Hopp til innhold

Merkel vil se fotballkamp med Samaras

Fredag spiller Tyskland og Hellas mot hverandre i fotball-EM. Nå ønsker Angela Merkel å se kampen sammen med sin greske kollega Antonios Samaras.

Angela Merkel under en VM-kamp i fotball i 2010

Angela Merkel har tidligere sett Tyskland spille mesterskaps kamper. Som her sammen med Sør-Afrikas president Jacob Suma under kvartfinalen i 2010 mellom Argentina og Tyskland.

Foto: Gero Breloer / Ap

– Jeg ville blitt veldig glad hvis han kom til Gdansk. Om han har mulighet må han bestemme selv, men det ville vært en fin anledning, sier Merkel ifølge nyhetsbyrået AFP i dag.

Symbolsk kamp

Fotballkampen er allerede blitt et bilde på det økonomiske gapet som skiller velstående Tyskland fra lutfattige Hellas i et kriserammet EU.

Og som et symbol på det problematiske gresk-tyske forholdet hausser nå greske og tyske aviser opp kvartfinalen i fotball-EM.

«Gi oss Merkel» lyste det fra greske avisforsider tidligere denne uken, mens tyske Bild svarte med «Fattige grekere, det neste tapet får dere gratis».

Vil møtes i Berlin

Merkel vil trolig fly torsdag kveld direkte til Polen etter dagens firenasjonersmøte i Roma, der hun har diskutert den økonomiske fremtiden til Italia, Spania og Frankrike.

Angela Merkel og David Cameron ser på Champions League finalen sammen

Tidligere i år spilte Chelsea mot Bayern München i Champions League finalen. Da så Merkel kampen sammen med Storbritannias statsminister David Cameron og USAs president Barack Obama på Camp David. Da jublet Cameron mest.

Foto: Pete SOUZA / Afp

Hellas har lenge vært verstingen i euroklassen og søndagens valg ga ikke landet veldig mye ro. Markedet roet seg ikke noe nevneverdig og fortsatt er det usikkert hvem som skal sitte i Samaras nye koalisjonsregjering.

Ifølge kilder i Nytt demokrati, vil partileder Samaras offentliggjøre sin nye regjering fredag, om han deretter reiser til Polen for å se kampen sammen med Merkel er høyst usikkert, men at de to kommer til å møtes er det ingen tvil om.

– Vi har takket ja til en invitasjon til Berlin, sier kilden til AFP.

Takknemlighetsgjeld

Straks kvartfinalebilletten var sikret, begynte de greske spillerne og støtteapparatet å snakke om at de på fotballbanen slår et slag for sine landsmenn som må tåle beintøffe innstrammingstiltak mange skylder på Merkel.

– Vi er et folk som ikke fortjener å gjennomleve alle disse vanskelighetene, sa målvakt Mikhalis Sifakis.

– Alle må ha respekt for Hellas, som skapte demokratiets prinsipper, og vitenskapens. Alt startet i Hellas, så det er vanskelig å belære dem om noe, supplerte trener Fernando Santos.

Grekerne liker veldig dårlig å stå i takknemlighetsgjeld til Tyskland for krisepakken som reddet landet fra konkurs.

Håper på forlenget frist

Den nye greske koalisjonsregjeringen med Nytt demokrati, sosialistiske Pasok og Demokratisk Venstre håper nå å få ryddet opp i den skakkjørte greske økonomien og inngå nye avtaler med sine kreditorer.

Antonis Samaras og president Carolos Papoulias

Mandag fikk Antonis Samaras oppdraget om å danne ny regjering i Hellas av president Carolos Papoulias.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Det de i første omgang kan håpe på er en litt lenger tidsfrist for å gjennomføre de omfattende innsparingsreformene.

Ifølge avtalen skal Hellas blant annet spare 11,5 milliarder euro, tilsvarende 5 prosent av bruttonasjonalprodukt, innen 2014. Greske partier har bedt om at denne fristen utsettes til 2016.

Den såkalte troikaen av eksperter fra pengefondet IMF, EU og Den europeiske sentralbanken kommer snart til å være på plass igjen i Aten for å drøfte de økonomiske forholdene og gjennomføringen av reformer. Uten et OK-stempel fra troikaen blir det ingen nye utbetalinger, og Hellas går konkurs.

Men før det skal grekerne forsøke å stikke kjepper i hjulene til tyskerne i Gdansk.

SISTE NYTT

Siste nytt