Hopp til innhold

Norge ble ikke varslet om militæraksjon i Algerie

Statsminister Jens Stoltenberg sier han kjenner dyp uro over å ikke vite hva som har skjedd med ni nordmenn i Algerie. Han ønsker ikke å kritisere militæraksjonen mot gassanlegget, der gisler skal ha mistet liv.

Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eides pressekonferanse om situasjonen i Algerie klokken 19.00.

Se Jens Stoltenberg og Espen Barth Eides pressekonferanse om situasjonen i Algerie her.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) holdt torsdag kveld pressekonferanse om den dramatiske situasjonen ved gassanlegget i In Aménas i Algerie.

Fra regjeringens representasjonsanlegg i Riddervoldsgate i Oslo fortalte Stoltenberg siste nytt om gisselaksjonen. Her kom det fram at situasjonen i Algerie fortsatt er svært oversiktlig.

– Situasjonen for gislene ved gassanlegget i Algerie er fortsatt svært usikker. Vi har ingen bekreftede opplysninger om hva som har skjedd med alle nordmennene, sier Stoltenberg.

Han viste til informasjon fra Statoil, der det heter at fire ansatte er i sikkerhet utenfor anlegget. Ni norske ansatte er fortsatt ikke gjort rede for.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Viggo Johansen og Morten Jentoft i tv-studio

Se NRKs direktesending om situasjonen i Algerie her.

– For tidlig å vurdere

Stoltenberg sier at han ble informert om den militære aksjonen mot gassanlegget i en samtale med Algeries statsminister rundt klokken 12 i formiddag. Det ble da formidlet at myndighetene i Algerie «følte at de ikke hadde noe valg», sier Stoltenberg.

– Han ga uttrykk for at de hadde forsøkt å finne en løsning gjennom natten, og mente de ikke hadde annet valg enn å iverksette en militæraksjon. Vår vurdering var at det var viktig å vise tilbakeholdenhet når det gjelder bruk av militære midler, men vi må erkjenne at vi her i Norge ikke har det hele og fulle bildet. Det har de i Algerie, sier Stoltenberg.

Stoltenberg vil ikke kritisere myndighetene i Algerie for å ha satt i gang militæraksjonen, der gisler skal ha blitt drept.

– Det gjenstår å vurdere hvor vellykket eller mislykket aksjonen har vært, når vi har mer sikker informasjon enn vi har nå, sier Stoltenberg.

Algeries informasjonsminister Mohamed Said Belaid bekrefter på en pressekonferanse i kveld at gisler og gisseltagere skal ha blitt drept i militæraksjonen.

– Vi kan dessverre bekrefte at det er drepte og sårede i aksjonen. Vi kan ennå ikke si noe om antall, sier Belaid.

Ønsket å bli varslet på forhånd

Storbritannia har tidligere torsdag gitt uttrykk for frustrasjon for at man ikke ble varslet om den militære aksjonen på forhånd. På spørsmål om norske myndigheter ble varslet på forhånd, svarer Stoltenberg slik:

– Vi har gitt uttrykk for at vi gjerne ville bli varslet på forhånd. Vi ble varslet rett etter at aksjonen var igangsatt. Algeries statsminister har forklart det med at de mente de ikke hadde noen annen utvei, sier Stoltenberg, som fordømmer gisselaksjonen.

– Det som har skjedd er uakseptabelt og avskyelig. Vi fordømmer terrorhandlingene på det aller sterkeste.

Utenriksminister Eide advarer i likhet med Stoltenberg om at det sirkulerer mye ubekreftet informasjon om gisselaksjonen.

– Vi er svært bekymret for våre landsmenn og de andre gislene. Situasjonen er fremdeles uoversiktlig. Vi jobber for fullt for å finne sann informasjon om hva som er skjedd, og hva som er situasjonen, sier Eide.

Bistår med medisinsk personell

Norske myndigheter har ifølge Stoltenberg samarbeidet tett med Statoil og representanter for andre lands nasjoner, for å bistå i situasjonen.

– Ett av tiltakene vi har iverksatt er at Forsvarsdepartementet har klargjort et fly som er utstyrt med medisinsk personell og utstyr. Dette vil om kort tid sette kursen mot Algerie, sier Stoltenberg.

Han forklarer at Norge har gitt myndighetene i Algerie tilbud om hjelp, og sier svaret da var at Algerie hadde tilstrekkelig medisinsk kapasitet.

– Det skal være medisinsk hjelpeapparat i området. Likevel sender vi det flyet ned for å ha medisinsk beredskap, sier Stoltenberg.

Utenriksminister Espen Barth Eide ville ikke verken bekrefte eller avkrefte om han kommer til å fly til Algerie for å snakke direkte med algeriske myndigheter.

– Foreløpig tror jeg at jeg gjør mest nytte for meg her, som leder for departementet som er lederdepartement. Det kan også hende andre fra mitt departement vil dra til Algerie, sier Eide.

Motstridende meldinger

Umiddelbart etter pressekonferansen vil Statoil holde en pressekonferanse i sine kontorer på Forus i Stavanger.

Det har tidligere blitt meldt at ni nordmenn skal ha blitt holdt fanget som gisler ved anlegget. Situasjonen for disse har lenge vært uavklart, men det har blitt meldt at enkelte er i sikkerhet.

Gjennom tirsdagen har det kommet en rekke meldinger, flere av dem motstridende, om hvor mange utenlandske gisler som skal ha blitt holdt ved gassanlegget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ALGERIA-MALI-CONFLICT-ENERGY-KIDNAP

Det var ved dette gassanlegget i Algerie at gisseltagerne slo til onsdag morgen.

Foto: Kjetil Alsvik/Statoil / Afp

UD bekrefter militæraksjon

Tidligere torsdag kom de første meldingene om at den algeriske hæren hadde satt i gang en aksjon mot gisseltagerne. Flere internasjonale medier har meldt at gisler ble drept i aksjonen. Rundt klokken 17.00 ble det meldt at gisselaksjonen var avsluttet.

600 algeriere skal ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS ha blitt frigitt i den samme aksjonen. Nyhetsbyrået Ap melder at gisler fra åtte land har vært involvert i aksjonen. Disse er Norge, USA, Storbritannia, Japan, Malaysia, Irland Frankrike og Romania.

Det norske utenriksdepartementet har bekreftet at det torsdag foregikk en militæroperasjon ved gassanlegget.

Islamistorganisasjon bak

Gassanlegget ble angrepet onsdag morgen, og et stort antall algeriere samt 41 utlendinger, deriblant ni nordmenn, skal ha bli tatt som gisler. Det hersker imidlertid stor tvil om tallene stemmer, da enkelte tall stammer fra gisseltagerne selv.

Gisseltakerne, som etter alt å dømme ledes av den militante islamistlederen Mokhtar Belmokhtar, gjorde det torsdag formiddag klart at de krever at algeriske sikkerhetsstyrker trekker seg tilbake for at de skal gå med på forhandlinger, ifølge den arabiske TV-kanalen Al Jazeera.

AKTUELT NÅ