Khalid al-Falih mener droneangrepene viser nødvendigheten av å bekjempe det han omtaler som terrorgrupper.

Foto: STRINGER / Reuters

Khalid al-Falih sikter blant annet til Houthi-bevegelsen som nå kontrollerer den vestlige delen av nabolandet Jemen.

Siden 2015 har Houthi-bevegelsen vært i krig med en arabisk militærkoalisjon ledet av Saudi-Arabia.

Brøt ut brann

De skal ha brutt ut brann i oljeledningene etter angrepet. Dette ble etter hvert slukket, men anlegget ble stanset for en periode.

Det er det statlige selskapet Aramco som står for driften av oljeledningene.

Ifølge det saudiarabiske nyhetsbyrået Saudi Press Agency (SPA) går oljeproduksjonen nå igjen som normalt.

Angrepene førte imidlertid til at prisen på nordsjøolje steg med nesten 1 prosent til 70,79 dollar fatet. Økningen kom rett etter at angrepene ble kjent, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Angrep oljetankere

Droneangrepet mot oljeledningen kommer dagen etter at fire tankskip ble angrepet i Omanbukten. Det skjedde utenfor havnebyen Fujairah og De forente arabiske emirater. Et av fartøyene som ble angrepet var det norskeide Andrea Victory.

Den norske oljetankeren Andrea Victory ble utsatt for et angrep mandag.

Den norske oljetankeren Andrea Victory ble utsatt for et angrep mandag.

Foto: AP

To av fartøyene var saudiarabiske, mens det siste var fra De forente arabiske emirater.

Tirsdag uttalte kilder i den amerikanske forsvarsledelsen at de tror Iran eller iranskstøttede grupperinger kan stå bak angrepet på oljetankerne.

SISTE NYTT

Siste nytt