Hopp til innhold

Nær 20 millioner fordrevet av naturkatastrofer

19,3 millioner mennesker ble hjemløse som følge av naturkatastrofer i 2014, viser en rapport fra Flyktninghjelpen. – Vi kan ikke skylde på naturkreftene, sier generalsekretær Jan Egeland.

Tyfonen Hagupits herjinger på Filippinene
Foto: VINCENT GO / Afp

Jan Egeland

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Foto: Martial Trezzini / Ap

Rapporten er utarbeidet av Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC).

Ifølge rapporten ble 17,5 millioner mennesker fordrevet på grunn av ekstremvær og flom, mens 1,7 millioner måtte forlate hjemmene sine på grunn av jordskjelv og vulkanutbrudd.

Jan Egeland mener feilslått politikk og dårlig infrastruktur er den største grunnen.

– Vi kan ikke skylde på naturkreftene. En flom utgjør ikke i seg selv en katastrofe. De katastrofale følgene inntreffer når mennesker verken er forberedt eller beskyttet når flommen rammer, sier Egeland.

– Én person fordrives hvert sekund

I gjennomsnitt har 26,4 millioner mennesker blitt drevet på flukt av naturkatastrofer hvert år siden 2008.

Det tilsvarer omtrent en person hvert sekund, skriver Flyktninghjelpen.

Hele 87 prosent av alle som måtte rømme hjemmene sine på grunn av naturkatastrofer i fjor, bodde i Asia. De høyeste tallene er i Kina, India og Filippinene.

I Europa er tallet doblet sammenlignet med gjennomsnittet de siste sju årene. De fleste av de 190.000 som ble fordrevet i fjor, ble rammet av flommen på Balkan.

Tyfonen Rammasun

Tyfonen Rammasun sto for flest fordrivelser i fjor. Uværet traff Filippinene og Kina i juli, og gjorde nesten fire millioner mennesker hjemløse.

Mange kan ikke flytte hjem

Ifølge rapporten har en rekke menneskeskapte faktorer bidratt til at sannsynligheten for å bli drevet på flukt er 60 prosent høyere i dag enn i 1970.

Siden den gang har den urbane befolkningen i utviklingsland økt med 326 prosent.

– Urbanisering og befolkningsvekst i utsatte områder gjør at når naturkreftene rammer, er det flere mennesker som blir berørt, og flere som er nødt til å legge på flukt, sier IDMC-sjef Alfredo Zamudio i en pressemelding.

IDMC har undersøkt 34 katastrofer på verdensbasis, og konkludert med at 715.000 mennesker ikke har noen mulighet til å flytte hjem igjen etterpå.

Rapporten trekker frem Papua Ny-Guinea, Indonesia, Bangladesh, Colombia, Haiti, Pakistan og Japan som land der det har tatt lang tid å huse innbyggere som har mistet hjemmene sine.

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.