Hopp til innhold

Utslippsjuks på 2,8 millioner tyske biler

Tyske myndigheter sier de har avdekket juks med utslippsmålerne på nesten tre millioner biler fra Volkswagen i Tyskland.

Alexander Dobrindt

MASSIVT JUKS: Transportminister Alexander Dobrindt på vei til Riksdagen i ettermiddag hvor han kunne fortelle at også Tyskland er rammet av VW-jukset.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Landets transportminister Alexander Dobrindt bekreftet i ettermiddag at også tyske biler er omfattet av utslippsjukset som ble avdekket i Volkswagen-biler solgt i USA.

– Det er nå klart at biler i Tyskland også er omfattet av denne manipulasjonen. Så langt vet vi at det dreier seg om 2,0 og 1,6-liters dieselmotorer, opplyste Dobrindt i en tale til underhuset i riksdagen.

Undersøker flere

Han sier de fortsatt undersøker om også 1,2-liters motorer har vært utsatt for lignende juks.

Ifølge ministeren dreier det seg ikke bare om personbiler, men også større SUV-kjøretøyer og små lastebiler fra bilprodusenten.

Volkswagen har tidligere innrømmet at jukset omfatter 11 millioner dieselbiler på verdensbasis.

Økokrim åpnet i dag en undersøkelsessak for å avdekke om også norske bileiere har kjøpt juksebiler fra Volkswagen.

– Fabrikken i Tyskland har beklaget og forsikret at de skal løse saken og rydde opp. Vi deler selvsagt den beklagelsen her i Norge også. Volkswagen vil ivareta alle kunder og eventuelle utbedringer vil selvsagt bli kostnadsfri for kundene, sier informasjonssjef Anita Svanes hos importøren Harald A. Møller til NRK.

Måtte avvise juks

I dag så også den tyske luksusbilprodusenten Daimler seg nødt til å gå ut og avkrefte at de også driver juks med utslippsmålerne i bilene.

En lobbygruppe beskyldte bilprodusenten for å også ha miljøsvin på skogen.

– Vi avviser kategorisk alle beskyldninger om at vi manipulerer utslippsmålingene på våre biler. En slik funksjon har aldri og vil aldri bli brukt i våre biler, sier selskapet i en pressemelding.

Det tsjekkiske samferdselsdepartementet sier de venter på informasjon om hvor mange av selskapets EA 189 dieselmotorer som er brukt i Skoda-modeller.

Volkswagen eier den tsjekkiske bilprodusenten og sistnevnte opplyste i dag at de tidligere har brukt motorer fra Volkswagen i sine biler.

SISTE NYTT

Siste nytt