Hopp til innhold

Kina fremførte ny protest

I dag har Kina troppet opp hos norsk UD for å protestere på nytt mot tildelingen av årets fredspris.

Video Kina fremførte ny protest

Den kinesiske ambassadøren til Norge, Tang Guoqiang, møtte i dag statssekretær Espen Barth Eide i det norske utenriksdepartementet.

Guoqiang Tang

Guoqiang Tang er Kinas ambassadør til Norge.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Thorbjørn Jagland og Liu Xiaobo

Samme dag som Thorbjørn Jagland holdt sin Nobel-tale til ære for fredsprisvinner Liu Xiaobo, har Kina på ny protestert overfor norske myndigheter.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Samme dag som den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo har blitt tildelt Nobels fredspris in absentia, har Kina på ny fremført sine protestert mot norske myndigheter.

Varte i en time

Den kinesiske ambassadøren til Norge, Tang Guoqiang, møtte i dag statssekretær Espen Barth Eide i det norske utenriksdepartementet.

Møtet kom i stand etter et ønske fra kinesisk side og varte i om lag en time. Fra norsk side deltok også representanter fra embetsverket.

- Kineserne fremførte et budskap som er likt det de har sagt før. De fremførte sin motstand mot tildelingen på en ordentlig og ryddig måte slik tonen er mellom diplomater, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Protesterte også før prisen ble kunngjort

Han sier at de norske diplomatene svarte på samme måte som Norge har gjort tidligere: Ved å vise til at de respekterer kinesisk syn på saken og å presisere at Nobelkomiteen jobber uavhengig av den norske regjeringen.

- Vi gjentok også at vi har et ønske om å ha et langvarig godt forholdt til Kina, og at begge parter vil tjene på det, sier Støre.

Dette er ikke første gang den kinesiske ambassaden i Norge møter norske myndigheter i denne saken. Også dagen før fredspris-offentliggjøringen tidlig i oktober møtte Kinas ambassadør opp i UD for å advare mot at Liu Xiaobo skulle få prisen.

Les også: