NRK Meny
Normal

Lover nytt værvarslingssystem i Nepal

19 personer er fortsatt savnet etter snøstormen i Himalaya. Nå lover Nepals statsminister å få på plass et nytt værvarslingssystem.

Personar har samla seg rundt staden der redningshelikopteret har base.

Et redningshelikopter henter overlevende ned fra fjellet.

Foto: Reuters

Redningsarbeidet i Nepal pågår fortsatt for fullt etter at flere hundre fjellturister ble overrumplet av en kraftig snøstorm og flere skred tirsdag.

39 personer, blant dem 17 utenlandske turister, er bekreftet omkommet. I tillegg er rundt 150 personer sendt til sykehus med diverse skader.

Nærmere 400 personer er reddet ut av området. 180 av dem var utenlandske turister.

Søndag morgen er 19 personer fortsatt savnet, sier Ramesh Dhamala fra fjellklatreorganisasjonen TAAN til Sky News.

Ifølge politiet er tre nepalere, fire kanadiere, tre indere og en japaner savnet i Manang-området. I Mustang-området er åtte personer savnet.

Les: Overlevde fjelltragedie i Nepal
Les: Fleire nordmenn i snøstormråka fjell

– En vekker

Redningsfolk fraktar eit snøskredoffer ned frå fjella i Nepal

Redningsarbeidere henter ned fjellturister i Nepal.

Foto: Ap

Myndighetene i Nepal mener dårlige værprognoser og slappe retningslinjer er grunnen til at fjellturistene ikke ble varslet på forhånd.

– Vi er i sjokk, og denne katastrofen er en vekker. Værmeldingen var feilaktig og mangelfull. Dette vil ikke bli tolerert lenger, sier regjeringens sjefssekretær, Lella Mani Paridyal.

Værmeldingene i Nepal hadde spådd regn på grunn av en syklon som traff India forrige helg, men prognosene sa ingenting om snøvær før flere hundre personer tok fatt på turen mot det utsatte Thorong La-passet 5400 meter over havet.

– Det er trist at så mange mennesker mistet livet når det finnes systemer som kan hente inn regelmessige oppdateringer på det globale været, sier statsminister Sushil Koirala ifølge Reuters.

– Jeg vil forsikre om at regjeringen skal gjøre en innsats for å opprette værvarslingssentre på viktige steder i hele landet, spesielt i Himalaya og langs elvene, sier Koirala.

– Vil spore turister og guider

Det skal innføres daglige vurderinger av været og om det er trygt å ta med turister opp i fjellet.

En regjeringskilde sier til Reuters at myndighetene også har planer om å kreve at alle turister og fjellguider skal kjøpe en sender som kan spores i tilfelle de må reddes.

Myndighetene innrømmer samtidig at de ikke vet hvor mange nepalere som er savnet fra de avsidesliggende landsbyene langs grensen til Tibet. I motsetning til turister trenger ikke nepalere å registrere seg hos myndighetene.

– Nepalere trenger ikke tillatelse, så vi har ingen anelse om hvor mange som kan være savnet, sier Koirala ifølge AFP.

Rundt 150 nepalere skal ha vært i fjellet da snøstormen startet.

Myndighetene i Nepal har vært forsiktige med å sette grenser for fjellturister, blant annet fordi turistindustrien står for inntekter på nærmere fem milliarder kroner i året.

Les også: Sherpaer krever økt erstatning – og truer med å avlyse sesongen

Nepal Avalanche

Overlevende hjelpes ned fra fjellet i Nepal.

Foto: Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt