NRK Meny
Normal

Lover å stille Kim Jong-un for retten

FN har åpnet sitt nye overvåkingskontor i den sørkoreanske hovedstaden Seoul. Målet er å få stilt ledelsen i Nord-Korea for en internasjonal domstol.

Demonstranter i Seoul

Flere aktivister, en av dem med Kim Jong-un-maske, møtte opp for å ønske FN velkommen da kontoret åpnet i Seoul.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

Sør-Korea har gitt FN tillatelse til å bruke Seoul som base for å drive systematisk overvåking av brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea.

Zeid Ra'ad Al Hussein

FNs høykommisær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, holdt en tale da kontoret ble åpnet.

Foto: Kim Hong-Ji / Afp

Tirsdag ble kontoret, som ligger i Jongo-distriktet, formelt åpnet av FNs høykommisær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein.

– Seoul-kontoret skal overvåke og dokumentere menneskerettighetsbrudd i Nord-Korea, ved å bygge videre på den omfattende kommisjonshøringen og spesialrapporten, sier Hussein ifølge AFP.

Phil Robertson, som er visedirektør for Asia-avdelingen til Human Rights Watch, mener ledelsen i Nord-Korea bør skjelve i buksene.

– Når han våkner, bør Kim Jong-un innse at det nå finnes en gruppe dedikerte og profesjonelle etterforskere som jobber på heltid for å samle dokumentasjon som til slutt vil føre til at han og hans nærmeste ledere blir stilt for en internasjonal domstol, sier han.

– En krigserklæring

Kim Jong-un

FN vil ha Kim Jong-un og hans nærmeste ledere stilt for en internasjonal domstol.

Foto: KCNA / Reuters

Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA kaller åpningen av «spøkelseskontoret» en «avskyelig, kriminell handling» og «toppen av frekkhet».

«Det er klart som dagen at «kontoret» ikke er annet enn et senter for innsamling av villedende informasjon som kokes sammen av avhoppere og annet pakk for å tjene penger,» skriver nyhetsbyrået.

Det nordkoreanske regimet har tidligere truet med «nådeløs straff» dersom kontoret ble satt i drift, og har allerede kunngjort at de boikotter Universiaden i sørkoreanske Gwangju i juli.

Ifølge The Guardian skriver den nordkoreanske avisen Minju Joson at åpningen av kontoret er en politisk motivert provokasjon, og en åpen krigserklæring.

Avviser FN-rapport

FN tok initiativ til kontoret etter en knusende rapport som ble publisert i fjor, der det ble slått fast at Nord-Korea har begått gjentatte og systematiske forbrytelser mot menneskeheten.

Rapporten var basert på vitnemål fra flere hundre nordkoreanske avhoppere, og la frem detaljer om leire der opptil 120.000 mennesker satt fanget og ble utsatt for tortur, henrettelser og voldtekter.

Flere av avhopperne fikk deretter fortelle historiene sine for FN.

Nord-Korea har avvist hele rapporten som oppspinn, og kalte Sør-Koreas president Park Geun-hye «en gammel prostituert» som «må betale prisen».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt