Hopp til innhold

Eide: – Har trolig gisler på området enda

Den algeriske hæren har fredag morgen omringet en gruppe på 10 gisseltakere ved gassanlegget i Algerie, ifølge algerisk TV. Militæraksjonen er fortsatt ikke avsluttet, opplyser norske myndigheter.

Stridsvogner stasjonært nær In Amenas gassanlegg

Militære stridsvogner står parkert ved In Aménas gassanlegg i Algerie. Bildene er tatt av den algeriske TV-stasjonen Ennahar i starten av desember 2012,før terroraksjonen mot Statoil og BPs anlegg.

Foto: - / Afp

Flere medier melder også at boligkomplekset på området nå er sikret av algeriske soldater, og at to gisseltakere er tatt i live.

De nye opplysningene er ikke verifisert av myndighetspersoner, men Norges utenriksminister Espen Barth Eide opplyste i morgentimene at militæraksjonen mot Statoils og BPs gassanlegg i Algerie fortsatt pågår.

– Det er bare å konstatere at situasjonen fortsatt er uavklart. Det har vært omfattende kamphandlinger i går, og slik vi forstår er operasjonen fortsatt ikke avsluttet, selv om det ikke nødvendigvis foregår kamper hele tiden, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK fredag morgen.

– Har fortsatt gisler

Både norske og britiske myndigheter tror fortsatt det gjemmer seg terrorister med gisler på området.

– Slik bildet ser ut nå, er deler av anlegget under algerisk kontroll, mens gisseltakerne har kontroll over resten. Trolig har de også gisler der, sier Barth Eide til NTB.

– Det ser ut som flere gisler fortsatt holdes, deriblant en eller flere britiske statsborgere, uttaler en talskvinnen for det britiske utenriksdepartementet.

Utenriksminister Espen Barth Eide sier at det fortsatt pågår en operasjon i Algerie, etter det norske myndigheter kjenner til.

SE VIDEO: Utenriksminister Espen Barth Eide sier det fortsatt er mye motstridende informasjon, og få nøytrale kilder. I tillegg ligger gassanlegget ute i ørkenen, og at det derfor ikke er normale kommunikasjonsmuligheter.

– Aktørene kan ha interesse av å spre løgner

Ifølge Norges utenriksminister er det fortsatt mye motstridende informasjon, og få nøytrale kilder. I tillegg ligger gassanlegget ute i ørkenen, og derfor er det ikke normale kommunikasjonsmuligheter.

– Derfor har vi rett og slett ikke ny informasjon om de åtte nordmennene som fortsatt ikke er gjort rede for, men vi ser på situasjonen med stor uro og stort alvor, fortsetter utenriksministeren.

Eide gjentar også at situasjonen tilsier at det kan være informasjon som ikke kan offentliggjøres med en gang.

– Her er det flere aktører som ikke nødvendigvis har interesse av å beskrive tingene akkurat slik de er, og det kan man si på begge sider av denne konflikten, både hvis man oppfatter at militæraksjonen har gått galt eller er vellykket, sier Eide.

Stiller spørsmål om ofrenes sikkerhet kom først

Flere av landene som har landsmenn som er gisler i Algerie, har i etterkant av redningsaksjonen torsdag kritisert algeriske myndigheter for å ha satt i gang militæraksjonen før de ga beskjed om det til de andre lands myndigheter.

– Vi har sagt at vi gjerne skulle ha vært informert om militæraksjonen i forkant, og det spørsmålet om de satte gislenes sikkerhet i høysetet stiller mange, og også vi, men det er viktig nå å avvente enn å felle den dom før vi har all informasjon om hva som har skjedd, sier Eide.

– Vi samler all den informasjonen vi kan få. Jeg har også sagt til min algeriske kollega at vi vil ha all informasjon så snart de har den, enten den er god eller ikke, legger han til.

Statoils anlegg i Algerie

40 norske Statoil-ansatt fløyet ut av Algerie natt til fredag.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt