Toget med likene har forlatt stasjonen

TOREZ (NRK): Fire dager etter at det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned, kjører toget med likene til Kharkiv, og Malaysia skal få overlevert de svarte boksene.

Toget der de døde oppbevares i kjølevogner forlot mandag kveld stasjonen i Torez like ved krasjstedet med retning mot Kharkiv.

Her kjører toget med likene av passasjerene som var ombord det malaysiske passasjerflyet som ble skutt ned forrige torsdag. Først skal det til Kharkiv, og deretter overleveres likene til Nederland.

Frustrasjon, sinne og sorg har preget Nederland de siste dagene.

– Hele Nederland føler deres sinne, hele Nederland føler deres dype sorg, sa Nederlands statsminister Mark Rutte, som møtte pårørende i Nieuwegein, utenfor Utretch i dag.

Nederland har lidd det største tapet. Hele 193 nederlendere var om bord det malaysiske passasjerflyet som ble skutt ned torsdag forrige uke.

Endelig er toget med likene av passasjerene på vei til Kharkiv. Der fortsetter identifiseringsarbeidet.

Malaysia får de svarte boksene

Deretter skal likene overleveres til Nederland.

Prorussiske separatister har kontroll over regionen, og Kiev har anklaget dem for å ha holdt tilbake lasten.

– Tragedien har blitt forsterket av at det er vanskelig å få tilgang til krasjområdet. Til min dødsdag kommer jeg ikke til å forstå at det tar flere dager å samle de avdøde og få dem hjem på en respektfull måte. Jeg forstår ikke hvorfor separatistene gjør dette vanskelig, sier Nederlands utenriksminister Frans Timmerman.

Samtidig skal Malaysias statsminister ha klart å forhandle fram en avtale med opprørerne i Donetsk om at de svarte boksene skal overleveres malaysiske tjenestemenn.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tog med likene fra det malaysiske passasjerflyet

De fem vognene som inneholder nesten alle likene av passasjerene.

Foto: Ketil Kern / NRK

Statsminister Najib Razak hevder at statsministeren for den selverklærte folkerepublikken Donetsk har forsikret han om at likene vil bli sendt til Kharkiv og deretter overlevert til Nederland.

– Alle likene oppbevares i nedkjølte vogner i et spesialtog og vi forventer at toget vil kjøre mot Kharkiv klokka 19.00, sa Ukrainas visestatsminister, Volodymyr Groysman tidligere mandag. Toget har nå forlatt Torez.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nederlands statsminister

Nederlands statsminister Mark Rutte taler etter å ha møtt pårørende i Nieuweigen utenfor Utrecht.

Foto: Phil Nijhuis / Ap

I tillegg skal de svarte boksene overleveres til malaysiske myndigheter, ifølge AFP.

Samtidig var det en rørt Kong Willem-Alexander som mandag møtte rundt 1000 pårørende nederlendere mandag.

– Denne forferdelige tragedien har etterlatt et dypt sår i samfunnet vårt, sa han i en tale på TV.

De prorussiske separatistene anklages for å hindre at ekspertene får full tilgang til åstedet. President Barack Obama var ikke nådig i sin tale i dag, og anklager Putin for å ha et klart ansvar.

– De prorussiske separatistene fortsetter å blokkere for etterforskingen. Russland har direkte innflytelse over disse separatistene, og Putin har et direkte ansvar for å tvinge dem til å samarbeide, sa Obama i dag.

Også den nederlandske utenriksministeren anklager de prorussiske separatistene for å hindre tilstrekkelig etterforskning.

– Denne tragedien har hatt en stor innvirkning på det nederlandske samfunnet. Eksperter på stedet har fortalt om folk på stedet som er påvirket av alkohol og narkotika som skyter sine våpen i luften og står i veien for etterforskningen, sier Frans Timmerman.

Artikkelen fortsetter under bildet

Schipol flyplass

Blomster legges ned på Schipol flyplass i Nederland. Nederland har lidd det største tapet da det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned torsdag forrige uke.

Foto: UNITED PHOTOS / Reuters

Vil ha en uavhengig etterforskning

– Jeg forstår det som at toget med likene har forlatt åstedet. Jeg håper vi snart kan komme i gang med denne forferdelige, men viktige etterforskningen. Min første prioritet er å få de avdøde hjem, sier Nederlands utenriksminister Frans Timmermans.

Timmermans understreker at det er nødvendig at flykatastrofen i Ukraina etterforskes.

– Min regjering ønsker en sterk, internasjonal og uavhengig etterforskning av flykatastrofen i Ukraina. Nederlenderne hviler ikke før rettferdigheten er oppfylt, sier han i en pressekonferanse mandag.

Samtidig åpner han opp for at Nederland kan gå foran i etterforskningen.

– Dersom det er ønsket at Nederland skal ha en ledende rolle i etterforskningen, skal vi ikke vike unna dette ansvaret.

Enige om resolusjon i Sikkerhetsrådet

Timmerman skal nå be medlemmene i FNs sikkerhetsråd om å bidra til at de døde kommer hjem til Nederland.

– Jeg håper medlemmene vil ta hensyn til at de ikke bare er representanter for sine land, men representanter for menneskeheten, sier han om Sikkerhetsrådets ansvar.

Sikkerhetsrådet skal stemme over en resolusjon i FNs hovedkvarter i New York i kveld, og skal ha blitt enighet om en resolusjonstekst.

Teksten skal innebære at nedskytingen fordømmes; de bak må stilles til ansvar; en internasjonal luftforsvarsorganisasjon som skal lede etterforskningen; alle kamphandlinger må opphøre slik at etterforskerne kan komme igang med det vanskelige arbeidet.

I morgen møtes EU-lederne for å bli enige om ytterligere sanksjoner mot Russland, men Canada har allerede annonsert nye sanksjoner mot russiske personer og selskaper.

Samtidig fortsetter kampene mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister på bakken. Ukraina hevder nå å ha kontroll over flyplassen i Donetsk, men situasjonen er svært uoversiktlig.

Fire personer ble drept og flere sivile har flyktet i dag, mens Petro Porosjenko beordret en våpenhvile innen en 40 kilometer radius rundt åstedet dit rettsmedisinske eksperter var på vei.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt