Melania Trump vil jobbe mot mobbing

Den tidligere fotomodellen er født i Slovenia og har levd et jetsettliv i New York. Nå vil hun kjempe for kvinner og barn – og mot mobbing – når hun blir USAs nye førstedame.

Donald Trump og Melania Trump

Donald og Melania Trump flytter inn i Det hvite hus i januar.

Foto: John Bazemore / Ap

Bortsett fra den famøse talen der hun hadde kopiert store deler av teksten til det som snart er hennes forgjenger, Michelle Obama, har Melania Trump holdt seg i bakgrunnen under valgkampen i USA.

– Et barn har behov for en forelder hjemme, sa hun når hun forklarte hvorfor hun ikke deltok mer i mannens kampanje. Paret har sønnen Barron på ti år sammen.

Vokste opp i kommunistland

Melania Trump

Melania Trump eller Melanija Knavs, som er pikenavnet fotografert i 1977 hjemlandet. Hun er nummer to fra høyre, her på en motevisning på tekstilfabrikken der moren jobbet.

Foto: STR / Afp

Hun er født i Slovenia og vokste opp i enkle kår i Sevnika. Hun har en søster og en eldre halvbror hun aldri har møtt, ifølge Wikipedia.

Hennes skolekamerater har beskrevet henne som veloppdragen og reservert. Hun blir den første presidentfruen som er oppvokst i et kommunistland, og den andre født utenfor USA. Britiskfødte Louise Adams hadde tittelen i årene 1825–1829.

Da hun var 18 år gammel forlot hun hjemlandet for å jobbe i Milano og Paris som modell. Hun kom til USA i 1996 og møtte Donald Trump på en fest to år senere. De to giftet seg i januar 2005 i Palm Beach i Florida.

Vil jobbe mot mobbing

Nå hun flytter inn i Det hvite hus vil hun jobbe for at folk skal være greiere mot hverandre.

– Jeg vil være en talskvinne for kvinner og barn og bekjempe mobbing. Vår omgangsform har blitt for ondskapsfull og voldelig, svarte hun i forrige uke på spørsmål om hvordan hun ser sin egen rolle i Det hvite hus.

Omtrent samtidig kom meningsmålinger som plasserte henne under Hillary Clinton i oppslutning som førstedame. Den mest populære førstedamen i moderne tid har vært Barbara Bush som var gift med George H.W. Bush.

Forsvarer sin mann

Melania Trump

De neste årene vil nok mange være opptatt klærne Melania Trump ifører seg. Her fra en middag i Washington i 2011.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Melania Trump sier hun kommer til å være en tradisjonell førstedame som står ved sin manns side. Hun har forsvart ham når han har fått kritikk for sitt kvinnesyn.

Da hun kommenterte videoen fra 2005 der hennes 24 år eldre ektemann skryter av at han kan ta kvinner i skrittet uten konsekvenser, avfeide hun det som «guttesnakk» og sa at hun ikke kjente igjen sin ektemann.

Nakenbilder

Hun blir den første førstedamen som ikke har engelsk som sitt morsmål. Hun er språkmektig og skal visstnok beherske både slovensk, engelsk, fransk, tysk og serbisk.

Den første i Det hvite hus som er ektefelle nummer tre og hun er trolig også den første førstedamen som har latt seg fotografere naken til forsiden av et ukeblad. Noe hun mener er helt greit:

– Bildene var litt dristige, men ikke noe spesielle. Det var en del av jobben min da – og jeg hadde stor suksess, sa hun til TV-kanalen ABC.

SISTE NYTT

Siste nytt