Mannen som «alltid» har rett: – Trump taper valget

Valgkamp og meningsmålinger bryr han seg ikke om. Professoren har spådd rett valgvinner i USA siden 1984, med en metode som ble laget for å oppdage jordskjelv.

NHk8MLfQN_c

SPÅR VINNEREN: Joe Biden vinner og Donald Trump taper presidentvalget, fastslår amerikansk professor

Foto: SAUL LOEB] [JIM WATSON / AFP

– Glem talene og TV-debattene. Glem meningsmålingene og hva ekspertene sier. Glem reklamekampanjene, pengeinnsamlingen og de skitne tricksene også. Det betyr ingenting!

Ordene kommer fra historieprofessor Allan Lichtman (73) ved American University i Washington.

Allan Lichtmann

POLITISK SEISMOLOG: Metoden Allan Lichtman bruker ble laget for å forutse jordskjelv.

Foto: American University

Siden 1984 har han spådd rett vinner ved hvert eneste presidentvalg i USA.

Vel - kanskje med ett lite unntak. Men professoren mener at han egentlig hadde rett da også. Mer om det, og om de nokså spesielle metodene hans litt seinere.

– Lykken har snudd

Ved forrige valg, i 2016, var Allan Lichtman en av svært få som forutså Donald Trumps seier mot Hillary Clinton.

I år fastslår han at president Trump kommer til å tape valget mot demokratenes utfordrer, Joe Biden.

Gjennomsnitt meningsmålinger

Oppdatert 3.11.2020
  • Biden

    51,8 %
  • Trump

    43,4 %

Ingen mening

4,8 %Kilde: fivethirtyeight

– For første gang siden George Bush senior i 1992 kommer en sittende president til å lide nederlag i forsøket på å bli gjenvalgt. Og aldri før har partiet i Det hvite hus opplevd at lykken har snudd så brått og dramatisk som nå, sier Lichtman.

Skulle oppdage jordskjelv

«Nøklene til Det hvite hus» heter Allan Lichtmans system for å forutsi hvem som blir USAs neste president. Boka med samme navn ga han ut i 1996. Men teoriene ble utviklet tidlig på 1980-tallet, sammen med en russisk seismolog ved navn Vladimir Keilis-Borok.

Systemet som spår hvem som vinner presidentvalgene i USA, ble nemlig egentlig utviklet for å kunne forutse jordskjelv.

– Nøkkelen er å se det store bildet. Vi ser på de grunnleggende drivkreftene, og vi ser bort ifra all støyen og alle småtingene, forklarer Lichtman.

13 nøkler

Er presidenten involvert i skandaler av noe slag? Er det sosial uro i landet? Er noen av kandidatene særlig karismatiske eller ses på som en nasjonalhelt? Og hvordan går det med økonomien, på kort og på lang sikt?

Dette er noen av de tretten spørsmålene Allan Lichtman bruker for å svare på hvem som vinner presidentvalget. Ifølge professoren er hvert eneste presidentvalg i bunn og grunn en folkeavstemning for eller mot den som sitter ved makta. Slik mener han det har vært helt siden 1860.

O0Wk1PMm72I

TRAFF I 2016: Professor Allan Lichtman forutsa at Donald Trump ville slå Hillary Clinton

Foto: Reuters Staff / Reuters

Da han spådde Trumps seier i 2016, fikk historieprofessoren en personlig hilsen fra den nyvalgte presidenten med påskriften «Bra jobba, professor!»

Avisa New York Times har videointervjuet Lichtman, og kaller ham amerikanske presidentvalgs svar på middelalderens spådomskunstner Nostradamus.

Men tok han feil i 2000?

PaNtfHUHjuw

NOSTRADAMUS?: Al Gore ble spådd som vinner av presidentvalget i år 2000.

Foto: Jeff Mitchell US / Reuters

I år 2000 spådde Allan Lichtman at demokratenes kandidat Al Gore ville slå den republikanske utfordreren George W. Bush.

Gore fikk riktignok flest stemmer fra velgerne, men tapte valgmannsstemmene fra vippestaten Florida etter flere runder i rettsapparatet. Bush junior ble president. 537 stemmer i Florida avgjorde.

Men siden Gore vant folkeflertallet, mener Lichtman at han langt på vei hadde rett likevel.

Sommerfugler i magen

Historieprofessoren har blitt 73 år gammel. Han har holdt på de samme metodene i snart 40 år. Men han innrømmer at han fortsatt er spent hver gang han leverer sin spådom.

Lichtman
Foto: American University

– Jeg får fortsatt sommerfugler i magen. Jeg gir deg ikke bare sannsynligheter for det ene eller det andre utfallet, jeg sier rett ut hvem som vinner. Og jeg veit at jeg får en murstein i hodet om jeg tar feil. Men det tåler jeg!

Om noen få dager vet vi om «mannen som alltid har rett», får rett i 2020 også.

PS! Professor Allan Lichtman har også prøvd seg i spørrekonkurranser på TV. Han vant 16 programmer på rad, og satt igjen med fire biler i premie. Men da han prøvde å bli valgt som demokratisk senator fra Maryland i 2006, satt han igjen med 1,2 prosent oppslutning, en sjetteplass ved valget - og en stor gjeld fra valgkampen som måtte nedbetales.

Hør podkasten Trump mot verden der vi snakker med statistiker Jørgen Bølstad om Allan Lichtmans spådommer og ulike meningsmålinger rett før valget.

Alt om presidentvalget i USA

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt