NRK Meny
Normal

Libya feiret uavhengighetsdag for første gang på 40 år

Muammar al-Gaddafi la ned den gamle uavhengighetsdagen i Libya da han kom til makten for 40 år siden. Lørdag gjenopptok libyerne feiringen, men ikke uten at etterkommerne til den avdøde diktatoren lurer i skyggene.

Libya uavhengighetsdag Abdurrahim El-Keib

Libyas statsminister Abdel-Rahim al-Kib snakker under markeringen i Tripoli.

Foto: ISMAIL ZITOUNY / Reuters

Det nye styret i landet organiserte seremonier 24. desember, som var dagen da Libya ble uavhengig fra fransk og britisk kolonistyre i 1951.

Det nasjonale overgangsrådets leder, Mustafa Abdel Jalil, og statsminister Abdel-Rahim al-Kib, deltok i 60-årsjubileet lørdag.

På martyrplassen i Tripoli solgte handelsmenn Libyas nye flagg, som tilhørte monarkiet Gaddafi styrtet da han tok makten 1. september 1969.

Diktatorobersten innførte deretter denne datoen som landets uavhengighetsdag. Flagget, i svart, rødt og grønt med en halvmåne og en stjerne, ble et symbol på opprøret mot Gaddafi, som ble drept 20. oktober.

Skyggen etter Gaddafi

Samme dag som Libya feirer sin uavhengighet, meldes det om at Det nasjonale overgangsrådet er redde for at flere av de overlevende barna etter Muammar al-Gaddafi vil forsøke å destabilisere situasjonen i landet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Det stemmer at Muammar Gaddafi og hans barn ikke lenger vil ha noe å si for Libyas framtid, men de (barna, red.anm.) er fortsatt bestemte på å destabilisere landet og forårsake bry, sa Mustafa Abdel Jalil i en tale i forbindelse med markeringen av landets uavhengighet lørdag.

Tre av sønnene til den avdøde diktatoren har også blitt drept. Bare en er fortsatt i landet – Saif al-Islam, som ble pågrepet i forrige måned og nå blir holdt fanget i Zintan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt