Hopp til innhold

Hun vil redde regnskogen i Brasil

Marina Silva ledet kampen mot avskoging for 20 år siden. Nå er hun tilbake som miljøminister i Brasil for å fullføre jobben.

Miljøminister Marina Silva blir intervjuet av NRK. FOTO: Arnt Stefansen.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det er en milepæl i arbeidet med å redde Brasils regnskog:

Amazonas-fondet gjenåpnes på en konferanse i Rio de Janeiro, og milliarder av kroner blir tilgjengelig for myndighetene.

– Disse pengene ble frosset i fire år fordi fondet var ute av drift under Bolsonaro-regjeringen, sier Brasils miljøminister Marina Silva på konferansen.

På hedersplass ved miljøministerens side sitter Norges ambassadør i Brasil. Årsaken er at det norske bidraget utgjør mer enn 90 prosent av Amazonasfondet.

Amazonas-fondet gjenåpnes

Norges ambassadør ved Marina Silvas side under gjenåpningen av Amazonas-fondet.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Norges bidrag til fondet er grunnleggende, sier Silva i et intervju med NRK.

– Norge var det første landet som trodde på ideen om å lage en egen ordning som skal beskytte skogen, mangfoldet i naturen og urfolkene.

Populær i miljøbevegelsen

Brasils president Lula da Silva utpekte Marina Silva som miljøminister etter regjeringsskiftet ved nyttår. Det blir lagt merke til verden over.

Hun hadde den samme jobben i Lulas første presidentperiode fra 2003, og Brasils miljøbevegelse er svært fornøyd med at hun nå er tilbake:

– Hun viste som miljøminister at hun ikke bare har klare mål, men også evne til å nå dem, sier den kjente miljøtalsmannen, Marcio Astrini.

Miljøtalsmann Marcio Astrini

Miljøtalsmannen Marcio Astrini har store forhåpninger til Brasils nye miljøminister.

Foto: Márcia Alves / Observatorio do clima

– Under hennes ledelse hadde Brasil en rekordstor nedgang i avskogingen i Amazonas, sier Astrini til NRK.

Marina Silva er en av Brasils mest kjente politikere. Hun har vært presidentkandidat tre ganger. I 2014 lå hun lenge godt an på meningsmålingene, men tapte i første valgomgang.

Regnskogmilliarden

Amazonas-fondet ble opprettet i 2008 av den daværende Lula-regjeringen, og ideen var å finansiere prosjekter som bevarer regnskogen.

Det samme året kom en norsk delegasjon til Brasil for å kunngjøre sin støtte til fondet. Og daværende statsminister Jens Stoltenberg kom med følgende kunngjøring:

– Norge vil bidra med én million amerikanske dollar til Amazonas-fondet til vern av regnskogen i Amazonas. Det vil vi gjøre fordi det er den måten vi kan få til de største, de raskeste og de billigste reduksjonene i utslippene av klimagasser, sa Stoltenberg.

Store utfordringer

Men de siste årene har verdens største regnskog vært under et voldsomt press. I Jair Bolsonaros presidentperiode økte avskogingen i Amazonas med mer enn 70 prosent.

u5gQB5ckeiY

Lula-regjeringen lover å redusere avskogingen i Amazonas.

Foto: Edmar Barros / AP

Den omfattende kriminaliteten i området er en enorm utfordring for den nye regjeringen.

– Vi må bekjempe narkotrafikk, våpenhandel, ulovlig fiske, ulovlig gullgraving, ulovlig trelasthandel og ulovlig okkupasjon av urfolksreservater, sier miljøminister Marina Silva.

I denne situasjonen er milliardene i Amazonasfondet en svært viktig ressurs, og Brasils regjering får nå tilsagn om nye penger til fondet.

– Vi er i ferd med å knytte til oss flere nye partnere. Tyskland øker sin andel, og flere andre land vil være med å bidra – blant dem USA. I tillegg kommer private givere, sier Marina Silva i intervjuet med NRK.

– Vil ta tid

Men fortsatt vil Norge være den klart største giveren til Amazonasfondet. Og i kampen mot miljøkriminalitet trengs store ressurser, sier Brasil-ambassadør Odd Magne Ruud.

– Gjenoppbyggingen av miljøpolitiet IBAMA, for eksempel, er veldig, veldig viktig. Der kan vi bidra, håper vi.

Norges ambassadør i Brasil, Odd Magne Ruud.

Odd Magne Ruud leder Norges ambassade i Brasil.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Det ble bygget ned under Bolsonaro. Nå må de bygge det opp igjen, og få nye folk og nytt utstyr, sier ambassadøren til NRK.

Forventningene til Brasils nye regjering er store, og miljøinteresserte verden over håper på raske resultater. Men ekspertene advarer: Dette kan ta tid.

– Det vil ta tid å gjøre nødvendige endringer og å få konkrete resultater. Men det viktigste er at regjeringen er på en ny kurs, og viser dette i praktisk arbeid, sier miljøtalsmannen Marcio Astrini.

Barth Eide til Brasil

Onsdag kom klima- og miljøminister Espen Barth Eide til Brasil. Han har møtt Marina Silva og flere andre brasilianske ledere.

Espen Barth Eide i Colombia

Espen Barth Eide i Guaviare-regionen i Colombia mandag.

Foto: Anne Grønlund / KLD

Dette er det første Brasil-besøket til en norsk minister etter at Lula da Silva overtok makten ved nyttår.

Barth Eide har også besøkt Colombia, der venstrelederen Gustavo Petro ble innsatt som president i fjor høst.

– Både Colombia og Brasil viser lederskap i kampen for å redusere avskogingen i Amazonas. Jeg ser frem til å diskutere videre samarbeid på klima og skog, sier klima- og miljøministeren.

SISTE NYTT

Siste nytt