Liu Xiaobo hyllet kjærligheten

– Selv om jeg skulle bli knust til støv, vil min aske likevel omfavne deg, sa Liu Xiaobo til kona Liu Xia i sitt fredsprisessay.

Liv Ullmann fremfører Nobel-essayet

Liv Ullmann fremførte Liu Xiaobos essay, der han hyllet kjærligheten til kona Liu Xia og også snakket om ytringsfrihet.

Foto: Heiko Junge / Ap

Liv Ullmann fremførte Liu Xiaobos essay, der han hyllet kjærligheten og også snakket om ytringsfrihet.

– Min aller flotteste opplevelse disse siste 20 årene vært den uselviske kjærligheten min kone, Liu Xia, har vist meg, sa Liu via Ullmann.

– Hun kunne ikke være til stede som observatør i retten i dag, men jeg vil likevel si til deg, min kjære, at jeg tror fullt og fast at din kjærlighet for meg vil forbli den samme som den alltid har vært.

Liu Xia viser fram eit bilete av ektemannen.

Liu Xia viser fram eit bilete av ektemannen Liu Xiaobo.

Foto: PETAR KUJUNDZIC / Reuters

– Gjennom alle disse årene hvor jeg har levd uten frihet, har vår kjærlighet vært fylt av en bitterhet påført av ytre omstendigheter, men nå som jeg nyter dens ettersmak, er den grenseløs. Jeg soner min dom i et håndgripelig fengsel, mens du venter i hjertets uhåndgripelige fengsel, fortsatte Liu.

Respektfullt

Fredsprisvinneren ga uttrykk for at kampen har kostet:

– Min kjærlighet for deg er imidlertid så full av anger og beklagelse at jeg av og til vakler under vekten av denne byrden. Jeg er en følelsesløs stein i villmarken, pisket av vind og pøsende regn, så kald at ingen tør å berøre meg. Men min kjærlighet er kompakt og skarp, i stand til å trenge gjennom enhver hindring. Selv om jeg skulle bli knust til støv, vil min aske likevel omfavne deg, var ordene i essayet.

Xiaobo sa også at han håpet Kina ville slutte å dømme folk til fengsel fordi de brukte ytringsfriheten.

På vei opp til podiet bøyde 72-åringe Ullmann hodet og hilste respektfullt foran fredsprismedaljen på Lius tomme stol.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland hadde lagt fredsprisen på prisvinnerens tomme stol som et symbol på at prisvinneren ikke kunne komme.

Liu Xia og Liu Xiaobo

Liu Xia og Liu Xiaobo sammen.

Foto: Reuters