NRK Meny
Normal

Mankells manus på avveier i Israel

Forfatter Henning Mankell ble fratatt flere av sine eiendeler da nødhjelpskonvoien på vei til Gaza ble bordet av israelske styrker 31. mai. Nå krever han å få alt tilbakelevert.

Henning Mankell på Landvetter

Forfatter Henning Mankell krever å få tilbake eiendelene sine konfiskert av israelske myndigheter.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

I forrige uke ble det kjent at journalister om bord nødhjelpskonvoien planlegger søksmål mot Israel etter hendelsen natt til 31. mai.

Journalistene, som befant seg om bord Mavi Marmara der ni personer ble drept, krever en internasjonal granskning omkring behandlingen reporterne fikk på skipet.

Flere har også varslet at de ikke har fått tilbake sine eiendeler etter at de ble konfiskert av israelske myndigheter.

Les mer: Journalister om bord Gaza-konvoi vil saksøke Israel

Krav til ambassadøren

Mankell, som befant seg på skipet Sofia i konvoien Ship to Gaza, ble fratatt en ryggsekk som inneholder kredittkort, førerkort, penger, telefon, musikkspiller og klær, men også et manus til tredje del i en kommende TV-serie om hans svigerfar Ingmar Bergman.

Les også: Mankell skriv om livet til Bergman

Mankell har nå tatt kontakt med Israels ambassadør til Sverige, Benny Dagan, for å få tilbake eiendelene sine, skriver Svenska Dagbladet.

– De visste godt hvem jeg var

Mankell sier til avisen at han selvsagt har tatt kopi av manuset, men er overbevist om at folk fra den israelske sikkerhetstjenesten Mossad deltok under bordingen, og lurer på hva de tenkte da de fant manuset.

– De visste godt hvem jeg var, sier Mankell.

Mankell uttrykte klart at han ønsket å ha med seg eiendelene sine tilbake til Sverige da han ble deportert fra Israel etter hendelsen.

– 7. juni skrev jeg brev til Israels ambassadør der jeg begjærte en utredning om hvor tingene mine befinner seg, og at de skyldige tyvene må straffes.

Les mer: Mankell: – Angrar ikkje på at eg reiste
Les også: Mankell raser mot «brutal overmakt»
Se: Henning Mankell vurderer boikott av hebraisk

– Eiendelene ligger i containere klare til å sendes

Noen dager etter fikk han svar fra en av hans medarbeidere om at brevet var oversendt til de berørte myndighetene. Men siden har han ikke hørt noe mer.

– Jeg tenker å gi dem til 1. august før jeg sier fra igjen, sier han til Svenska Dagbladet.

Ved Israels utenriksdepartement får avisen beskjed om at de konfiskerte eiendelene ligger i containere og skal sendes tilbake til eierne. Når dette skal skje er imidlertid uklart.

Video Hele SVTs intervju med Mankell på svensk

VIDEO: SVTs intervju med Mankell etter aksjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt