NRK Meny
Normal

Matthias Müller skal redde Volkswagen

Noen har kalt det verdens tøffeste jobb, og det er i alle fall sikkert at Matthias Müller får en stri jobb med å gjenopprette bilgigantens gode navn og rykte.

Matthias Müller

Matthias Müller forlater ledelsen i Porsche. Nå overtar han rattet for Volkswagen.

Foto: REBECCA COOK / Reuters

– Vi er overbevist om at Matthias Müller med sin kompetanse og erfaring er den rette mann for konsernet. Etter den moralske og politiske katastrofe som har rammet konsernet, skal vi gjenvinne tilliten skritt for skritt, sa styreleder i VW, Berthold Huber, under en pressekonferanse i Frankfurt i 18.30-tiden fredag.

Vi er overbevist om at Matthias Müller med sin kompetanse og erfaring er den rette mann for konsernet

styreleder i VW, Berthold Huber

– Vil vinne tilbake tilliten

Matthias Müller takket for tilliten han er blitt vist fra VW.

– VW har nå sjansen til å komme styrket ut av denne krisen takket være sine sterke merkevarer og sine kompetente og motiverte medarbeidere. Jeg vil prioritere å vinne tilbake tilliten som Volkswagen-gruppen har mistet, sier den nye VW-sjefen.

Müller er tydelig på at et nytt regime ikke vil tolerere uregelmessigheter og juks.

– Under min ledelse vil Volkswagen gjøre alt det kan for å utvikle og innføre de strengeste reglene og styringsstandardene i hele bransjen. Vi vil komme gjennom denne krisen, sier Matthias Müller, ifølge Reuters/AFP.

Under min ledelse vil Volkswagen gjøre alt det kan for å utvikle og innføre de strengeste reglene og styringsstandardene i hele bransjen

Matthias Müller, ny sjef for VW-konsernet

VW-ledelsen, som har utpekt sin nye toppsjef, begrunner valget av Müller slik:

– Matthias Müller har sterke kvaliteter når det gjelder strategi, samarbeid og sosial kompetanse. Vi setter pris på hans kritiske og konstruktive tilnærming, sier styreleder i VW, Berthold Huber.

Müller fortsetter som styreleder i Porsche frem til en etterfølger er på plass.

Germany Volkswagen

STEG RASKT I GRADENE: Etter studier i München begynte Matthias Müller i Audi i 1977. Der steg han raskt i gradene, og i 2010 ble han utnevnt til toppsjef for Porsche. Nå har han gått helt til topps i VW.

Foto: Michael Sohn / Ap

Les også: Kan vere fleire juksebilar på norske vegar

«Mr. Cool»

Müller er født i det tidligere DDR. Han flyktet sammen med foreldrene til Bayern og har fortalt den tyske avisen Die Welt at planen hans var å bli profesjonell fotbalspiller.

Etter studier i München begynte han i Audi i 1977. Der steg han raskt i gradene, og i 2010 ble han utnevnt til toppsjef for Porsche.

Selv har han kokettert han med at han er for gammel til jobben, skriver Der Spiegel.

Han har en mer nonchalant og ubesværet stil enn de mer pompøse tidligere WV-sjefene, skriver avisen, som kaller ham Mr. Cool.

Financial Times skriver at Müller har et tett forhold til Porsche- og Piëch-familiene, som har flertallet av Volkswagens A-aksjer. Ifølge avisen er han en frittalende mann som kjenner VW-konsernet svært godt.

Les også: Utslippsjuks på 2,8 millioner tyske biler

Han har en mer nonchalant og ubesværet stil enn de mer pompøse tidligere WV-sjefene

Der Spiegel på lederplass
Etter avsløringen om juks har aksjene i Volkswagen falt med 35 prosent.

Winterkorn gikk etter juks

Etter at amerikanere avslørte at det tyske bilkonsernet hadde jukset med utslippstester, måtte Volkswagen-sjefen Martin Winterkorn innrømme at de hadde jukset.

Det hjalp ikke at han sa at han var forferdelig lei seg. Onsdag ble det klart at han ikke kunne fortsette. I dag ble stafettpinnen som ventet gitt videre til 62 år gamle Matthias Müller.

– Ikke på noe punkt var sikkerheten til våre kunder i fare. Vi vil nå ha enda strengere oppfølging. Vårt mål er at folk fortsetter å bruke våre biler med tillit og glede. Det er 80 millioner mennesker som kjører våre biler over hele verden, sier Matthias Müller, ifølge BBC News.

Vårt mål er at folk fortsetter å bruke våre biler med tillit og glede. Det er 80 millioner mennesker som kjører våre biler over hele verden

Matthias Müller, ny sjef for VW-konsernet
GERMANY-US-STOCKS-AUTOMOBILE-ENVIRONMENT-VW

Tidligere VW-toppsjef Martin Winterkorn (t.h.) og påtroppende VW-toppsjef Matthias Müller fotografert under det 66. IAA auto show i Frankfurt 17. september i år.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Etterforskes også i Norge

I dag ble det kjent at Økokrim skal undersøke om skandalen har norske forgreninger, og om det har skjedd noe straffbart i Norge, og om bedrageriet har hatt noen betydning for de aktuelle bilene som har vært importert hit til landet.

Tysk påtalemyndighet har allerede innledet etterforskning av saken.

– Det kan også bli aktuelt å etterforske ansatte på ledernivå i Volkswagen, heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten.

I USA er justisministre fra minst 27 delstater i USA involvert i en flerstatlig etterforskning av saken. Gruppen av delstatsministere vil sende rettsstevninger til Volkswagen underveis i prosessen. Flere av statene vil gjennomgå saken både på forbruker- og miljøvernsnivå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt