NRK Meny
Normal

«Solidaritet» tar avstand fra Mitt Romneys besøk til landet

Det polske fagforbundet «Solidaritet», som ledet an i kampen mot kommunistregimet i Polen på slutten av 80-tallet, tok mandag avstand fra Mitt Romney sitt besøk til landet. De mener Romney støttet angrep mot fagforbund i sitt eget hjemland.

USA-CAMPAIGN/ROMNEY U.S. Republican presidential candidate Mitt Romney and his wife Ann wave to people on the street in Gdansk

Mitt Romney og kona Ann ble møtt av hundrevis av mennesker da den ankom Gdansk i dag.

Foto: JASON REED / Reuters

Romneys Polen-besøk er tredje og siste del av hans utenlandsturne, hvor han har til hensikt vise at han også er velorientert om verden utenfor USA, og dermed et godt alternativ for Barack Obama på verdensscenen.

Solidaritets flagg i Gdansk

Solidaritets flagg i Gdansk i forbindelse med feiring av 30-årsjubileet til fagforbundet i 2010. «Solidaritet» var det første fagforbundet i Polen, og demonstrerte mot kommunistregimet i landet.

Foto: PETER ANDREWS / Reuters

Mandag besøkte han kystbyen Gdansk, fødestedet til Solidaritetsbevegelsen, som under ledelse av Lech Walesa bidro betydelig til Jernteppets sammenbrudd i Polen og resten av Øst-Europa.

– Støttet angrep mot fagforeningers rettigheter

Her møtte Romney nettopp Walesa. Verftselektrikeren som ble Polens første president etter kommunismens fall.

– Solidaritet var ikke delaktig i å sette opp møtet mellom Walesa og Romney, og vi inviterte ham ikke til Polen, heter det i en uttalelse fra fagforbundet.

– Vi ble dessverre informert av våre venner fra AFL–CIOs (USAs største sammenslutning av fagforbund) amerikanske hovedkontoret, som representerer mer enn tolv millioner arbeidstagere, at Mitt Romney støttet angrep mot fagforeningers og arbeidstagernes rettigheter.

Walesa og «Solidaritet» gikk hver sin vei for flere år siden etter politiske uenigheter.

I dag er fagforbundet nært knyttet til Polens største opposisjonsparti.

Walesa: – Vær suksessfull

Mitt Romney kom til Polen fra Israel og prøver nå å rette opp inntrykket etter negative overskrifter og kritikk selv fra egne tilhengere tidligere under turneen. Før Israel var Romney i Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under bildet

POLAND-US-VOTE-ROMNEY-DIPLOMACY

Polens tidligere president, Lech Walesa ønsket Romney suksess under møtet i Gdansk.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / Afp

Romney vil nå forsøke å gjøre seg populær i Polen, og dermed blant polsk-amerikanske velgere, etter at Obama droppet de første planene om et rakettforsvar som skulle basert seg blant annet i Polen.

Tidligere i år uttalte den amerikanske presidentkandidaten at Russland er USAs «geopolitiske fiende nummer én». I Gdansk prøvde han å overbevise moskvaskeptiske polakker om at USA vil være en sterkere alliert med ham ved roret.

Hundrevis av mennesker tok i mot Romney og kona Ann da de ankom byens rådhus for et møte med Polens statsminister Donald Tusk.

Dét møtet varte i 45 minutter, før Romney tuslet til naborommet og møtte Walesa, som ga sin støtte til den tidligere guvernøren i staten Massachusetts.

– Jeg ønsker deg suksess, fordi denne suksessen er nødvendig for USA, selvsagt, men også for Europa og resten av verden. Guvernør Romney, få din suksess. Vær suksessfull, sa Walesa.

Romney lo hjertelig og takket Walesa for invitasjonen.

Avslutter i Warszawa

POLAND-US-VOTE-ROMNEY-DIPLOMACY

Mitt Romney med Polens statsminister Donald Tusk

Foto: JANEK SKARZYNSKI / Afp

Tirsdag skal den amerikanske presidentkandidaten holde en tale i Polens hovedstad Warszawa, og med det avslutte sin ukelange tur.

– Forholdet mellom våre land er sterkt, og det vil ha en høy prioritet i en Romney-administrasjon, sa Romneys rådgiver i dag.

Det kan imidlertid vise seg å være vanskelig å få polakkene til å ta avstand fra hans motkandidat Obama i presidentvalget, ettersom polske ledere har sterke bånd og godt forhold til Obama og hans administrasjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt