Marinesjefen skiftet side - tiltales for landsforræderi

Sjefen for den ukrainske marinen sverget troskap til det pro-russiske styret på Krim, og fikk sparken. – Dramatisk, sier Nupi-forsker Helge Blakkisrud.

Russisk marineskip i Sevastopol

Et russisk marineskip ankommer havnbyen Sevastopol på Krim-halvøya der den russiske svartehavsflåten er stasjonert.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

– Jeg sverger å utføre ordrene fra den øverstkommanderende i Den autonome republikken Krim, sa marinesjef Denis Berezovskij i en tv-tale nå i kveld.

Dette skjer dagen etter at han fikk denne jobben av Ukrainas midlertidige statsminister Oleksandr Turtsjinov.

Gjennom søndagen har det komme flere rapporter om ukrainske militære som har skiftet side i konflikten, og støttet de pro-russiske myndighetene på Krim. Men ingen med så høy rang som Berezovskij.

Tiltales for landsforræderi

Svaret fra Kiev kom raskt: Berezovskij ble avsatt og blir tiltalt for landsforræderi.

– Påtalemyndigheten har tatt ut sak mot Denis Berezovskij under paragraf 111: landsforræderi, sa Viktoria Syumar, visesekretær for Ukrainas sikkerhetsråd.

Kontreadmiral Serhij Hajduk ble oppnevnt til ny sjef for marinen.

– Dramatisk

Helge Blakkisrud

Nupi-forsker Helge Blakkisrud.

Foto: NUPI

– Dette er dramatisk. Men nå er det mye dramatikk på mange kanter i Ukraina, sier Helge Blakkisrud, som forsker på blant annet russisk og ukrainsk politikk ved Norsk utenrikspolitisk insitutt, Nupi.

Han mener dette kan være et steg mot at myndighetene på Krim ikke bare ønsker et Krim med høy grad av selvråderett innenfor staten Ukraina, slik de til nå har hevdet, men at de faktisk presser på for full selvstendighet.

– Hvis Kiev ikke klarer å holde orden på rekkene i forsvaret vil separatistene på Krim få vann på mølla, sier Blakkisrud.

– Så dette lover ikke godt.

Folkeavstemming kan føre til løsrivelse

30. mars skal innbyggerne holde folkeavstemning om sitt forhold til Ukraina. Teksten det skal stemmes over er ikke klar, men i utgangspunktet vil det handle om Krims stilling innad i den ukrainiske staten.

Blakkisrud tror folk på Krim har mye å tape på å søke total selvstendighet fra Ukraina.

– De risikerer å skyve resten av Ukraina fra seg. En fullstendig løsrivelse vil nok bare godkjennes av Russland, og Krim vil ende opp i samme situasjon som Abkhasia og Sør-Ossetia, sier Nupi-forskeren.

Sør-Ossetia har de facto vært uavhengig fra Georgia siden krigen mellom Russland og Georgia i 2008, men anerkjennes kun av Russland, Venezuela og Nicaragua som selvstendig stat.

Det samme gjelder Abkhasia, som brøt ut av Georgia i 1992. Abkhasia anerkjennes i tillegg som selvstendig stat av de rundt 14.000 innbyggerne i den mikroskopiske øystaten Nauru i Stillehavet.

– Flyvåpen og hær viktigere enn marinen

Blakkisrud mener det er vanskelig å si hvilken effekt Berezovskijs avhopp vil få for situasjonen på Krim.

– Spørsmålet er hvor mange som følger ham, hvor store ringvirkningene blir. For myndighetene i Kiev er det nok enda viktigere å ha kontroll over flyvåpenet og hæren enn over marinen, sier han.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt