Britisk avis: Norsk oljetanker skal være angrepet i mulig sabotasjeangrep

Et norskeid tankskip skal være utsatt for et sabotasjeangrep utenfor kysten av De forente arabiske emirater. Flere andre oljetankere er også involvert.

Oljetankeren MT Andrea Victory ble skadet i akterenden, og på dette bildet er skadene synlige, selv om de ikke utgjør noen fare slik at skipet skal synke

De forente arabiske emirater meldte om sabotasje mot fire sivile skip i Persiabukta søndag kveld. I meldingen ble det ikke oppgitt hvilke skip det dreier seg om. Det kom heller ingen andre detaljer knyttet til de angivelige angrepene.

Ifølge den britiske avisen The Daily Mail skal et av fartøyene være den norske oljetankeren MT Andrea Victory.

Fartøyet skal ha blitt truffet av en gjenstand og påført et hull i skroget. Det skal ikke være fare for at skipet skal synke. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

X06513

Dette bildet viser at Andrea Victory ble truffet av en ukjent gjenstand like over vannlinjen

Foto: SATISH KUMAR / Reuters

Det norske fartøyet ble bygget i 2005 og eid av det norske rederiet Champion Tankers AS i Bergen.

Thome Ship management, som har ansvaret for driften av skipet, skriver i en pressemelding at de kan bekreftet at skipet er truffet av en ukjent gjenstand, men at det ikke er noen fare for at skipet skal synke. I følge selskapet befinner skipet seg utenfor kysten av Fujairah.

Ifølge nettstedet Marine Traffic befant MT Andrea Victory seg i natt i området der angrepet skal ha funnet sted.

MT Andrea Victory

Oljetankeren MT Andrea Victory er et av fartøyene som skal være utsatt for sabotasje utenfor De forente arabiske emirater.

Foto: Champions Tankers

Angrepet utenfor Fujairah

Tidlig mandag morgen norsk tid kom meldingen fra Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih til det statlige byrået Saudi Press Agency. Den kunne tyde på at to av angrepene kan ha vært mot oljetankere fra hans land.

Den saudi-arabiske båten Al Marzoqah er blant dem som er angrepet i Den persiske gulf

Energiministeren uttalte at de to skipene ble angrepet utenfor havnebyen Fujairah.

Den ene tankeren var på vei til Saudi-Arabia for å lastes opp med råolje som skulle videre til USA.

En patruljebåt fra kystvakten i De forente arabiske emirater.

En patruljebåt fra kystvakten i De forente arabiske emirater ved et av fartøyene som skal ha blitt utsatt for sabotasje.

Foto: Jon Gambrell / AP

Ingen personskader

– Heldigvis medførte ikke angrepene dødsfall eller oljeutslipp, men det forårsaket imidlertid betydelige ødeleggelser på konstruksjonen til de to fartøyene, sa Al-Falih.

Sjøfartsmyndighetene i USA har mandag utstedt et varsel etter at myndighetene i De forente arabiske emirater meldte om sabotasje mot fire sivile skip i Persiabukta.

Pressetalsperson i det norske utenriksdepartementet Per Bardalen Wiggen skriver i en kommentar at «norske myndigheter er kjent med at et norskregistrert skip ble rammet av en eksplosjon utenfor havnen Fujairah i De forente arabiske emirater.

Ingen er blitt skadet om bord, og det var heller ingen nordmenn til stede på skipet. Det er imidlertid skader på selve skipet.

Relevante norske fagmyndigheter arbeider med å kartlegge situasjonen, bl.a. i tett samarbeid med emiratiske myndigheter. Det er for tidlig å si noe om bakgrunnen for eksplosjonen».

UD viser eller til Sjøfartsdirektoratets varsel til norskregistrerte skip i omådet.

Det norske sjøfartsdirektoratet sendte mandag ettermiddag ut en melding der de skriver at de hever sikkerhetsnivået fra ISPS1 til ISPS2 i det aktuelle området. Sjøfartsdirektoratet skriver at de aktuelle rederiene vil bli orientert gjennom Norges rederiforbund om hvor stort dette området er.

De skriver videre at det er uklart hva som har skjedd og at farenuvået kan bli regulert på nytt når man får flere opplysninger om hendelsene.

USA trapper opp

Amerikanske sjøfartsmyndigheter utstedte mandag et varsel etter meldingene om sabotasje mot skip.

Amerikanske marinefartøy på vei gjennom Suez-kanalen mot ukjent mål i Midtøsten.

Amerikanske marinefartøy på vei gjennom Suez-kanalen mot ukjent mål i Midtøsten. Bildet er tatt 9. mai.

Foto: DARION CHANELLE TRIPLETT / AFP

Fredag opplyste Pentagon at USA utstasjonerer et amfibiefartøy og Patriot-missiler i Midtøsten. Dette skal være støtte for amerikanske militærfly som er blitt sendt til regionen for å avverge angivelige iranske trusler.

Flere land, blant andre Iran, har bedt om at de påståtte sabotasjeangrepene i Omanbukten blir gransket.

Ingen har så langt sagt hvem som sto bak sabotasjen. Emiratene anklager ingen spesifikke aktører for å ha stått bak sabotasjen, men i en uttalelse fra Abu Dhabi heter det at verdenssamfunnet må bidra til å sikre skipstrafikken.

– Å utføre sabotasjehandlinger mot kommersielle og sivile fartøy og true mannskapenes sikkerhet og liv er en alvorlig utvikling, heter det i uttalelsen.

LES OGSÅ: USA sender krigsskip til Midtøsten.

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.