Hopp til innhold

Spania: Over 300 døde siste døgn

I Spania øker dødstallene som følge av koronaviruset raskt. Over 1300 mennesker er døde. Hovedstaden Madrid er episenter for smitten i landet. Militæret er satt inn for å sørge for at folk holder seg innendørs.

a88NpmFPB9g

Spesialteam fra hæren desinfiserer en metrostasjon i Madrid.

Foto: Manu Fernandez / AP

Koronaviruset har spredt seg svært raskt i Spania den siste uka. Myndighetene har innført drastiske tiltak som er strengere enn i Norge for å prøve å få kontroll over situasjonen.

Totalt er over 1326 mennesker døde i landet og nesten 25.000 er smittet, ifølge spanske helsemyndigheter lørdag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Fredag var det 1002 døde. Det betyr at 324 mennesker døde som følge av koronaviruset på et døgn.

I Europa er det bare Italia som har flere døde, og der er det nå flere døde enn i Kina.

Fredag ble metrostasjoner og sykehjem desinfisert av militære spesialmannskaper med verneklær, beskyttelsesbriller og hansker, slik vi tidligere har sett i Kina og Sør-Korea.

uPiVnS8bkNc

Nærmest tomt på den vanligvis travle Plaza Mayor i Madrid.

Foto: Manu Fernandez / AP

– Det mest spesielle er stillheten

Hovedstaden Madrid er hardest rammet av koronaviruset.

804 dødsfall som følge av koronaviruset er registrert i Madrid. Det er mer enn 60% av de totale dødsfallene i landet, skriver El Mundo.

Det er knapt mennesker å se i gatene i hovedstaden.

Butikker, skoler og offentlige institusjoner er stengt, og det ble innført portforbud sist lørdag. Det er ikke lov å gå ut med mindre du skal på jobb, kjøpe mat eller medisiner.

– Det er en radikal endring av måten å leve på. I Spania er folk vanligvis mye utendørs i gater fulle av folk, av liv og lyd. Nå er gatene tomme. Det mest spesielle er stillheten, sier Francisco Sanchez i Madrid til NRK.

Sanchez sier at mange er redde både for å bli smittet selv og å smitte andre. Og at det er spesielt å gå i butikken om dagen.

– Når du går i butikken for å handle mat, ser folk på hverandre med et skeptisk blikk, sier Sanchez.

Politi og militære patruljerer og bøtelegger folk som ikke respekterer portforbudet. Mer enn 30.000 mennesker har fått bøter og 300 er arrestert siden portforbudet ble innført, ifølge myndighetene.

QBetkBXhx64

Politi og militære kontrollerer biler i Spania som følge av portforbudet.

Foto: Manu Fernandez / AP

Hoteller omgjort til sykehus

Situasjonen i hovedstaden Madrid er dramatisk.

Flere sykehus begynner å bli overfylte. Men dette er bare starten, ifølge myndighetene.

– De vanskeligste dagene ligger foran oss, sa lederen av kriseteamet for helsesektoren, Fernando Simon på en pressekonferanse fredag.

Flere hoteller i hovedstaden gjøres om til behandlingssenter for koronapasienter som ikke er alvorlig syke. Ambulanser fraktet torsdag pasienter til Gran Hotel Colon, som har 359 rom. Fredag tas enda et firestjerners hotell, Marriott Auditorium, i bruk for pasienter.

Hotelleiere i Madrid har tilbudt myndighetene til sammen 40 hoteller med 9.000 senger til bruk for koronapasientene.

hSaK5z0ZTrc

Flere hoteller i Madrid blir omgjort til midlertidige sykehus for korona-pasienter

Foto: Manu Fernandez / Manu Fernandez

Hotellene skal benyttes av pasienter som behøver medisinsk hjelp, men som ikke trenger å være innlagt på sykehus, både i begynnelsen og slutten av sykdomsforløpet, opplyser myndighetene.

I tillegg skal det opprettes et feltsykehus i regi av militæret med 5.000 senger.

Sykehjem hardt rammet

Myndighetene etterforsker nå flere dødsfall på hovedstadens sykehjem. Tidligere i uka ble det kjent at 17 eldre trolig har dødd som følge av koronaviruset bare på et sykehjem i hovedstaden.

Situasjonen er trolig enda verre. Ifølge en opptelling som El Pais har gjort på byens sykehjem, har minst 70 innbyggere mistet livet i bekreftede eller mistenkte tilfeller av viruset.

Avisen har også snakket med pårørende og ansatte som forteller om stor mangel på pleiere og verneutstyr.

Regjeringa lovte torsdag nye tiltak for å beskytte eldre og ansatte på sykehjemmene i landet, skriver Reuters. Fredag ble flere sykehjem desinfisert, og myndighetene lovet å skaffe blant annet flere ansiktsmasker og å beskytte de mest sårbare gruppene.

Den spanske regjeringen har også bedt om bistand fra Kina, som har sendt medisinsk utstyr.

Frykter flere hundre tusen arbeidsledige

Mange frykter også at koronakrisa skal få varige konsekvenser for landets økonomi.

– Vi er ikke bare redde for å bli syke. Vi er også redde for de økonomiske konsekvensene av krisa og økt arbeidsledighet, sier Sanchez.

Ikke minst den viktige turistindustrien i landet er svært hardt rammet med stengte hoteller og turister som blir bedt om å reise hjem.

Arbeidsledigheten er allerede svært høy.

Selskapet som eier kleskjeden Zara, Intitex, vurderer å permittere rundt 25.000 ansatte hvis krisa fortsetter i april, ifølge Reuters.

En lobbygruppe som representerer små og mellomstore bedrifter, Cepyme, frykter at det kan bli rundt 300.000 færre jobber hvis unntakstilstanden fortsetter i flere uker.

SISTE NYTT

Siste nytt