Hopp til innhold

Fortsatt uklart om åtte norske gisler er i live

Det er fredag morgen fortsatt uklart hva som har skjedd med åtte av de norske gislene ved gassanlegget i Algerie. Det er heller ikke kjent om militæroperasjonen er avsluttet.

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas, Algerie

Redningsaksjonen til den algeriske spesialstyrken ved gassanlegget In Aménas kan ha endt med et blodbad.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

En norsk Statoil-ansatt ved gassanlegget In Aménas har i løpet av natten kommet i sikkerhet i Algerie, fortalte selskapet onsdag morgen. Det er fortsatt uavklart for de andre åtte.

Redningsaksjonen til den algeriske styrker kan ha endt med et blodbad. Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble 30 av gislene drept under aksjonen.

Minst åtte av de drepte gislene var utlendinger, sier algeriske sikkerhetskilder til nyhetsbyrået AFP. To var britiske, tre japanske og én fransk og en franskmann er blant utlendingene som er drept. I tillegg skal to filippinere ha mistet livet.

Minst åtte av de drepte er fra Algerie, mens nasjonaliteten til de siste 14 som også er drept, foreløpig ikke er kjent.

– Uavklart

– Det er bare å konstatere at situasjonen fortsatt er uavklart, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK fredag morgen.

– Det har vært omfattende kamphandlinger i går, og slik vi forstår er operasjonen fortsatt ikke avsluttet, selv om det ikke nødvendigvis foregår kamper hele tiden, forteller Eide.

(Saken fortsetter under videoen)

Utenriksminister Espen Barth Eide sier at det fortsatt pågår en operasjon i Algerie, etter det norske myndigheter kjenner til.

Espen Barth Eide om Algerie-operasjon

For ansatte og ledelse i Statoil blir det nok en dag der det kan komme nyheter om at flere norske liv har gått tapt.

– Statoil er i en situasjon der vi ikke vet om vi får alle våre ansatte trygt tilbake, sa selskapets toppsjef Helge Lund torsdag kveld.

– Pågår fortsatt

Det var natt til fredag også fortsatt uklart om militæroperasjonen mot In Aménas-anlegget var over.

David Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron advarer mot dårlige nyheter , melder BBC.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

Stephen McFaul med sønnen Jake

KOM SEG UNNA: Irske Stephen McFaul (30), her sammen med sønnen Jake, klarte å unnslippe gisseltakerne. McFaul har fortalt at han så fire kjøretøy med gisler bli skutt i stykker av algeriske styrker.

Foto: Privat (McFaul-familien) / Afp
Algeries myndigheter erklærte først operasjonen for avsluttet torsdag kveld, men noen timer senere meldte nyhetsbyrået APS at det kun var boligdelen ved gassanlegget som er sikret.

Britiske og amerikanske tjenestemenn sier til CNN de antar kamphandlingene fortsetter fredag.

– Det er fortsatt gisler og det er fortsatt terrorister, sier en høytstående amerikansk tjenestemann. Så i morgen er en ny dag, sier han til CNN.

Advarer mot dårlige nyheter

Japans regjering kunngjorde fredag at tre japanske gisler var sikkerhet, men at 14 andre fortsatt ikke er gjort rede for, melder BBC. Fem amerikanske gisler overlevde og er allerede kommet seg ut av landet, melder ABC News.

Flere land venter nå på å få vite med om gisselsituasjonen.

– Storbritannia bør være forberedt på muligheten for flere dårlige nyheter, sier statsminister David Cameron ifølge Daily Telegraph.

Britiske tjenestemenn forbereder seg på at flere briter har blitt drept, i tillegg til den ene som er bekreftet død.

Algeriske styrker skal ha brukt helikoptre til å angripe gisseltakerne på gassanlegget, mens gisler ble flyttet rundt på området.

– Så biler bli sprengt

Irske Stephen McFaul (30), som klarte å unnslippe gisseltakerne, har fortalt at han så fire kjøretøy med gisler bli skutt i stykker av algeriske styrker.

Broren Brian har videreformidlet hvordan Stephen klarte å rømme: 30-åringen satt i en av jeepene gisseltakerne brukte i forsøket på å flytte flere av gislene. Det var under dette forsøket algeriske styrker angrep, og ifølge McFaul ble fire av de fem kjøretøyene sprengt i stykker.

McFauls vitneskildring er en av få som har kommet ut etter gisselaksjonen. Han har også fortalt at han tidligere var blitt bundet, kneblet og at ekstremistene festet eksplosiver rundt nakken på ham.

Pressekonferanse In Aménas

IKKE VARSLET: Torsdag kveld fortalte statsminister Jens Stoltenberg at Norge ikke ble varslet på forhånd før Algerie satte i gang militæraksjonen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Landene ble ikke varslet

Torsdag kveld fortalte statsminister Jens Stoltenberg at Norge ikke ble varslet på forhånd før Algerie satte i gang militæraksjonen.

– Vi har gitt uttrykk for at vi gjerne ville bli varslet på forhånd. Vi ble varslet rett etter at aksjonen var igangsatt. Algeries statsminister har forklart det med at de mente de ikke hadde noen annen utvei, sa Stoltenberg, som fordømte gisselaksjonen.

Heller ikke Storbritannia eller USA ble varslet på forhånd om militæraksjonen, selv om USA ba myndighetene i Algerie innstendig om å gjøre alt for å redde gislene og unngå at liv gikk tapt.

– Vi var ikke klar over raidet på forhånd, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Gisseltakerne hadde på forhånd truet med å drepe gisler hvis gassanlegget ble angrepet, og mange vestlige land var torsdag kveld bekymret for konsekvensene av militæraksjonen og etterlyste mer informasjon fra algeriske myndigheter.

Sendte tekstmeldinger

Arbeidere inne på In Aménas-anlegget i Algerie sendte torsdag tekstmeldinger om at de var i live og gjemte seg, sier en britisk sikkerhetssjef til VG.

Mike Lord, sjef for britiske sikkerhetsselskapet Stirling Group, har holdt løpende kontakt med ansatte ved gassanlegget, som ble angrepet av terrorister onsdag.

Han forteller til VG at flere på basen gjemte seg inne på anlegget og sendte ham tekstmeldinger. En av dem skal ha vært norsk.

– Minst en av de som gjemte seg var norsk. Han har i hvert fall et svært norsklydende navn, forteller Lord til avisen.

Han vet ikke om de som gjemte seg nå er i sikkerhet:

– Vi har ikke mer kommunikasjon med dem. De har enten blitt tatt hånd om av militæret eller så er de ikke lenger i live.

SISTE NYTT

Siste nytt