Her er det ingen jobber: – Vi er som levende døde

Pireus (NRK.no): For fire år siden jobbet det 6500 mennesker på havnen i Pireus. Nå er det bare arbeid for under en tidel mellom 30 og 50 dager i året.

Hellas19

Området på havnen i Pireus står nå tomt. Dette var en gang et stolt og lønnsomt område. Årlig ble det bygget og reparert mellom 1500 og 2000 skip her.

Foto: Kristian Aanensen

Kristian Aanensen i Hellas

Antallet båter som nå er inne til reparasjon ved skipsverftet er blitt redusert med 99 prosent på fire år. Arbeidsledigheten er nesten tilsvarende høy. 90 prosent av de som bor i nærområdet er uten fast arbeid.

– Vi er som levende døde, sier Stelios Gavalas. Han er 58 år og arbeidsledig.

Hver dag møtes mange av de tidligere havnearbeiderne på den lokale tavernaen i håp om å få seg en strøjobb. Stort sett må de gå skuffet hjem igjen. Det vil si de som har et hjem å gå til. For mange er i samme situasjon som Stelios.

Hellas18

Stelios.

Foto: Kristian Aanensen

For kort tid siden var det slutt på sparepengene. Da tok det ikke lang tid før det også var slutt på strømmen, og 58-åringen venter nå bare på at huseieren skal kaste ham ut, for husleie har han ikke råd til.

– Nå lever jeg på venner og kjente. Noen ganger er jeg heldig og får gratis mat fra et av de lokale supermarkedene, men dette er ikke noe liv. Jeg er 58 år og har ingen fremtid, sier mannen som hele sitt voksne liv har jobbet med å reparere skip på havnen i Pireus.

– Jeg må alltid gå skuffet hjem

Dette var en gang et stolt og lønnsomt område. Årlig ble det bygget og reparert mellom 1500 og 2000 skip her. Nå er det 15–20 skip innom årlig. Det gir arbeid til kun en liten håndfull. Resten må pent vente på tur.

– Her er det arbeid for mellom 200 og 500 mennesker. De jobber på skift og hver person jobber 30 til 50 dager i året. Med en dagslønn på 100 euro gir det en årsinntekt på mellom 3000 og 5000 euro, forteller lederen for den største fagforeningsklubben på havna Poulikogiannis Sotiris til NRK.

Han er, i likhet med alle de andre, veldig skuffet og forbannet over de greske myndighetene, som har latt industrien forfalle.

Langs bordene på den lokale tavernaen går diskusjonene heftig mellom de arbeidsledige havnearbeidere. Og det er ikke alle som en enslige og uten barn. Her sitter småbarnsforeldre og familieforsørgere.

– Jeg håper hver dag jeg kommer ned hit at det er arbeid å få, men jeg må nesten alltid gå skuffet hjem igjen. Heldigvis jobber kona mi i en bank, så hun kan forsørge meg og trillingene våre, sier Theofilos Soilemetzidis. Han sitter litt i bakgrunnen i begynnelsen, men hiver seg med i diskusjonen når det blir snakk om greske politikere.

– De er noen tyver og burde straffes hardt. Det er de som har stjålet pengene våre, freser den for et øyeblikk siden så rolige mannen, de andre på kafeen nikker seg enig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hellas20

Hver dag møtes mange av de tidligere havnearbeiderne på den lokale tavernaen i håp om å få seg en strøjobb. Fra venstre Takis og Theofilos.

Foto: Kristian Aanensen

– Alt var bedre før

Her, i havna utenfor Aten, har ikke mange politikere satt sine ben etter at krisen rammet Hellas. Dette er kommunistenes og den ytterste venstresidens hjemmebane.

– Jeg har ikke noe tro på politikerne, ingen av dem, så jeg stemmer nok på De grønne. Bare i protest, sier Stelios, som ikke har noen planer om å sitte hjemme på søndag selv om valgkamp-plakatmennene, i sine pene dresser og med sine fagre løfter, ikke tiltaler den grovskårne arbeideren.

– Selvfølgelig skal vi stemme. Jeg kommer nok til å gi min til Syriza. De er nok de eneste som kan gjøre en forandring, sier tredjemann rundt det lille kafebordet, Takis Karayanakis. Trillingfar Theofilos er ikke like sikker.

– Jeg har ikke bestemt meg ennå. Det føles så urettferdig at det er vi som straffes. Det er jo myndighetenes og politikernes skyld at vi er arbeidsledige.

Så begynner det lille gruppen menn å mimre tilbake til årene før 2008. Den gang det var shippingboom, og «alle» skulle ha nye skip. Den gangen Pireus blomstret og det ikke gikk en dag uten at et nytt oppdrag kom inn til havnekontoret.

– Vi hadde gratis barnehager, forsikringer, billige boliger for arbeidere. Vi hadde til og med en feriehusordning der vi kunne, for en billig penge, 7 dager i året, feriere sammen med familien, forteller Takis.

Alt dette og mer til ble kuttet i den første sparepakken fra EU, IMF og Den europeiske sentralbanken.

På søndag er det igjen valg, og de som snakker høyest om å reforhandle de gamle avtalene ligger an til å bli hørt.

Hellas1

Klubbleder Poulikogiannis Sotiris hilser noen av sine medlemmer.

Foto: Kristian Aanensen

SISTE NYTT

Siste nytt