NRK Meny
Normal

Klar økning i trakassering etter anti-homolov

Etter at Uganda innførte den kontroversielle anti-homoloven i februar i år har det vært en klar økning i menneskerettighetsbrudd, viser en ny rapport.

John Abdallah Wambere

Den ugandiske homoaktivisten John Abdallah Wambere viser frem en ugandisk avis under en pressekonferanse i Boston i USA 6. mai. 41 år gamle John Abdallah Wambere søker nå asyl i USA.

Foto: /Josh Reynold / Ap

Ugandas president Yoweri Museveni

Ugandas president Yoweri Museveni

Foto: Rebecca Vassie) / Ap

Lesbiske, homoseksuelle menn, biseksuelle og transpersoner (LBGTI) er alle mer utsatte etter at den nye loven ble innført.

Det skriver Human Rights Watch (HRW) og Amnesty International i en felles rapport.

De er utsatt for «en klar økning av tilfeldige arrestasjoner, mishandling og utpressing fra politiet, oppsigelser, utkastelser og hjemløshet, og en rekke har flyktet fra landet», står det i rapporten.

– Minst en transperson er drept siden loven ble undertegnet, i det som tilsynelatende der en hatforbrytelse, legges det til i rapporten.

Loven ble vedtatt av parlamentet i desember i fjor, underskrevet av president Museveri 24. februar og trådte i kraft 10. mars i år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skoleelever i Uganda

Elever fra flere skoler i Uganda var hentet inn for demonstrere til støtte for president Yoweri Museveni da han undertegnet den nye anti-homoloven i februar.

Foto: Stephen Wandera / Ap

17 arrestert

Minst 17 personer er blitt arrestert siden desember etter «beskyldninger om å ha hatt frivillig sex med en annen voksen person av samme kjønn, eller bare på mistanke av de ser ut som LBGTI», står det i rapporten.

De fleste er blitt løslatt etter å ha blitt tiltalt, noe av dem etter at de har betalt bestikkelser for å komme seg ut av fengsel.

Mens 17 er blitt arrestert siden desember, ble 23 arrestert for homoseksuell aktivitet i hele femårsperioden 2007-2011, og ingen av dem ble stilt for retten.

Andre er blitt utsatt for seksuelle overgrep mens de har sittet i varetekt, og minst en ble tvunget til å gjennomgå en anal undersøkelse i det politiet mente var et forsøk på bevise at han var homoseksuell.

Etter at tabloidaviser har trykket bilder med bilder av mennesker der de henger ut folk som homoseksuelle, har minst 100 personer flyktet fra Uganda.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mann i Uganda

Et bilde fra 24. mars i år der en homoseksuell mann sitter i et rom i et såkalt «safe house» på et hemmelig sted. Etter at den nye loven ble vedtatt har flere homoseksuelle søkt tilflukt på slike hemmelige steder.

Foto: Ap

Lever i skjul

Mange andre har flyttet hjemmefra og søkt tilflukt på hemmelige steder. En av dem er en transperson som er blitt kastet ut fra steder han bodde og nå lever sammen med ni venner som er i samme situasjon.

– De som bor sammen med meg er traumatisert; de er som slaver i sitt eget land, sier transpersonen i rapporten.

Et av problemene med den nye loven er at mange homoseksuelle er redd for å henvende seg til helsevesenet i frykt for at det skal føre til at de blir arrestert, sier HRWs Neela Ghoshal.

– Bare fem måneder etter at anti-homoloven ble vedtatt, ser vi dramatiske virkninger når det gjelder helsen og livskvaliteten til LBGTI-folk, sier Ghoshal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt