Hopp til innhold

Sherpaer krever økt erstatning – og truer med å avlyse sesongen

Sherpaene i Nepal mener familiene til guidene som omkom i snøskredet langfredag bør få mer i erstatning enn det myndighetene tilbyr, og truer med å avlyse klatresesongen.

Sherpaer bisatt i Katmandu

Etterlatte sørger ved sherpaklosteret i Katmandu.

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

13 sherpaer er bekreftet døde etter det som beskrives som tidenes verste snøskred på Mount Everest fredag, og tre er fortsatt savnet.

Myndighetene i Nepal har tilbudt de etterlatte en kompensasjon på litt under 2500 kroner, noe kollegene til de omkomne mener er altfor lite.

Sherpa Pasang, som leder foreningen for fjellguider i Nepal, sier til nyhetsbyrået Reuters at de har levert en liste med krav til myndighetene.

Der krever de blant annet at hver familie bør få 60.000 kroner i erstatning fra myndighetene, og at forsikringsutbetalingene må dobles til nærmere 120.000 kroner.

Sherpaer bisettes i Katmandu

En av sherpaene bæres til bisettelsen i Katmandu.

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

De krever også at myndighetene skal opprette et fond for guidene, og nye retningslinjer som skal gjøre arbeidet tryggere i fremtiden.

– Myndighetene har ikke kommet med noen stor respons etter en tragedie som denne. Vi vil fortsette å presse dem til de hører på oss, sier Pasang.

De har også bedt om at det skal bygges et minnesmerke for de omkomne, noe myndighetene har sagt ja til.

Truer med å avlyse klatresesongen

Foreningen har avtalt et møte med representanter for regjeringen denne uka.

– Vi vil gjøre det vi kan i tråd med vanlig praksis for utbetaling av kompensasjon, sier visestatsminister Prakash Man Singh.

Enkelte guider kan tjene opptil over 35.000 kroner i løpet av en klatresesong. Det er nesten ti ganger så mye som gjennomsnittslønna i Nepal, men fortsatt en liten andel av alle pengene Nepal tjener på utenlandske klatrere.

Nå spekuleres det i om en boikott kan ødelegge klatresesongen, som nettopp har begynt. Mandag har flere sherpaer forlatt fjellet. Noen for å sørge, andre for å boikotte, skriver Reuters.

Ifølge Himalayan Times har guidene gitt myndighetene en frist på sju dager til å innfri kravene deres. I mellomtiden er letingen etter de savnede innstilt.

BBC melder også at flere ekspedisjoner er avlyst.

Rundt 400 utenlandske klatrere oppholder seg fortsatt på fjellet, fordelt på 39 ekspedisjoner. De har med seg minst 400 guider, i tillegg til bærere og kokker.

Turistdepartementet opplyser at de foreløpig ikke har hørt om noen avlyste ekspedisjoner.

Mount Everest

Klatrerne omkom like ved leiren ved brefallet Khumbu. Dette bildet er tatt i mai i fjor.

Foto: TSHERING SHERPA / Afp

Omkomne bisatt i Katmandu

Mandag ble seks av de omkomne kremert av buddhistmunker i den nepalske hovedstaden Kathmandu, etter å ha blitt kjørt gjennom gatene i åpne biler.

– Nå klarer jeg ikke engang å tenke på å dra tilbake til fjellet. Vi har ikke bare mistet familiemedlemmene våre, men det er et tap for hele fjellklatrermiljøet og hele landet, sier Tashi Dorje, som mistet fetteren sin i skredet.

Snøskredet traff Khumbu-isbreen på vestsiden av fjellet tidlig fredag morgen, mens guidene var i ferd med å forberede klatreruta for resten av ekspedisjonen.

Området beskrives som et av de farligste på fjellet, til tross for at det ligger relativt lavt.

Les: – Alle veit at det er farleg
Les: – Jeg fortsetter mot toppen

Seremoni for omkomne sherpaer

Seks av de omkomne sherpaene ble bisatt i Katmandu mandag.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters
Khumbu, Nepal

SISTE NYTT

Siste nytt