Hopp til innhold

Lever på leire og giftig sopp

Mat, medisiner og drivstoff er brukt opp i enkelte områder av Papua Ny-Guinea etter enorm tørke. Nå spiser noen av innbyggerne giftig sopp og leire for å overleve.

Tørke i Papua Ny-Guinea

TØRT: Fly River er den neste største elva i landet og ligger vest i Papua Ny-Guinea. Bildet er fra 1997 da elva ble kraftig påvirket av tørken, og nå frykter man at det kan bli like ille som det var da. Mye av vannet som er igjen er i tillegg forurenset

Foto: POOL / REUTERS

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Liten gutt som lider av feilernæring i Papua Ny-Guinea

UNDERERNÆRT: Da El Niño herjet i 1997 ble landet hardt rammet av tørken. Denne gutten i landsbyen Mogulu led av underernæring, og det samme gjorde 75 prosent av barna i området.

Foto: DAVID GRAY / REUTERS

Det er svært tørt flere steder i landet, og mange elver har tørket ut. Nå advarer eksperter om en kommende krise i noen av provinsene i landet hvor ekstremværet El Niño har ødelagt flere avlinger, skriver The Guardian. Det kan bli så ille som i på slutten av 90-tallet, da hundrevis omkom.

Under ekstremværets herjinger i 1997-1998 døde så mye som sju prosent av befolkningen i de samme områdene i Papua Ny-Guinea på grunn av tørke.

El Ñino oppstår når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt. Dette skjer med to til sju års mellomrom, og når oftest sitt høydepunkt ved juletider. På denne siden av havet blir det ekstremt tørt, mens på den andre siden, i Sør-Amerika, blir det kraftig regn og flom.

Papua

Ligger vanskelig til

Hjelpearbeidere i områdene forteller om tilfeller av spedalskhet, mistenkt kolera og tyfus blant innbyggerne. Det er isolerte lokalsamfunn nord og vest i landet som er hardest rammet.

Landsbyene ligger gjerne i jungelen langt unna nærmeste by, og er kun tilgjengelig med elvebåt eller innleide fly. I tillegg til mye sykdom, har elver tørket ut, skoler og medisinske klinikker har blitt tvunget til å stenge.

Australske Sally Lloyd som jobber for mer nødhjelp til landet, var der i oktober og så mennesker som spiste leire for å hjelpe på sulten. Hun er daglig i kontakt med folk i området som sier at situasjonen forverrer seg. Og ettersom det er lite butikkmat igjen, spiser mange skogsopp som har gjort flere bevisstløse og syke.

Nødhjelp til Papua Ny-Guinea

NØDHJELP: Landet mottok mye nødhjelp under tørken i 1997. 7 prosent av befolkningen i de mest utsatte områdene døde.

Foto: POOL / REUTERS

Langt å gå til drikkevann

Uniting Church har besøkt 30 av landsbyene, og skriver om virkningene av tørken i en rapport.

– Når bekkene tørker ut, blir det langt å gå til elvene for å hente drikkevann. Drikkevannet er en universell bekymring, men det er håndterbart. Vannbårne sykdommer kan riktignok utgjøre en alvorlig risiko ettersom folk flest drikker, bader og vasker opp i vannet, skriver Matthew Kanua som er ekspert på tørke.

Kanua er bekymret for forholdene i områdene, også etter tørken. Mange familier har spredd beitedyrene sine fordi det ikke har vært mer mark å beite på. Fiskebestanden er også nær forsvunnet ettersom elvene tørker ut.

Det har kommet litt regn den siste tiden, men det har fremdeles ikke hjulpet så veldig på tørken. Hvis værprognosene stemmer, vil det være lite vann de neste seks månedene. Regjeringen i landet har lovet nødhjelp, men rapporter tyder på at hjelpen har vært treig, utilstrekkelig eller ikke-eksisterende.

SISTE NYTT

Siste nytt