NRK Meny
Normal

Marsjerte ut i protest da Brasils president talte

Delegasjoner fra flere latinamerikanske land marsjerte ut i protest da Brasils president Michel Temer i natt talte til FNs hovedforsamling.

FNs hovedforsamling

Seks latinamerikanske delegasjoner var ikke til stede da Michel Temer i natt talte til FNs hovedforsamling.

Foto: John Moore / AFP

Michel Temer

Brasils president Michel Temer satt i en stol ved siden av talerstolen mens han ventet på at det skulle bli hans tur til å tale til FNs hovedforsamling.

Foto: Mike Segar / Reuters

Samtidig med at Temer i natt gikk på talerstolen marsjerte delegasjonene fra Costa Rica, Ecuador, Venezuela og Nicaragua ut av salen i protest.

Delegasjonene fra Bolivia og Cuba befant seg allerede utenfor salen og lot være å gå inn.

Utmarsjeringen var en protest mot at Brasils tidligere president, Dilma Rousseff, ble tvunget til å gå av etter en riksrett.

Rousseff ble avsatt etter at den brasilianske kongressen kom til at hun hadde brutt budsjettreglene.

Vi ser på Temers regjering som ulovlig. Vi planla utmarsjen som en protest mot det som skjer i Brasil, sa Venezuelas FN-ambassadør, Rafael Ramirez, til Reuters.

Kalte Brasils demokrati et forbilde

Temer valgte i talen sin å komme inn på riksrettsprosessen mot sin forgjenger.

– Brasil har akkurat tatt seg ut av en lang og komplisert riksrettsprosess som sluttet med at presidenten ble avsatt, men alt skjedde i tråd med grunnloven og med støtte av kongressen og høyesterett. Brasils demokrati er et forbilde, sa Temer til FNs hovedforsamling.

Under talen la Temer først og fremst vekt på at Brasil nå må skaffe arbeid til de millionene av mennesker som har mistet jobbene sine mens landet er inne i sin verste økonomiske periode siden 1930-tallets økonomiske krise.

– Vi er ikke tydelige på at veien fremover handler om økonomisk og sosial ansvarlighet. Tilliten er i ferd med å bli gjenopprettet, sa Temer.

Lula

Lula møtte tilhengere hjemme i São Paulo i forrige uke.

Foto: Fernando Donasci / Reuters

Lula slår tilbake

Mens nåværende president Michel Temer er i New York, ble det tirsdag endelig klart at tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva er tiltalt for korrupsjon.

Tiltalen settes i sammenheng med den store korrupsjonsskandalen rundt det statlige oljeselskapet Petrobras.

Ifølge tiltalen har Lula mottatt bestikkelser til en samlet verdi av 3,7 millioner dollar. Blant annet anklages han og hans kone for å ha fått en strandleilighet og for å ha fått foretatt utbedringer på eiendommen fra et byggeselskap som var sentralt i Petrobras-skandalen.

Selv benekter Lula alle anklagene. – Det er trist at påtalemakten har godkjent anklagene, selv om alt er en farse, en stor løgn, sa Lula på en videooverført pressekonferanse fra Brasil til New York der det ble holdt et solidaritetsarrangement for ham.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt