NRK Meny
Normal

– Putin spiller sjakk, Obama spiller klinkekuler

USAs president Barack Obama får krass kritikk på hjemmebane for sin håndtering av krisen på Krim-halvøya. Utenriksminister John Kerry mener Russland oppfører seg på 18-hundretallsvis.

Ukrainer foran Det hvite hus

En ukrainer demonstrerer foran Det hvite hus i Washington D.C. President Barack Obama får nå kjeft for å være for passiv mot Russland og Vladimir Putin.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Lindsey Graham

Senator Lindsey Graham.

Foto: Bruce Smith / Ap

President Barack Obama har vært altfor svak i sin respons til Russland og Vladimir Putins aggresjon på Krim-halvøya mener den republikanske senatoren Lindsey Graham.

– Hver gang president Obama tar til orde mot Russland og Putin himler jeg med øynene, det gjør mange med meg, sa senator Graham på tv-programmet State of the Union på CNN i dag.

Han mener USA nå bør innføre sanksjoner mot Russland som landet vil merke.

– Presidenten bør kaste Russland ut av G8 og G20 i minst ett år, slik at de blir til G7 og G19, og for hver dag de russiske soldatene forblir på Krim, jo lenger skal utvisingen forlenges, sa Graham.

USA, Frankrike og Storbritannia har i dag kunngjort at de trekker seg fra planleggingen av G8-møtet som skal finne sted i OL-byen Sotsji i begynnelsen av juni, i protest mot Russlands inntog på Krim-halvøya.

FØLG UTVIKLINGEN I UKRAINA PÅ NRKs NYHETSSENTER

– Putin spiller sjakk, Obama spiller klinkekuler

Mike Rogers

Leder for etterretningskomiteen i Representantenes hus, Mike Rogers.

Foto: Charles Dharapak / Ap
USA-OBAMA/ U.S. President Barack Obama

President Obama bør kaste Russland ut av G8, mener kritikerne.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Den konservative senatoren Graham mener dette ikke er nok, og at USA snart må vise at de ikke bare kommer med tomme trusler. Iran følger med på det som nå skjer på Krim, sier han, med henvsning til samtalene om Irans atomprogram.

– Putin er på feil side av historien og på feil side av loven. Det ukrainske folk dør for sin frihet, og vi bør stå ved deres side, sier Graham.

Den demokratiske senatoren og majoritetsinnpiskeren Dick Durbin har flere forslag til sanksjoner Vesten bør innføre mot Russland.

– Putins oligarker bør stoppes fra å få fly fritt frem og tilbake til Europa, sa Durbin på samme CNN-program.

Den republikanske lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, Mike Rogers, sier til Fox News at USA må besvare Russland «aggresivt».

– Putin spiller sjakk, og jeg mener vi spiller klinkekuler. Vi er ikke i nærheten av å henge med, sa Rogers.

Men han innrømmer at USA ikke har så mange alternative handlemåter.

– Det er ikke så mange muligheter som ligger på bordet. Jeg er litt av en hauk, men je må ærlig talt si at å sende flere marinefartøyer til Svartehavet ikke er en særlig god idé. Og du må i alle fall ikke sende dem med mindre du har tenkt til å bruke dem, sa Rogers.

SE VIDEO AV INTERVJUET MED MIKE ROGERS NEDERST I SAKEN.

Krutt fra Kerry

Samtidig var utenriksminister John Kerry gjest på et annet av de politiske søndagsprogrammene på amerikask fjernsyn, Face the Nation på CBS. Utenriksministeren var ikke nådig i sin karakteristikk av Russland.

– I det 21. århundret kan du ikke bare oppføre deg på 18-hundretallsvis ved å invadere et annet land basert på totalt oppdiktede forutsetninger, sa Kerry.

Russland har nemlig hevdet at de må intervenere på Krim for å beskytte de etniske russerne som bor der. Men journalister på Krim forteller at de så langt ikke har sett noen som helst tegn på vold eller trusler mot russere i området.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt