Hopp til innhold

Lula da Silva vant i Brasil

Etter at 98 prosent av stemmene er talt opp er det klart at venstrekandidaten Lula da Silva har vunnet første omgang i det brasilianske presidentvalget. Lula har fått 48 prosent av stemmene, mot 43,5 for president Jair Bolsonaro.

Lula da Silva

Lula Da Silva avla stemme i São Paulo i dag.

Foto: Andre Penner / AP

Valglokalene stengte kl. 22 norsk tid, og opptellingen ble sterkt forsinket fordi mange fortsatt sto i kø ved valglokalene for å få stemt.

Det er valgplikt for alle mellom 18 og 70 år i Brasil, og valgdeltakelsen var på rundt 80 prosent. Den nasjonale valgdomstolen melder at valget i all hovedsak gikk fredelig for seg.

Nesten alle meningsmålinger foran valget viste en klar ledelse for venstresidens kandidat Lula da Silva.

Velger i stemmelokale i Brasilia

Søndagens valg i Brasil regnes som et av de mest avgjørende på svært lenge.

Foto: EVARISTO SA / AFP

Noen av de siste målingene viste også at han kunne få mer enn 50 prosent av stemmene og avgjøre det hele i første valgomgang. Det skjedde ikke. Og det blir nå en avgjørende runde mellom Lula og Bolsonaro den 30. oktober.

Et splittet land

På den berømte Kristus-statuen i Rio de Janeiro vises nå teksten «Fred under valget!». Det er et symbol på stemningen her i Brasil.

Dagens valg er blitt beskrevet som det mest uforsonlige i landet på flere tiår. Ord som fascist, løgner og tyv har preget TV-debattene, og på sosiale medier er språket enda råere.

Det er meldt om flere voldsepisoder under søndagens valg. I Brasils største by, São Paulo, gikk en bevæpnet mann inn i et valglokale og skjøt og skadet to politifolk. De to er ved bevissthet og får medisinsk behandling, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kristusstatuen i Rio de Janeiro

"Fred under valget" lyder teksten på Kristus-statuen i Rio.

Foto: MAURO PIMENTEL / AFP

Enkelte har betegnet dagens presidentvalg som «et valg mellom to onder» – venstresidens Lula da Silva og høyrepopulisten Jair Bolsonaro.

Og svært mange velgere hadde ønsket seg en sterk sentrumskandidat, som ligger nærmere deres politisk ståsted. Men alle forsøk på å samle sentrumsvelgere bak en felles kandidat har mislyktes.

Hva vil kandidatene?

11 kandidater har deltatt i konkurransen om å bli Brasils neste president. Men sju av dem fikk en oppslutning på mindre enn én prosent. Lula og Bolsonaro fikk til sammen mer enn 90 prosent av stemmene.

Silvia Barbosa

Hushjelpen Silvia Barbosa i Salvador lever på sultegrensen og støtter Lula da Silva.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Den viktigste saken i valgkampen har vært økonomi og levekår. Koronapandemien har ført til en dramatisk økning i fattigdommen, og høy arbeidsløshet og inflasjon preger nå landet. En undersøkelse fra i sommer viser at mer enn 33 prosent av befolkningen lever på sultegrensen.

Regjeringen Bolsonaro har bevilget store summer til sosiale tiltak, og den såkalte Auxilio Brasil, Brasilhjelpen gir rundt 1.200 kroner i måneden til 20 millioner familier. Men denne hjelpen har hatt liten effekt på støtten til presidenten.

I landets fattigste region, Nordøst-Brasil, har Lula da Silva fått nærmere tre ganger så mange stemmer som Jair Bolsonaro.

Vil Bolsonaro godta et nederlag?

President Jair Bolsonaro har det siste året kommet med en rekke angrep på landets demokratiske institusjoner. Under feiringen av fjorårets nasjonaldag mobiliserte han sine tilhengere i en omfattende protest mot Høyesterett. Og han uttalte at «bare Gud kan fjerne meg som president».

Jair Bolsonaro i stemmelokale i Brasilia

President Jair Bolsonaro ligger side om side med venstresidens Lula da Silva i opptellingen etter søndagens valg.

Foto: Andre Coelho / AP

Det siste året har han gjentatte ganger kritisert landets valgsystem, som han mener gir store muligheter for valgfusk. Men han har ikke lagt frem dokumentasjon på sine påstander.

Presidenten ga heller ikke gitt noe uforbeholdent løfte om å respektere resultatet av dagens valg, men sa han ville «godkjenne valget hvis det går riktig for seg».

Bolsonaro sa også at han ikke tror på de mange instituttene som måler oppslutningen om kandidatene. På valgdagen søndag sa han at han regnet med å få rundt 60 prosent av stemmene. Han endte altså på 43,5.

SISTE NYTT

Siste nytt