Hopp til innhold

Norsk journalist angrepet i Ingusjetia: – Jeg trodde jeg skulle dø

Den norsk journalisten Øystein Windstad er blant flere skadde etter at minibussen han satt i ble angrepet av maskerte menn på grensa mellom de russiske republikkene Ingusjetia og Tsjetsjenia i kveld.

Nazran

Øystein Windstad

SKADD: Øystein Windstad har også arbeidet for NRK i flere redaksjoner.

Foto: Jarl Nymo / NRK

Windstad (32) som er fra Aukra i Møre og Romsdal, jobber for magasinet Ny Tid. Han var på vei til Tsjetsjenia på reportasjetur med russiske menneskerettsaktivister da minibussen deres ble angrepet.

Jeg var livredd og prøvde å gjemme meg i gresset, fortalte Øystein Windstad til ministerråd Olav Nils Thue ved den norske ambassaden i Moskva onsdag kveld.

Thue sier til NRK at Windstad er innlagt på et sykehus i Nazran i Ingusjetia. Han har det etter forholdene bra, men er kraftig mørbanket. Han har flere utslåtte tenner og foten i gips etter det brutale overfallet.

Til redaktør Truls Lie sa Windstad i følge NTB tidligere i kveld at han trodde han skulle dø da rundt 20 menn angrep reisefølget i den russiske delrepublikken Ingusjetia.

De angrep med planker og køller. Han trodde han skulle dø

Truls Lie, redaktør i Ny Tid, om angrepet på Øystein Windstad

Etter planen skulle Windstad følge opp en sak om to tsjetsjenere som ble sendt ut av Norge til Russland. Derfra ble de sendt tilbake til Tsjetsjenia, der de ble torturert og drept, ifølge Helsingforskomiteen.

– Videokameraet er ødelagt og mobilen hans ble knust, så det er vanskelig å få kontakt med ham, sier Lie.

– De ropte at vi var terrorister

Alexandra Elagina, journalist i det russiske magasinet New Times, var om bord i minibussen som ble angrepet, og forteller til russiske TV Rain at angriperne anklaget dem for å være terrorister.

De ropte til oss at vi var terrorister, og at vi ikke hadde noe på deres territorium å gjøre.

Alexandra Elagina, russisk journalist i The New Times

Ifølge Elagina slo mennene inn rutene på minibussen da de gikk til angrep.

– De tok mobiltelefonene våre og alt av bilder og videomateriale. Jeg husker ikke så godt hvordan de så ut, for flere av dem hadde dekket til ansiktene, sier hun, og legger til at hun var heldig som slapp unna angrepet uten større skader.

Fulgte anti-torturkomité

Journalistene fulgte medlemmene i en russisk torturovervåkningskomité som har jobbet i Ingusjetia og Tsjetsjenia i lengre tid.

To ganger tidligere har medlemmer av komiteen blitt angrepet, ifølge den russiske avisa Kommersant. I fjor ble hovedkontoret deres i Groznyj angrepe.

Ifølge den russiske journalisten Jegor Skovoroda fra en russiske nettavisen Mediazona, som også var med i reisefølget, skal en bil med tsjetsjenske nummerskilter ha fulgt minibussen i hele dag.

Tidlig på kvelden ble minibussen omringet av flere andre biler, og et 20-talls menn med masker begynte å slå inn rutene på bussen.

Passasjerene ble deretter dratt ut av bussen, og slått med stokker. Så ble bussen stukket i brann.

Passasjerene skal ha mistet alt som var i bussen, blant annet kamera og opptaksutstyr og personlige dokumenter som pass.

Overfallet skal ha skjedd nær grensa, cirka fem mil fra Groznyj, på hovedveien mot Baku.

Slått i ansikt og føtter

Flere av passasjerene er fraktet til sykehus i byen Nazran i Ingusjetia, nær grensen mot Nord-Ossetia.

En talsmann for komiteen som arrangerte presseturen sier i en Twitter-melding at flere av deres medarbeidere, blant andre pressesekretæren Ivan Zjiltsov og juristen Jekaterina Vanslova, ble slått både i ansiktet og på føttene.

Med i reisefølget var i tillegg Sveriges Radios Moskva-korrespondent Maria Persson-Löfgren. Ifølge Sveriges Radio ble hun bare lettere skadd, og er nå i sikkerhet.

Det er ikke kjent hvem overfallsmennene er.

Laster Twitter-innhold

Brakk nesen

Dimitrij Otukin i Komiteen for forebyggelse av tortur forteller til NRK at reisefølget var på en pressetur om menneskerettigheter i Kaukasus-regionen. Han sier minibussen var på vei fra et møte i Beslan i Nord-Ossetia.

– Da vi kom inn i Ingusjetia, ble vi stoppet av tre biler. Flere menn kom ut av bilene og forsøkte å knuse vinduene på minibussen. De ropte «Terrorister, kom dere vekk!». Da journalistene og komitémedlemmene forlot bussen, ble de angrepet og slått, og bussen ble satt i brann, sier han til NRK.

Dimitrij Otukin

Dimitrij Otukin i Komiteen for forebyggelse av tortur tror overfallet var ment å skremme pressen til taushet.

Foto: Privat

Han sier at journalistene fra Norge og Sverige ble mest skadet, men at også deres tolk ble skadet, og fikk brukket nesen.

Otukin sier at alle er nå på sykehus i Ingusjetia, og at de blir avhørt av politiet.

– Ville skremme til taushet

Målet med reisen er å snakke med menneskerettighetsforkjempere og ofre for kidnappinger og tortur i Tsjetsjenia og Ingusjetia, forteller han.

– Vi har opplevd flere angrep tidligere, men vi hadde ikke ventet at journalister, særlig utenlandske, kunne bli angrepet.

– Hva tror du er motivet til angriperne?

– Å true og skremme journalister med et uavhengig syn på situasjonen i Tsjetsjenia. Dette var ikke en tur som var organisert av myndighetene, men av en menneskerettighetsorganisasjon. Derfor forsøker man å forhindre at dette rapporteres, sier han til NRK.

Hentes hjem

Utenriksdepartementet bekrefter overfor NTB at de kjenner til hendelsen og at de jobber med å undersøke saken.

Ministerråd Olav Nils Thue ved den norske ambassaden i Moskva sier til NRK at det ikke er bestemt om noen fra ambasaden vil reise til Ingusjetia.

– Mest aktuelt er det nok at vi prøver å få Windstad tilbake til Norge via Moskva så raskt som det er mulig, sier Thue.

Hjemme i Aukra sitter familien og venter. Faren Asbjørn Windstad sier til NRK Møre og Romsdal at det er betryggende at UD skal hjelpe ham hjem., og at resten av turen er avlyst.

– Vi har fått mykje god informasjon og omsorg heile vegen og det betyr utruleg mykje. No ser vi berre fram til å få han heim, held han fram.

.

SISTE NYTT

Siste nytt