Hopp til innhold

Lov mot homofili endret i Uganda

En omstridt lov mot homofili i Uganda er blitt endret av landets grunnlovsdomstol. Men homofile kan fremdeles i verste fall risikere livstid i fengsel.

Homoforbud på fremsiden av ugandiske aviser

Homoforbudet preget forsidene av ugandiske aviser da det ble vedtatt i februar. Nå har grunnlovsdomstolen opphevet den omstridte loven.

Foto: ISAAC KASAMANI / Afp

Loven innebar blant annet at homofili kunne straffes med livsvarig fengsel. I tillegg ble vanlige ugandere forpliktet til å angi homofile til myndighetene.

Dommeren som hadde ansvaret for behandlingen av saken fredag, erklærte at det ble begått feil da loven ble vedtatt av nasjonalforsamlingen i desember.

– Jeg er ikke lenger en kriminell. I dag har vi skrevet historie for flere generasjoner framover, sier Kasha Jacqueline, en av homoaktivistene som hadde krevd at loven måtte oppheves til nyhetsbyrået AFP.

Amnesty International som i en årrekke har kjempet for rettighetene til LHBT-personer i Uganda, mener dette er en viktig skritt i riktig retning.

– Dette er en svært gledelig nyhet, selv om loven ble annullert på grunn av en formalitet. Da loven ble vedtatt, var det ikke nok representanter i rommet, slik at stemmegivningen ble regnet som ugyldig, forteller Lene Christensen, kommunikasjonsrådgiver i Amnesty International.

– Aktivister i Uganda har kjempet mot loven helt siden 2009. Dette er en viktig skritt i riktig retning mot å stanse statlig diskrimineringen av LHBT-personer i Uganda. Vi håper dette vil føre til virkelige endringer i livene deres, sier Christensen.

Tilhengere av loven varsler derimot at de vil anke grunnlovsdomstolens kjennelse til høyesterett.

Homofili fortsatt ulovlig

Lene Christensen

Det nytter å engasjere seg, mener Amnestys Lene Christensen.

Foto: Amnesty

Selv om de strenge straffene i den nye loven ikke lenger gjelder, er imidlertid homofili fortsatt ulovlig i Uganda.

- Siden loven trådde i kraft har det vært en skarp økning i vilkårlige arrestasjoner og politiovergrep. Det homofobiske klimaet har blitt verre og verre, sier Christensen.

– Endring av denne loven kan tyde på at det internasjonale presset har fungert. Aktivistene setter livet på spill for å kjempe for sine rettigheter. Så vi må støtte deres kamp. Det nytter å engasjere seg, mener Christensen.

Under nåværende lovgivning er homofili fortsatt straffbart i Uganda, og homofile kan i verste fall risikere livstid i fengsel.

I mai ble to menn stilt for retten som de første som er tiltalt for å ha brutt Ugandas nye anti-homolov. Rettssaken har derimot blitt forskjøvet flere ganger på grunn av vitner som ikke har møtt opp.

Det er ukjent hvordan opphevingen av loven vil påvirke mennenes skjebne.

Stanset bistand

Etter at Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet loven i februar, har flere donorer valgt å stoppe eller redusere sin bistand til Uganda.

Verdensbanken stanset utbetalingen av et lån til Uganda som var øremerket et prosjekt innen helsevesenet. Andre donorer har omdirigert bistanden til landet, slik at den i stedet går til prosjekter som støtter menneskerettigheter.

Blant annet bestemte Norge seg for å holde tilbake 50 millioner kroner i bistand til Uganda på grunn av den nye loven.

SISTE NYTT

Siste nytt