Hopp til innhold

Menneskerettsorganisasjon i Tsjetsjenia er blitt angrepet flere ganger

Organisasjonen Joint Mobile Group, som den norske journalisten Øystein Windstad var sammen med da han ble angrepet på vei til Tsjetsjenia, får nærmest daglig meldinger om tortur. Senest onsdag skal også kontorene deres ha blitt angrepet.

Et overvåkingskamera viser maskerte og væpnede menn som tar seg inn i lokalene til menneskerettsorganisasjonen Joint Mobile Group i Ingusjetia onsdag kveld. Det skjedde samme kveld som en gruppe journalister som var i Tsjetsjenia sammen med Joint Mobile Group, ble angrepet.

ANGREPET: En overvåkingsvideo skal vise maskerte og væpnede menn gå til angrep på kontorene til Joint Mobile Group i Ingusjetia onsdag kveld.

Øystein Windstad og fire andre journalister var på vei fra Ingusjetia til Tsjetsjenia sammen med menneskerettsaktivistene da minibussen deres ble angrepet av rundt 20 menn som var væpnet med planker og køller.

– Det var helt forferdelig. Jeg trodde jeg skulle dø, sier Windstad til Aftenposten.

– Dokumenterer tortur

Lene Wettland, leder for Russland-avdelingen i Helsingforskomiteen, forteller at de satte Windstad i kontakt med Joint Mobile Group.

– Joint Mobile Group, som er tilknyttet Komiteen mot tortur, er en organisasjon vi har jobbet med lenge, sier Wettland til NRK.

Lene Wettland i Helsingforskomiteen

– VANSKELIGE FORHOLD: Lene Wettland i Helsingforskomiteen forteller om svært vanskelige arbeidsforhold for journalister i Tsjetsjenia.

Foto: Øystein Windstad / NRK

– De ønsket å få ut informasjon og oppmerksomhet om det som skjer i Tsjetsjenia. Russiske myndigheter gir inntrykk av at nå er alt i orden i Tsjetsjenia, men det skjer fremdeles veldig mye bak fasaden. Det opplever denne organisasjonen daglig, og det ville de gjerne at vestlige journalister skulle dokumentere.

Ifølge Wettland er Joint Mobile Group en av veldig få organisasjoner som er i stand til å jobbe i Tsjetsjenia i dag. Organisasjonens navn kommer av at de kun kan oppholde seg i Tsjetsjenia i korte perioder av gangen.

– De har en bil de bruker til å rykke ut når de får meldinger om tortur. Da drar de dit det foregår og dokumenterer det som skjer, sier Wettland.

Hun forteller at organisasjonen er blitt angrepet flere ganger tidligere.

– I Tsjetsjenia er det grupper med maskerte menn som vet at de har stor grad av straffefrihet. Man kan spekulere i deres tilknytning til Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov, men det som er sikkert, er at de vet at de kan gjøre det de vil, sier Wettland.

Raidet kontorene

Senest onsdag kveld, like etter at det ble kjent at journalistene var blitt overfalt, kom det meldinger om at Joint Mobile Groups kontor i den ingusjetiske byen Karabulak var blitt angrepet.

En overvåkingsvideo som advokaten Dmitrij Utukin, som er tilknyttet Komiteen mot tortur, har lagt ut på Twitter, viser maskerte og væpnede menn som tar seg inn i lokalene. (Se video øverst i artikkelen.)

En av mennene river ned overvåkingskameraet.

Det er ikke klart hvem mennene er.

Journalist-leder: – Veldig alvorlig

Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag beskriver angrepet på Windstad og de andre journalistene som svært alvorlig.

– Dette er journalister som er ute i et lovlig oppdrag for å informere om det som skjer i området. Journalister er også gjennom FN-vedtak særlig beskyttet for å kunne gjøre den viktige jobben. Når de angripes, fratas de muligheten til å gjøre jobben sin.

Nazran

SISTE NYTT

Siste nytt