Putins tidligere rådgiver frykter brodermord

Den russiske operasjonen på Krim har som mål å trekke Ukraina inn i en borgerkrig, hevder den tidligere rådgiveren til Vladimir Putin, Andrej Illarionov, mens Vesten boikotter planleggingen av Russlands G8-møte i Sotsji.

Ukrainske soldater på Krim

Ukrainske soldater holder vakt ved porten til infanteribasen i Privolnoje på Krim, etter at hundrevis av væpnede menn ankom byen i en kolonne med lastebiler som ifølge APs fotograf på stedet hadde russiske registreringsnumre.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Andrej Illarionov

Putins tidligere rådgiver Andrej Illarionov (t.v.) mener Russland prøver å starte en borgerkrig i Ukraina.

Foto: POOL / REUTERS

Mens Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk anklager Russland for allerede å ha erklært krig mot Ukraina på Krim, frykter Vladimir Putins tidligere økonomiske rådgiver Andrej Illarionov for brodermord mellom russere og ukrainere.

– Den pågående operasjonen har som mål trekke Ukraina inn i en borgerkrig der kaos, kollpse og katastrofe vil råde og der bror vil vende seg mot bror, sier Illarionov til ukrainske medier ifølge BBC.

Illiaronov var en av Putins mest betrodde rådgivere fra 2000 til 2005, da han brøt med presidenten og flyttet til USA fordi «Russland ikke lenger er demokratisk».

FØLG DRAMATIKKEN I UKRAINA PÅ NRKs NYHETSSENTER

Hard skyts fra NATO-sjefen

Samtidig har NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i dag samlet alle NATO-ambassadørene til krisemøte i Brussel. Generalsekretæren var ikke nådig i sin kritikk mot Russland, da han møtte pressen på vei inn til møtet rundt klokken 13.

– Det Russland gjør nå bryter med prinsippene i FN-charteret. Det truer fred og sikkerhet i Europa. Russland må avslutte alle sine militære aktiviteter og trusler, sa Rasmussen.

En kraftigere konfrontasjon mellom Europa og Russland må man tilbake til den kalde krigen for å finne.

– Vi støtter Ukrainas territorielle integritet og suverenitet. Vi støtter det ukrainske folks rett til å bestemme sin egen fremtid uten innblanding utenfra, sa Fogh Rasmussen.

Hva NATO kan gjøre med den spente situasjonen i Ukraina er derimot svært begrenset, ettersom landet ikke er medlem i forsvarsalliansen. Ukraina har vært et såkalt partnerland av NATO siden 1997, men omfattes ikke av pakten om felles forsvar.

Steinmeier: – Ekstremt farlig situasjon

NATO Secretary-General Rasmussen

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen rettet kraftig skyts mot Vladimir Putin før NATOs krisemøte om Krim i dag.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

I morgen samles også EUs utenriksministre til krisemøte i Brussel for å diskutere situasjonen i Ukraina. Tysklands utenriksminister omtaler i dag situasjonen i landet som «ekstremt farlig».

– Det er særdeles viktig at alle ansvarlige parter avstår fra å ta videre steg som kun kan tolkes som provokasjoner. Alt annet vil føre til en eskalering med uvisse og muligens dramatiske konsekvenser, sier Frank-Walter Steinmeier i en uttalelse.

Steinmeier sier at Russland har ingen rett til å utplassere sitt militære på suveren ukriainsk jord utover det de to landenes avtale om den russiske svartehavsflåten beskriver.

Trekker seg fra G8-samtaler i protest

Frankrikes president Francois Hollande og utenriksminister Laurent Fabius ble i dag enige om at landet vil trekke seg fra de forberedende møtene til G8-møtet som finner sted i Sotsji i juni i protest mot Russlands inngripen på Krim.

Storbritannia vil heller ikke delta i møtene, sier utenriksminister William Hague.

– Storbritannia vil gjøre som andre G8-land denne uken og instille samarbeidet under G8, som Russland har formannskapet for i år, inkludet møter denne uken om forberedelsene til G8-toppmøtet, sa Hague til journalister før han hoppet på flyet til Kiev nå i ettermiddag.

Den samme beslutningen har også USA fattet. De vil heller ikke delta i de forberedende møtene, og kan ende opp med å boikotte hele G8-møtet dersom situasjonen ikke bedrer seg.

Det fortalte USAs president Barack Obama sin russiske kollega Vladimir Putin under en 90 minutter lang «ærlig og direkte» telefonsamtale mellom de to tidlig i morges.

Både Litauen og Polen kaller hjem sine Moskva-ambassadører i protest mot Russlands inntog på Krim, melder nyhetsbyrået AFP.

– Lavrov ringer ikke tilbake

Samtidig sier Ukrainas midlertidige utenriksminister Andrij Desjtsjytsja at han ikke har fått kontakt med sin russiske kollega Sergej Lavrov.

Desjtsjytsja hevder han har forsøkt å få kontakt med Lavrov i tre dager, men at Lavrov aldri har ringt tilbake, skriver BBC. Dermed blir det opp til Vesten å presse Russland ut av Ukraina, sier utenriksministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt