Hopp til innhold

Annethvert minutt går en gresk bedrift konkurs

Etter 22 år er det kroken på døra for familiebutikken til Dimitra Boulga. – Dette føles bare veldig urettferdig, sier hun til NRK.

Dimitra Boulga

Greske Dimitra Boulga og familien hennes har de siste 22 årene drevet en veskebutikk sentralt i Aten. Etter sommeren er det slutt.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kristian Aanensen i Hellas

Bare to stopp med metroen fra turistmagneten Akropolis ligger Dafni. Et område som i all hovedsak består av grekere fra middelklassen, de som har betalt den høyeste prisen for de greske innsparingene.

– Her går det ganske dårlig, og mange butikker stenger nå. I dette området er det mange fra middelklassen og nedre middelklasse som bor og handler. De tjenere bare 300–400 euro i måneden, og mange har ikke jobb i det hele tatt, forteller Dimitra inne i sin veskebutikk, som hun i over 22 år har drevet sammen med sin mann og tre barn.

Langs hele hovedgaten Vouliagmenis er det stengte butikker og gråpapir i vinduene. Dette er kanskje det området i Aten som er hardest rammet av konkurser.

Hellas

Tomme butikker i Dafni.

Foto: Kristian Aanensen

– Dette området er veldig hardt rammet, det er midt mellom to metrostasjoner og mange butikker har stengt de siste månedene, sier albanske Vazken. Han driver en liten kiosk like ved metrostasjonen Agios Ioanis.

– Det føles urettferdig

Siden krisen for alvor satte inn for to år siden har 500.000 greske bedrifter blitt slått konkurs. Det er én annethvert minutt i to år.

– De første butikkene som ryker er matbutikkene, så går kles- og skobutikkene. Nå er det snart min tur, sier Dimitra.

For i august er det slutt. 22 år med svette og slit til liten nytte.

– Dette har vært arbeidsplassen min i over tjue år, siden jeg og min mann startet opp. Vi har oppdratt tre barn her og fikset opp hele stedet. Det er langt ned mye arbeid her.

– Det føles veldig urettferdig fordi jeg har investert mye i denne butikken og betalt min skatt, i motsetning til mange andre. Men nå må jeg stenge, og det gjør meg veldig trist, sier hun mens hun ser bort.

Det blide og i møtekommende smilet som var der da vi kom inn døra er borte. Nå ser hun bare tomt ut i lufta.

– Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre etter dette. Det er veldig vanskelig for meg som er 41 år. Jeg kommer til å slite med å finne meg en ny jobb. Lurer på om vi skal reise til Australia, vi har noe familie der, men jeg vil ikke reise, for jeg elsker Hellas.

Hellas

Albanske Vazken driver en liten kiosk like ved metrostasjonen Agios Ioanis. – Mange butikker i området har stengt de siste månedene, forteller han.

Foto: Kristian Aanensen

1,2 millioner uten arbeid

Denne uken kom også arbeidsledighetstallene for første kvartal, og det er dyster lesning.

Nå er 1,2 million helt uten arbeid, noe som utgjør nesten hver fjerde arbeidsdyktige greker. Bare det siste året har en kvart million mistet jobbene sine, og halvparten av grekerne under 24 år er arbeidsledige.

Søndag er det valg på ny nasjonalforsamling, og Syriza, partiet som avviser innstrammingstiltakene som EU og IMF og den Europeiske sentralbanken krever i gjengjeld for kriselånene, ligger an til å gjøre et enda bedre valg enn sist.

– Jeg har ingen løsninger, men jeg vil nok stemme på Syriza. Jeg bryr meg ikke om vi mister euroen. Det blir det samme uansett, vi har allikevel ingen penger. Jeg dro til sykehuset i forrige uke, men de kunne ikke hjelpe meg siden jeg ikke hadde forsikring. Så nå bryr jeg meg ikke om det er euro eller noe annet. Vi har ingenting uansett, sier hun oppgitt og slår ut med armene.

Hellas

Tomme butikker langs gaten Vouliagmenis i Dafni.

Foto: Kristian Aanensen

SISTE NYTT

Siste nytt