Hopp til innhold

Trump: – Få slutt på blodbadet!

Donald Trump sier missilangrepet mot en syrisk flybase natt til fredag var nødvendig for å hindre bruk og spredning av dødelige kjemiske våpen, og ber andre land følge USA.

Se hele talen til Donald Trump.

Klokken 02.45 natt til fredag avfyrte USA 59 Tomahawk-missiler mot den syriske flybasen Shayrat.

Angrepet er en reaksjon på at Assad-regimet skal ha utført et gassangrep mot den opprørskontrollerte byen Khan Sheikhoun i provinsen Idlib.

Bilder fra syrisk statlig TV viser det som skal være det amerikanske angrepet på flybasen i Homs.

LES OGSÅ: Slik reagerer verden

– I natt beordret jeg et militært angrep mot flybasen i Syria der det kjemiske angrepet kom fra, sa Trump i en kort kommentar til pressen etter sitt møte med Xi Jinping på Mar-A-Lago i Florida, ifølge CNN.

– Det er avgjørende at for USAs nasjonale sikkerhet at vi forhindrer og motarbeider spredning og bruk av dødelige, kjemiske våpen.

– Følg USA!

Dette er det første amerikanske angrepet direkte mot den syriske regjeringen og Donald Trumps mest dramatiske militære avgjørelse siden han ble president.

Trump ber verdens «siviliserte nasjoner» følge USA og få en slutt på «nedslaktingen og blodbadet» i Syria.

USAs rakettangrep mot Syria

Syrisk opposisjon sier angrepet er en svært viktig amerikansk reaksjon:

– La oss si at dette blir begynnelsen på et budskap til det syriske regimet om at man ikke kan gjøre noe ustraffet, sier pressetalsperson Ahmed Ramadan, i opposisjonsgruppa Syrias nasjonalkoalisjon (SNC).

Slakter Russland

USAs utenriksminister Rex Tillerson snakket med pressen kort tid etter angrepet ble kjent.

U.S. Secretary of State Rex Tillerson makes a statement about the visit of China's President Xi Jinping and about the situation in Syria, at Palm Beach International Airport in West Palm Beach

IKKE IMPONERT: USAs utenriksminister Rex Tillerson går hardt ut mot Russland.

Foto: Joe Skipper / Reuters

Han gikk da hardt ut mot Russland, og hever de ikke har levd opp til sitt ansvar.

– Enten har Russland vært medskyldig eller så har Russland rett og slett vært inkompetent i sin evne til å oppfylle sin del av avtalen, sier Tillerson.

Avtalen han viser til dreier seg om at Russland for fire år siden skulle sikre de kjemiske våpnene i Syria. Daværende president Barack Obama avblåste et flyangrep som et følge av forsikringen.

Mange skal være døde og flere hundre skadde etter det som skal ha vært et luftangrep med gass i byen Idlib i Syria.

Trump-tilhengere snur ham ryggen

Blant flere profilerte Trump-tilhengere på den ytre høyrefløyen har reaksjonene vært mindre positive.

Trump har i mange år hardnakket ment at USA måtte la være å involvere seg i Syria.

Fokuset på å sette «America first», og å prioritere utfordringer innenriks genererte stor støtte i et USA som har vært involvert i mange bredt kritiserte væpnede konflikter de siste tiårene, for eksempel i Irak.

Det at Trump nå på nytt involverer USA i Midtøsten faller ikke i god jord hos alle Trump-velgere.

Den kontroversielle kommentatoren, og forfatteren av boken In Trump we Trust, Ann Coulter, går langt i å allerede begrave Trumps videre presidentskap.

I en Twittermelding skriver hun at «Å blande seg inn i Midtøsten har ødelagt alle presidenter som noensinne har prøvd.»

I en annen skriver hun blankt at «De som ville blande seg i Midtøsten stemte på en annen kandidat».

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Den høyreekstreme nettsiden InfoWars, som er drevet av konspirasjonsteoretikeren Alex Jones, har vært dedikerte Trump-tilhengere.

Nå går derimot den kontroversielle redaktøren Paul Joseph Watson i strupen på Trump, og sier han likevel bare var en «neokonservativ marionette».

Laster Twitter-innhold

«Dette er IKKE det jeg stemte på» sier en annen, tydelig frustrert, Trump-aktivist.

Laster Twitter-innhold

Bred støtte i Washington

I hovedstaden er derimot ikke stemningen så kjølig.

Selv om angrepet ble gjort uten behandling verken internasjonalt eller i kongressen ble det svært godt mottatt i Washington. Flere demokrater har til og med uttrykt sin støtte, og demokratenes leder i senatet, Chuck Schumer, mener aksjonen sender et tydelig signal.

– Å la Assad vite har han må betale prisen for å utføre slike grusomme overgrep er den rette tingen å gjøre, sa han, ifølge AFP.

Flertallsleder Paul Ryan i Representantenes hus kalte angrepet «rimelig og rettferdig», og tidligere presidentkandidat John McCain mener dette er et «godt første steg» mot en hardere linje ovenfor Syria.

Tross støtten oppfordrer flere politikere nå Trump til å rådføre seg med kongressen om han ønsker å utføre flere angrep i Syria.

– Jeg kan ikke understreke dette nok: langtids -eller større militære operasjoner i Syria fra Trump-administrasjonen må gjøres i samsvar med kongressen, sa representant i utenrikskomiteen Ben Cardin.

Fjerne Assad

Tillerson hintet til ytterligere aksjoner fra USA mot Assad-regimet, uten å gi konkret informasjon.

Ifølge Washington Post sa utenriksministeren torsdag at USA diskuterer hvordan de kan fjerne Assad fra det Syriske presidentembetet.

– Vi vurderer et rimelig svar på de kjemiske angrepene, sa Tillerson torsdag da Trump skulle møte Kinas president Xi Jinping.

SISTE NYTT

Siste nytt