Liu Xiaobo fyller 55 år i fengselet

Årets vinner av Nobels fredspris, Liu Xiaobo, fyller 55 år i dag og må markere fødselsdagen sin innesperret i fengselet nordøst i Kina.

TOPSHOTS-NORWAY-CHINA-PEACE-NOBEL-LIU XIAOBO

Fredsprisvinneren får ikke feire bursdagen sin sammen med familien. Han sitter i et avsidesliggende fengsel dømt for sin kamp for demokrati og menneskerettigheter i Kina.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Liu ble pågrepet for to år siden, etter at han tok initiativet til å skrive et utgangspunkt for en ny demokratisk grunnlov i Kina, «Charter 08», der over 300 kinesiske intellektuelle krevde demokratiske reformer i Kina.

Tom stol

1. juledag i fjor ble han dømt til 11 år i fengsel for å ha «forsøkt å styrte statsmakten».

LES: Markerer at Liu Xiaobo har vært fengslet i ett år

I oktober i år kom kunngjøringen om at Liu Xiaobo er årets vinner av Nobels fredspris. Kinesiske myndigheter protesterte heftig på mot tildelingen . Xiaobo og medlemmer av hans familie ble nektet å forlate Kina, og under seremonien i Oslo Rådhus 10. desember var det en tom stol der prisvinneren skulle ha sittet.

Den Hong Kong-baserte gruppen «De kinesiske menneskerettighets-forsvarerne» (CHRD) sier i en uttalelse at de vil bruke anledningen til å ønske Liu Xiaobo til lykke med dagen, og enda en gang be om en betingelsesløs og umiddelbar løslatelse av Xiaobo.

Får ikke besøk

Gruppen minnet om at Liu i dag tilbringer første fødselsdag i det avsidesliggende Jinzhou-fengselet i Liaoning-provinsen, men at han ikke har vært fri til å feire bursdagen sin på over to år.

I 2009 satt han i en midlertidig arrest i Beijing, og i 2008 var han under politiovervåking i nærheten av den kinesiske hovedstaden.

Flere menneskerettighetsgrupper forteller at familien til Liu ikke har fått lov til å besøke ham i fengselet, til tross for at kinesiske lover gir rett til slike besøk hver måned.

Tom Stol

En tom stol i Oslo rådhus representerte Liu Xiaobo under fredsprisseremonien.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

LES: – Lius familie nektes å besøke fengselet

Får ikke tak i kona

Lius kone, Liu Xia, sitter fortsatt i husarrest i sitt hjem i Beijing, og CHRD sier at hennes telefon- og internettlinjer fortsatt er blokkerte.

Lius advokat Shang Baojun og nyhetsbyrået AFP har forsøkt å komme i kontakt med henne i dag, men har ikke lykkes.

– Jeg får ikke tak i henne. Jeg var i kontakt med hennes familie forrige uke, Hun er fortsatt i huset sitt i Beijing, hun har det etter forholdene bra, men det var ingen nye nyheter, sier advokat Shang Baojun til AFP.

CHRD ber om at restriksjonene mot Liu Xia blir fjernet.

– Myndighetene har ingen juridisk rett til å straffe Liu Xia på denne måten, sier gruppen.

Liu Xiaobo og Liu Xia

Liu Xiaobo og kona Liu Xia i et bilde fra 2002.

Foto: STR / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt