Hopp til innhold

Starter dypvannssøk etter MH370

Australske myndigheter sier de er «forsiktig optimistiske» til å finne Malaysia Airlines-flyet som forsvant fra radaren for snart seks måneder siden.

Søk etter det savnede Malyasia Airways flyet

OMFATTENDE SØK: Etter flere måneders leting etter Malaysia Airlines-flyet begynner nå et dypvannssøk som trolig vil pågå i over et år.

Foto: ABIS NICOLAS GONZALEZ / Afp

I september begynner nemlig et nederlandsk firma med dypvannssøk i Indiahavet. Selskapet Fugro Survey vil bruke to undervannsfartøy til å gjennomføre et dypvannssøk innenfor et område på 60.000 kvadratkilometer. i håp om å finne vraket etter MH370.

– Målet med undervannssøket er å finne flyet og andre bevis, som vrakrester eller ferdskriver, for å hjelpe det malaysiske teamet som undersøker forsvinningen av MH370, sier Warren Truss, visestatsminister i Australia, ifølge AFP.

Han forteller også at malaysiske myndigheter har tilbudt å bidra med utstyr, i tillegg til at et kinesisk fartøy bistår i arbeidet.

– Krevende søk

Savnet

VENTER PÅ SVAR: Snart seks måneder etter at MH370 forsvant venter de pårørende på å finne ut hva som skjedde med sine kjære

Foto: WANG ZHAO / Afp

Det er ventet at søket vil ta inntil ett år å fullføre, og australske myndigheter mener det er grunn til «forsiktig optimisme» om å få svar på hva som hendte med Malaysia Airlines-flyet.

– Men det kommer til å bli et krevende søk, sier Truss.

Bluefin-21

SØKER I INDIAHAVET: Australske myndigheter tror flyet har styrtet i Indiahavet og skal nå gjennomgå et område på 60 000 kvadratkilometer.

Foto: HANDOUT / Reuters

Spørsmålene er fremdeles mange etter at flyet som var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing plutselig forsvant fra radaren. Teorien er at flyet med 239 personer endret kurs og styrtet i Indiahavet. Hva årsaken var til at flyet endret kurs er ikke klart.

Lett i flere områder

Det har vært gjennomført store søk fra luften og på havoverflaten i håp om å finne ut hva som har skjedd med flyet, men så langt har de vært resultatløse. I juni begynte kartleggingen av havbunnen omtrent 1800 kilometer fra den australske kysten etter at et annet søkeområde ble forlatt.

En uavhengig gruppe med eksperter har tidligere sagt at de mener søket foregår i feil område. Disse uavhengige ekspertene har fått støtte fra flere av de pårørende etter ulykken, som ønsker svar på hva som har skjedd med sine kjære.

Flere falske alarmer

I april kom malaysiske myndigheter med en uttalelse om at de ville erklære passasjerene døde, men dette ble svært dårlig mottatt hos de etterlatte.
Familiene mente det ville være for tidlig å gjøre dette, så lenge det ikke var gjort funn som stammet fra flyet.

Flere ganger har det blitt meldt om funn i havområdet der man har antatt at flyet har styrtet, men hver gang har det vært falsk alarm.

SISTE NYTT

Siste nytt