Hopp til innhold

Mener Syria har hengt og brent tusenvis av fanger

USA mener syriske myndigheter står bak flere tusen henrettelser i militærfengselet Saydnaya, og at likene brennes for å skjule spor.

Saydnaya-fengselet i Syria

Satellittbilder tatt i løpet av de siste fire årene viser at denne seksjonen av Saydnaya-fengselet er bygget om til et krematorium, mener USAs utenriksdepartement.

Foto: State Department/DigitalGlobe via AP

Det amerikanske utenriksdepartementet viste mandag frem satellittbilder av militærfengselet Saydnaya, som ligger nord for Damaskus.

Stuart Jones

USA mener syriske myndigheter forsøker å skjule massehenrettelser, sier utenriksdepartementets talsmann Stuart Jones.

Foto: Khalid Mohammed / AP

De mener en del av fengselet er modifisert og bygget om til et krematorium, og at dette brukes til å brenne likene av henrettede fanger.

Ifølge diplomat og tidligere ambassadør Stuart Jones regner man med at rundt 50 innsatte blir hengt hver dag.

– Selv om mange av regimets grusomheter er godt dokumentert, mener vi byggingen av et krematorium er et forsøk på å dekke over omfanget av massedrapene som finner sted i Saydnaya-fengselet, sier Jones.

Satellittbildene er tatt i løpet av de fire siste årene, og viser byggeaktivitet som samsvarer med konstruksjonen av et krematorium, skriver AP.

USA viser til det som trolig er piper og brannvegger, og vinterbilder som viser at snøen på taket har smeltet der krematoriet skal ha blitt installert.

– Dette understreker hvor dypt det syriske regimet har sunket. Vi har sagt mange ganger at vi er forferdet over grusomhetene til det syriske regimet, tilsynelatende utført med Russlands og Irans støtte, sier Jones.

Saydnaya-fengselet i Syria

Dette bildet fra januar i 2015 viser at snøen har smeltet på taket der USA mener krematoriet er.

Foto: State Department/DigitalGlobe via AP

«Menneskeslakteri»

Amnesty International anslo i februar at opptil 13.000 fanger hadde blitt henrettet i Saydnaya-fengselet i perioden 2011-2015, og kalte det et «menneskeslakteri».

Tidligere ansatte, fanger, advokater og dommere fortalte om tortur, voldtekt og massehenrettelser to ganger i uka der store grupper ble hentet ut av cellene sine og hengt.

De fleste fangene var ifølge rapporten politiske fanger, dissidenter, journalister, studenter og demonstranter.

Amnesty konkluderte med at praksisen var klarert på høyeste nivå i den syriske regjeringen, og at de hadde gjort seg skyldige i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Syriske myndigheter avviste rapporten, og kalte den «grunnløs» og «usann».

Trump møter Midtøsten-ledere

President Donald Trump møter denne uka flere statsledere fra Midtøsten som tidligere har oppfordret USA til å gripe inn med militærmakt i Syria.

Trump advarte sin forgjenger Barack Obama mot å gripe inn i Syria flere ganger, men bombet den syriske flybasen Shayrat etter det som trolig var et kjemisk angrep mot den opprørskontrollerte byen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen i april.

Ifølge Trumps talsmann Sean Spicer mener regjeringen fortsatt at Syrias fremtid bør bestemmes av det syriske folket.

Han kaller likevel en slik fremtid «utenkelig», skriver AP.

Utenriksminister Rex Tillerson ba sin russiske kollega Sergej Lavrov om å bruke sin innflytelse til å «tøyle regimet» i Syria, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet.

Sergej Lavrov og Rex Tillerson

Sergej Lavrov og Rex Tillerson i Washington.

Foto: Yuri Gripas / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt