NRK Meny
Normal

Ukrainere tar loven i egne hender

KIEV (NRK): Militsgrupper som tar loven i egne hender etter at det vanlige politiet har sluttet å fungere finnes nå både blant pro-russiske og pro-europeiske tilhengere i Ukraina.

Reportasje fra Søndagsrevyen 2. mars 2014.

Se søndagsrevyreportasjen om Folkets milits i Kiev.

– Vår oppgave etter kampene blant demonstrantene er å erstatte politiet og gi den nye regjeringen ro og mulighet til å endre dette landet uten å bli forstyrret, sier Oresta Brit.

Hun tilhører en av de såkalte "Folkets Militsgrupper" som har utnevnt seg selv som en slags frivillig vaktstyrke etter at det vanlige politiet har sluttet å fungere. De er kledd i militæruniformer, går med hjelmer, leggbeskyttere, skuddsikre vester og batonger.

Maktvakum

I maktvakumet som nå har oppstått i Ukraina finnes det grupperinger som tar loven i egne hender både blant de pro-russiske og de pro-europeiske tilhengerne i Ukraina.

– Det er ingen som har gitt oss fullmakt til å gjøre dette, vi har tatt til oss denne makta med batongene våre, smiler Brit som selv tilhører en vestligorientert legion som kaller seg "7-sotna".

Ifølge henne finnes det rundt 40 slike grupper med rundt 120 personer i hver.

– Vi gjør dette gratis. Ingen av oss er militærutdannet. Vi er lærere, studenter, elektrikere, leger og mange andre, forteller Brit som selv studerer PR i Paris, men nå har kommet tilbake til hjembyen Kiev for å kjempe.

– Jeg har vært her siden desember. Jeg har ikke bodd her på seks år, men nå ville jeg tilbake for å sørge for at landet mitt får gode og ukorrupte politikere som kan styre det videre, sier hun.

– Redselen kommer senere

Legionen "7.-sotna" har kjempet i første frontlinje under demonstrasjonene. Flere av medlemmene deres har blitt skadd og drept underveis.

– Det er veldig farlig det vi gjør, men akkurat nå føler jeg meg trygg, sier hun.

Hun tror den store skjelven heller vil komme senere.

– Under aksjonene har vi ikke tid til å være sentimentale, men senere vil vi nok diskutere og snakke om folk som har dødd for denne ideen om et bedre Ukraina, sier Brit som legger til at de vil kjempe helt til de får et resultat de er fornøyde med.

Eneste høne i haneflokken

Brit er den eneste jenta som har blitt tatt opp i 7.-sotna. Hun måtte gjennom to intervjuer før hun ble godkjent.

Noen av medlemmene var først skeptiske til å ta opp ei jente, men etterhvert har hun blitt en av gutta.

– Jeg er vant til å være den eneste jenta. Stort sett har jeg bare guttevenner, så jeg trives godt her, ler hun.

– Ekte ukrainske helter

7.-sotna har overtatt en kafe i sentrum av Kiev, ikke langt fra Maidan der de store demonstrasjonene har holdt på siden november. I kafeen har de laget både eget feltsykehus og sovesal.

Mange av de som demonstrerer på Maidan ser på medlemmene av legionen som store helter. Flere støtter dem ved å komme innom med gratis mat, penger og varme klær.

– De er uredde. De gikk rett mot sikkerhetsstyrkene Berkut og mange døde for vår sak, sier Olga Morenko.

Ektemannen Sergej Morenko er enig.

– De er rett og slett ekte ukrainske helter, sier han.

– Vår revolusjon

Brit forteller at gruppa ikke går av veien for å bruke vold, hvis de mener det er nødvendig.

– Vi forsøker å gjøre dette fredelig og vi har aldri skutt først, sier hun. men legger til at hvis noe er farlig så vil de skyte.

– Selv for tusen år siden gjorde folk det samme for å få en endring. Vi må slåss. Dette er vår revolusjon!

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt