Hopp til innhold

MH370-mysteriet blir tidenes dyreste leteaksjon

Letingen etter det savnede Malaysian Airlines-flyet ligger allerede an til å koste flere hundre millioner dollar, og blir trolig den dyreste aksjonen i luftfartshistorien.

Angus Houston og David Johnston

Australia så langt betalt rundt halvparten av kostnadene. Her fra en pressekonferanse med operasjonsleder Angus Houston og forsvarsminister David Johnston på Pearce-basen nord for Perth.

Foto: GREG WOOD / Afp

MH370 er fortsatt ikke funnet, etter at det forsvant fra radaren på vei fra Kuala Lumpur til Beijing for akkurat en måned siden. Søket foregår nå i havområdene vest for Australia, etter fire ukers intens leting og flere falske alarmer.

Beregninger fra nyhetsbyrået Reuters viser at bruken av militære fly og skip har kostet minst 44 millioner dollar, tilsvarende rundt 270 millioner kroner, i løpet av den første måneden med leting.

Det er allerede like mye som man brukte på å finne Air France-flyet som styrtet i Atlanterhavet i 2009, og som tok to år å finne.

Air France 447-havariet i 2009.

Det tok to år å finne Air France-flyet som styrtet i Atlanterhavet i 2009.

Foto: Ap
Leting etter MH370

Et australsk Seahawk-helikopter letter fra skipet «HMAS Toowoomba».

Foto: HANDOUT / Reuters

Det reelle tallet er ifølge Reuters mye høyere, og letingen etter Malaysian Airlines MH370 er ventet å koste flere hundre millioner dollar.

Det finnes foreløpig ikke tilgjengelige tall på hvor mye Storbritannia, Frankrike, New Zealand og Sør-Korea har brukt. Beregningene tar heller ikke høyde for bidragene fra sivile fly, personalkostnadene eller bruken av analytikere og eksperter over hele verden.

En uidentifisert kilde i den malaysiske regjeringen sier til Reuters at redningsaksjonen trolig vil koste minst dobbelt så mye som det man brukte på å finne Air France-flyet.

Les også: – Flyet kan bevisst ha unngått radarer

Australia betaler

Mens letingen har flyttet seg fra området mellom Malaysia og Vietnam til sør for Indonesia og videre sørover i Indiahavet, har hele 26 land vært involvert og bidratt med fly, skip og satellitter.

Den pensjonerte luftforsvarssjefen Angus Houston, som leder operasjonen fra Australia, opplyser at han vil komme med en foreløpig beregning etterhvert.

– Det er mye penger, sier han.

Australias statsminister Tony Abbott har flere ganger sagt at kostnadene ikke skal stå i veien for innsatsen, men vedgår at han kanskje blir nødt til å sende ut noen regninger.

– Det er bare rett og rimelig at vi skal ta denne kostnaden, som internasjonale borgere. På et tidspunkt må vi kanskje ta en opptelling, men vi er glade for å være til så mye hjelp som mulig for alle landene som er involvert i dette, sier Abbott.

Australia har så lagt stått for rundt halvparten av kostnadene. Ifølge den australske marinen koster bare bruken av skipet «HMAS Success» over tre millioner kroner daglig.

– Leteaksjonen koster det australske forsvaret minst 800.000 australske dollar (4,5 millioner kroner, journ. anm.) hver dag, og trolig mye mer enn det, sier den tidligere australske forsvarsrådgiveren Kym Bergmann.

Bergmann mener det australske forsvaret snart må begynne å spare andre steder, og spår at praksisen med å stanse båtflyktninger kan bli noe av det første som rammes.

Les også: Slektningar nektar å gi opp håpet om at passasjerane kan vere i live

HMAS Success

«HMAS Success» (foran) koster tre millioner kroner daglig å holde i drift. Her sammen med det malaysiske skipet «KD Lekiu».

Foto: HANDOUT / Reuters

Pentagon dobler budsjettet

Kina og USA har også brukt store ressurser på letingen. Kina har brukt 18 skip, åtte helikoptere og tre fly, men vil ikke si hvor mye det har kostet.

Ifølge The Global Times koster det minst 60.000 kroner å holde et av flyene på vingene i en time, mens de største kinesiske skipene koster det tidobbelte hver dag.

– Det er et stort press på Kina for å finne flyet. De kommer ikke til å spare på noe, sier en vestlig diplomat i Beijing.

Amerikanske Pentagon opplyser at de har brukt over tre millioner dollar på letingen så langt, og at de planlegger å doble det opprinnelige budsjettet på fire millioner dollar.

Den amerikanske marinen har flere fly stasjonert i Perth, og vil også få en sentral rolle i letingen etter den svarte boksen.

Skipene i området venter nå på et nytt signal som kan stamme fra flyets svarte boks før de sender ut en ubemannet ubåt for å finne vraket.

Les: Venter med robotsøk i Indiahavet
Les: Oppdaget nye signaler i Indiahavet

Den australske marinen gjør nå klart for å sende ned en ubemannet ubåt på havbunnen i Indiahavet for å lete etter vraket av flyet fra Malaysia Airlines.
Ny informasjon viser at flyet skal ha falt ned der hvor det de siste dagene er fanget opp signaler.

VIDEO: Australsk marine søker etter savnet fly.

SISTE NYTT

Siste nytt