NRK Meny
Normal

Mystisk MH370-forsvinning gir ny kunnskap om havets dyp

Letingen etter det savnede passasjerflyet fra Malaysia Airlines gir ny kunnskap om undersjøiske havområder som tidligere har vært dårligere kartlagt enn fjerne planeter.

Undersjøiske søk etter MH370

Langs havbunnen i Indiahavet er det flere steder spor etter vulkaner som ikke lenger er aktive.

Foto: Australian Government Transport Safety Bureau / Presse

Mer enn et halvt år etter at over 200 passasjerer forsvant nærmest sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing, pågår fortsatt letingen Malaysia Airlines flight MH370.

Så langt har 106.000 kvadratkilometer blitt gjennomsøkt, opplyser australske myndigheter. Dette tilsvaret et område over tre ganger Beligas størrelse.

Totalt 26 land har bidratt i søket etter MH370, så langt uten hell.

Dårligere kartlagt enn Mars

Teamet som leter etter det savnede flyet har nå offentliggjort flere animasjoner av havbunnen i området der letingen nå pågår. Bildene viser blant annet vulkaner som ikke lenger er aktive og kløfter på 1400 meters dyp, ifølge Australian Transport Safety Bureau (ATSB).

Det er australske myndigheter som leder søket, etter anmodning fra malaysiske myndigheter. Ifølge australske myndigheter befinner flyet seg etter alt å dømme langs en smal, men lang, bue i den sørlige delen av Indiahavet.

Samtidig påpeker ATSB at letingen etter det savnede flyet er svært vanskelig, og at man ikke har noen presise indikasjoner på hvor flyet gikk ned.

De nye animasjonene som har blitt frigitt i forbindelse med letingen gir verdifull informasjon om en del av Indiahavet som frem til nå har vært dårligere kartlagt enn Mars, ifølge BBC.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leteområdet MH370

Letemannskapene har så langt søkt gjennom 106.000 kvadratmeter for å finne MH370. Det gule området på kartet er området som nå er høyest prioritert.

Foto: Australian Transport Safety Bureau / Presse

60.000 kvadatkilometer

Animasjonene som nå har blitt satt sammen vil senere bli brukt for å kunne styre to eller tre søkekjøretøy langs havbunnen. Bildene er laget ved hjelp av sonar, altså avstandsmåling ved hjelp av lyd under vann.

Området som er kartlagt ligger i området leteteamet mener det er mest sannsynlig at restene etter MH370 befinner seg i. Dette er valgt ut på bakgrunn av det eneste konkrete sporet letemannskapene har, en serie med korte, elektroniske signaler som har blitt sendt mellom det savnede Boeing-flyet og en satellitt.

Disse signalene gir imidlertid bare et omtrentlig utgangspunkt, et område på rundt 60.000 kvadratkilometer. Dette tilsvarer omtrent størrelsen til landet Kroatia.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leteområdet for MH370

Ifølge BBC har man tidligere hatt mindre kunnskap om området som nå blir kartlagt, enn man har hatt om planeten Mars.

Foto: Australian Transport Safety Bureau / Presse

Tidenes dyreste leteaksjon

Det er tidligere kjent at leteaksjonen etter det savnede Malaysia Airlines-flyet etter alt å dømme blir den dyreste leteaksjonen i luftfartshistorien.

Malaysias statsminister opplyste noen uker etter at flyet forsvant at man måtte anta at ingen har overlevd flystyrten. I tiden etterpå har letingen etter flyet blitt en het politisk potet mellom Kina og Malaysia.

Et flertall av passasjerene på flyet var kinesiske, og mange av de pårørende beskyldte tidlig malaysiske myndigheter for å ikke gjøre nok i søket etter flyet.

Tidligere i september kom det også meldinger om at flere av de pårørende skal ha blitt banket opp av kinesisk politi i Beijing.

Skal søke etter Mh370 med avansert sonar

Letemannskapene har tatt i bruk en avansert sonar for å få mer kunnskap om havbunnen i Indiahavet.

Foto: GO Marine Group
MALAYSIA airlines MH370 savnet fly

Det er nå mer enn et halvt år siden passasjerflyet MH370 forsvant med over 200 passasjerer om bord.

Foto: STRINGER / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt