Leter med varmesøkende kameraer

PARIS/OSLO (NRK): Franske spesialstyrker har finkjemmet områder nord for Paris torsdag, men har ennå ikke funnet de to terrormistenkte brødrene. Det intense søket fortsetter natt til fredag, og politiet har satt inn helikoptre med varmesøkende kameraer.

Franske spesialstyrker leter etter terroristene i Corcy

Bevæpnet politi jakter torsdag på de to mennene som mistenkes for å stå bak angrepet på Charlie Hebdo-redaksjonen onsdag.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Etter å ha gjennomført omfattende søk i flere landsbyer, særlig konsentrert rundt Longpont, meldte flere franske medier sent torsdag kveld at politistyrkene begynte å trekke seg ut av området.

Le Monde understreker imidlertid at det ikke nødvendigvis betyr at aksjonen er avsluttet, og en journalist på stedet melder at det er beredskapstroppen som har reist fra området, mens andre politifolk er igjen.

Franske spesialstyrker finkjemmet tidligere på kvelden området ved Longpont med hunder.

Politiet ba også innbyggerne holde seg inne og være varsomme med hvem de åpnet døra for.

88.000 satt inn i jakten på de mistenkte brødrene

Den intense jakten på de mistenkte gjerningsmennene fortsetter utover kvelden og natten.

Frankrikes innenriksdepartement opplyste torsdag at til sammen 88.000 politifolk, militærpoliti og soldater var satt inn i jakten på de to brødrene som er mistenkt for å stå bak det dødelige angrepet på redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hebdo.

Blant dem er 50.000 politifolk og 32.000 personer tilhørende militærpolitiet.

– Søket kommer til å fortsette uavbrutt, og vi har bistand fra fem helikoptre med varmesøkende kameraer i natt, sier en politikilde til AFP.

Søket har torsdag ettermiddag og kveld vært konsentrert rundt særlig landsbyene Longpont og Corcy, nord for Paris.

Ni personer i varetekt

Den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve opplyste torsdag kveld at de har mottatt en rekke tips etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo, og det er gjennomført mange avhør, ifølge Le Figaro.

Til sammen ni personer holdes nå i varetekt, opplyste Cazeneuve, samtidig som jakten på de to mistenkte brødrene pågår for fullt.

Le Parisien meldte i 14-tiden torsdag at franske spesialstyrker og antiterrorpoliti hadde rykket ut til et område i nærheten av en bensinstasjon, der de antatte gjerningsmennene bak terrorangrepet mot Charlie Hebdo kan ha blitt observert tidligere torsdag.

Aksjonen pågikk da nær byen Villers-Cotterets, bekreftet politikilder, ifølge L'Express. Området ligger i fylket Aisne nord for Paris. Det kom meldinger om at bilen som de to skal ha blitt observert kjørende i torsdag, var blitt satt igjen der, men det er ikke blitt bekreftet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skal ha blitt observert på bensinstasjon

Cherif Kouachi (32) og Said Kouachi (34), som er etterlyst etter terrorangrepet i Paris, skal være observert like utenfor Paris torsdag morgen.

Foto: NTB Scanpix

Hever trusselnivået

Samtidig pågikk en aksjon i nærheten, der de to mistenktes å oppholde seg. Flere lokale medier meldte om et stort politioppbud i Crepy-en-Valois, i fylket Oise, ifølge Le Monde. Helikoptre og politibiler var også utplassert.

En journalist i avisen Liberation, som var på stedet, sa at politiet hadde gått til aksjon på tre steder samtidig. Kontoret til ordføreren i den lille byen Crépy sa at spesialstyrker var til stede i byen, men at det ikke trengte å bety at de etterlyste befant seg i området.

Franske spesialstyrker leter etter de mistenkte mennene i Corcy

Franske spesialstyrker er her på vei inn i Corcy, som ligger øst for bensinstasjonen de to brødrene skal ha ranet tidligere torsdag.

Foto: FRANCOIS LO PRESTI / Afp

Talspersoner for det franske innenriksdepartementet benektet også torsdag ettermiddag at det var noe som tydet på at de mistenkte gjerningsmennene gjemmer seg i Crepy-en-Valois.

Nyhetsbyrået AFP meldte ved 16.30-tiden at trusselnivået er hevet til det høyeste nivået i hele Picardie, ifølge myndighetene. Picardie er regionen nord for Paris, og inkluderer områdene hvor man torsdag mistenkte at de to mennene kunne befinne seg.

Ifølge BBC sperret politiet torsdag ettermiddag også av veier ved landsbyen Longpont, som ligger litt nord for byen Villers-Cotterets, hvor politiet tidligere hadde gått fra dør til dør.

Politiet lette også i en stor skog som ligger i nærheten av Longpont.

– Kalasjnikov og granatkaster

De mistenkte brødrene skal ha blitt sett i nærheten av byen Villers-Cotterêt torsdag morgen, meldte Le Parisien. Et vitne, som driver en bensinstasjon, skal torsdag morgen ha sett det han trodde var de etterlyste brødrene Cherif Kouachi og Said Kouachi. Vitnet sa de kjørte rundt i en hvit Renault Clio med sladdede bilskilter, og at de brukte masker.

Brødrene skal ha vært tungt bevæpnet og på vei mot hovedstaden. Et vitne hevdet overfor avisen Le Figaro at begge mennene var utstyrt med kalasjnikover og granatkaster.

Advokaten til Chérif Kouachi har oppfordret sin klient til å overgi seg, ifølge New York Times.

Torsdag formiddag sperret politiet av bensinstasjonen ved Villers-Cotterêts, ifølge RTL. Politiet overvåket alle innfartsårer til Paris. Både uniformert og sivilt kledd politi var tungt bevæpnet og sto klare til å gripe inn mot de mistenkte, skriver Le Figaro.

Franske etterforskere skal ha funnet et titalls Molotov-cocktails, hjemmelagde bensinbomber, i fluktbilen til de to etterlyste terroristene. Det opplyste politikilder, som mente dette tydet på at de hadde planlagt flere angrep.

Laster kart, vennligst vent...

Intens jakt

Det har pågått en intens jakt etter de mistenkte siden terrorangrepet onsdag formiddag. Sent onsdag kveld meldte den yngste av de tre mistenkte seg for politiet. 18-åringen møtte opp på en politistasjon i 23-tiden onsdag kveld utenfor Paris.

Politiet la natt til torsdag ut bilder av de to brødrene som ennå er på frifot, sammen med en appell til publikum om informasjon. Ifølge politiet er de to etterlyste brødrene trolig bevæpnet og farlige.

Tolv personer ble drept og elleve såret i angrepet på Charlie Hebdo onsdag formiddag. Tilstanden er kritisk for fire av de sårede.

Over hele Frankrike markerte folk ett minutts stillhet for å markere sin avsky mot terrorangrepet og sin støtte til Charlie Hebdo. Foran EU-parlamentet i Brussel samlet det seg også en stor menneskemengde torsdag klokka 12.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ofrene for terrorangrepet mot Charlie Hebdo-redaksjonen

De 12 som ble brutalt skutt og drept i Paris onsdag, utgjorde anerkjente redaksjonsmedlemmer i det satiriske tidsskriftet Charlie Hedbo.

Foto: GUILLAUME BAPTISTE / AFP

Ny skyting mot politi: – Ingen sammenheng

Torsdag morgen døde en politikvinne av skadene hun ble påført da en mann begynte å skyte utenfor Paris torsdag. Hendelsen skjedde like etter klokken 8 i Montrouge, en forstad sør for Paris.

Ifølge Cazeneuve ble politiet angrepet da de undersøkte en trafikkulykke. Gjerningsmannen er fortsatt på frifot. Gjerningsmannen skal ha vært bevæpnet med maskinpistol av typen MP5 og bar en skuddsikker vest.

To personer er pågrepet etter denne skytingen.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve sier torsdag kveld at det ikke er noen sammenheng mellom skyteepisoden og terrorangrepet mot Charlie Hebdo.

SISTE NYTT

Siste nytt