NRK Meny
Normal

USA tror Russland trener opp separatister

USAs utenriksminister John Kerry la søndag fram det han mener er bevis for russisk medansvar for nedskytinga av MH17.

CHINA-USA/ U.S. Secretary of State Kerry speaks during a news conference in Beijing

USAs utenriksminister John Kerry mener ha opplysninger om at Russland trolig gir opplæring til separatistiske krigere ved et anlegg i Russland.

Foto: JIM BOURG / Reuters

Søndag uttalte Kerry ifølge NTB at han mener å kunne gi «overveldende bevis» for at Russland har delansvar for nedskytinga av passasjerflyet.

Han kalte også prorussiske separatisters behandling av de omkomne på krasjstedet for «grotesk», og trua med flere sanksjoner mot Russland, ifølge BBC.

Viser til informasjon på sosiale medier

Blant bevisene Kerry viser til, ifølge BBC, er amerikanske observasjoner av forflytning av militært materiell fra Russland til Ukraina den siste måneden, inkludert rakettsystem og tankser.

– Vi har også opplysninger om at Russland trolig gir opplæring til separatistiske krigere ved et anlegg i det sørvestlige Russland, og at dette inkluderer opplæring i bruk av luftforsvarssystemer, sier Kerry ifølge NTB.

USA viser også til at separatistene har vist at de kan håndtere systemer for bakke-til-luft-raketter, og at de har skutt ned et titall ukrainske fly, inkludert to store transportfly, de siste månedene.

På det tidspunktet kontakten med MH17 forsvant, observerte USA at det ble skutt opp en slik rakett fra et separatistkontrollert område i det østlige Ukraina. USA mener det var en SA-11-rakett.

Kerry sier interne separatistkommunikasjoner som er fanget opp og lagt ut på YouTube av den ukrainske regjeringen, tyder på at separatistene var i besittelse av og hadde utplassert SA-11-systemer allerede mandag 14. juli.

Han sier også at sosiale medier har avdekket en transport av et SA-11-system gjennom byene Torez og Snizjne, i nærheten av krasjstedet og der den aktuelle utskytingsrampen befant seg. Derfra hadde raketten kapasitet til å skyte ned flyet, ifølge Kerry.

Abbott: – Helt uakseptabelt

Kerrys misnøye med hvordan de omkomne på stedet behandles deles av statsministeren i Australia, Tony Abbott. Mandag sa han, ifølge avisa Le Monde, at det er en lang vei å gå før man kan være tilfreds med måten stedet krasjstedet styres på.

– Det ligner mer på hagearbeid enn en juridisk-medisinsk undersøkelse. Det er helt uakseptabelt, sa Abbott ifølge avisa.

Ifølge Reuters sender Australia et etterforskningsteam til krasjstedet i Ukraina.

NTB/NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt